Peter Bejer izabran za evropskog izvestioca: Šiptari slave, Nemac umesto Rusa na KiM!

Autor:

Svet

15.11.2019

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za politička pitanja izabrao je poslanika Bundestaga Petera Bejera za izvestioca za situaciju na Kosovu. Jedan od najozbiljnijih kandidata za ovo mesto bio je Rus Aleksej Kondratjev, pa je izbor Bajera dočekan s velikim oduševljenjem u Prištini.

RepublikaFoto: youtube.com/phoenix
Peter Bejer

Prištinske vlasti su ovaj ishod čekale sa strahom, pa je odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli prethodno poručio da ne želi da sarađuje s Kondratjevim.

Bejeru je na izboru prvi čestitao lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je izrazio uverenje da će on braniti interes Kosova, navodeći da je Bejerovo postavljenje dobra i veoma važna vest za Kosovo i njegove građane. On je naveo da je Nemac tokom poslednje posete Prištini 3. septembra ove godine ponovio opredeljenje da podrži Prištinu u svim budućim procesima.

I potpredsednik odlazeće prištinske vlade Enver Hodžaj pozdravio je izbor Bejera, uz čestitku na nemačkom jeziku.

POSLE PROTESTA I LOBIRANJA PRIŠTINE IZABRAN KANDIDAT BERLINA

- Čestitamo na izboru izvestioca za Kosovo u Savetu Evrope. Radujemo se daljoj saradnji - napisao je Hodžaj na svom Tviter nalogu.

Prištinski Zeri piše da je samo zahvaljujući protestu Prištine i lobiranju kosovske delegacije izbegnut izbor ruskog delegata Kondratjeva, za kojeg tvrde da je bivši ruski špijun, a sada član EP, navodeći da je izrazito prosrpski orijentisan i pristrasan.

Kondratjev, koji je do 2010. bio oficir specijalne vojne službe GRU, a od 1999. do 2000. bio na Kosovu u sastavu ruskog vojnog kontingenta, poručio je u intervjuu pre izbora da razume reakciju kosovskih Albanaca, istakavši da prištinske vlasti direktno krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Zato kosovske vlasti sa današnjim panalbanskim stavovima opozicije ne žele nikakvo prisustvo Rusa na Kosovu - rekao je Kondratjev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
slobo

15.11.2019 08:41

Zašto naši nisu protestvovali i tražili da to bude Španac ili Rumun ili Grk?