Oglasila se Mitropolija: Ovo je najtužniji Božić u istoriji

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.12.2019

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocenila da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se "pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve".

 

RepublikaFoto: e-stock/P. JOVANOVIĆ
Mitropolija crnogorsko-primorska reagovala na skandalozno suvajanje zakona

MCP je u saopštenju navela da su parlament i vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocenjuju, predstavljali "časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti", čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

- Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore - stvaranju/"obnovi" nove, državne, podobne i poslušne režimu "autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve - navodi MCP.

Navode da su imali još niz primedbi na predlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a da su radi mira i bratske sloge predložili su samo tri amandmana.

- Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posljedice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona - navodi se u saopštenju.

Ističe se da svu odgovornost za posledice donošenja takvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Ðukanović, predsednik Crne Gore.

Tim su, a naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane nečuvene deobe i mržnja i Crna Gora uvedena u situaciju koja nikome ne može doneti dobro, ocenjuje MCP.

- Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji - navodi se u saopštenju.

Skupština Crne Gore usvojila je rano jutros, oko 2.30 sati, Zakon o slobodi veroispovesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanika, nije bilo glasova protiv niti uzdržanih, a usvajanju nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji su privedeni nakon incidenta u skupštinskoj sali.

Naime, nakon što je usvojen zakon u načelu i nakon što je odbijen prvi amandman DF-a, sednica parlamenta je prekinuta zbog incidenta do koga je došlo kada je poslanik DF-a nasrnuo na predsednika Skupštine Ivana Brajovića i razbio kutiju sa mikrofonom.

Nakon toga u salu je ušlo obezbeđenje sa gas maskama na licu, a zatim je usledila svađa tokom koje je poslanik DF-a Milun Zogović flašom pogodio poslanika SDP Ranka Krivokapića, a jedan od poslanika te stranke pokušao da aktivira petardu ili suzavac.

Svi poslanici su uhapšeni i u dva policijska automobila prebačeni u Centar za bezbednost.

Sednica je nastavljena a predsednik skupštine Ivan Brajović rekao je da je poslanicima DF-a izrekao meru udaljenja sa sednice koja važi narednih 15 dana.

Kako se navodi, osim 18 poslanika DF-a uhapšene su još četiri osobe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading