DODIK NEMA DILEMU: Odnosi Republike Srpske i Srbije nikada bolji

Autor: Tanjug

Svet

01.09.2017

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je ovo period najboljih odnosa Srpske i Srbije i da su potvrda toga projekti koji su zajednički realizovani, ali i oni koji će u narednom periodu biti sprovedeni.

RepublikaFoto: Tanjug
Sprema velike projkekte sa Srbijom: Milorad Dodik

- Sastanku koji ćemo sutra u Beogradu imati predsednica Vlade Željka Cvijanović i ja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovaće i premijer te zemlje Ana Brnabić. Naša ambicija jeste da u kontinuitetu sagledamo sve što smo do sada činili i radili - rekao je Dodik Srni, prenosi RTRS.

On je istakao da se prilikom pripreme sutrašnjeg sastanka radilo na identifikaciji novih projekata koji bi bili zajednički realizovani.

Zajednički projekti

- U okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama na nivou predsednika i premijera Srpske i Srbije dogovoren je Kolegijum koji funkcioniše u kontinuitetu. Sve se radi u funkciji pripreme zajedničke sednice vlada Srpske i Srbije koje će kasnije operativno razraditi sve projekte koji će biti realizovani - dodao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija u pogledu aranžmana u realizaciji različitih projekata poslednjih godina pokazala sposobnost više nego pre toga i podsetio da su iza Srpske i Srbije ostali realizovani značajni infrastrukturni projekti.


- Kada je Vučić bio premijer Srbije, Vlada te zemlje je u uslovima kada su imali ogromne štete od poplava 2014. godine, pomogla Srpskoj u izgradnji škole u blizini Šamca i rekonstrukciji škole i Doma zdravlja u Doboju. To je bio čin potpune solidarnosti i pokazano je da će Srbija u teškim uslovima uvek biti uz Republiku Srpsku - kaže Dodik.

On je naveo da ovome mora biti dodata i izgradnja mosta u Bratuncu, koju uglavnom finansira Srbija, ali i projekti koji su ranije sprovedeni - savremeni most na reci Savi u Rači i izgradnja Osnovne škole "Srbija" u Palama, gde je Vučić dao sredstva za gradnju fiskulturne dvorane.

- Sve su to veliki projekti, a kada se tome dodaju bolji odnosi između institucijama i da pojedinačno ministarstva dve vlade imaju potpisane protokole šta činiti i raditi, kao i da je u značajnom obimu ubrzana procedura za izdavanje potvrda našim građanima o državljanstvu Srbije, govori o tome da se odnosi razvijaju na najbolji način - naglasio je Dodik.

Deklaracija o opstanku Srba

Prema njegovim rečima, ostao je da bude završen deo posla koji se odnosi na Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, sa ciljem zajedničkog fonda za podršku srpskoj zajednici u regionu, ali i šire.

- Naš cilj jeste da se srpsko nacionalno prisustvo obezbedi zajedničkim angažovanjem na projektima u okviru standarda i procedura poznatih u Evropi i da se počne graditi drugi pristup Srbima, u smislu da se odbiju kvalifikacije o bosanskim, albanski, hrvatskim, mađarskim Srbima, jer smo mi jedan integralni narod - zaključio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading