"Teško je biti Izetbegović mlađi, čovek bez imena"

Autor: novosti.rs

Svet

19.08.2017

09:54 >> 10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je uloga Bakira Izetbegovića, koji kako je rekao, ima prezime ali nema ime, teška, kao i da zato svojim pretnjama da će ga tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u Handžar diviziji pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

RepublikaFoto: Tanjug
U sukobu sa Izetbegovićem: Milorad Dodik

- Teška je uloga Bakira Izetbegovića, koji ima prezime ali nema ime. Zato on trivijalnim stvarima, poput pretnji da će me tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u Handžar diviziji, pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

Ovako Milorad Dodik za "Novosti" odgovara na najave člana Predsedništva BiH da će predsednik Republike Srpske svoje tvrdnje o ulozi Alije Izetbegovića u Drugom svetskom ratu morati da dokazuje na sudu.

- Postoji istorijska građa, ali i svedoci koji govore o tome da je Alija Izetbegović bio pripadnik ove nacističke jedinice. O tome je čak pisao i "Njujork tajms". Verovatno se pred sam kraj rata, kao i većina muslimana, kamuflirao i priključio partizanskim jedinicama, pa Bakir sada tvrdi da je on bio samo u partizanima - dodaje Dodik.

U Handžar diviziju, koja je osnovana u okviru SS trupa, bili su regrutovani uglavnom Muslimani i Albanci, koji se činili zločine nad Srbima u BiH i Hrvatskoj. Dodik tvrdi i da postoje svedoci u Šamcu, odakle je rodom Alija Izetbegović, koji su govorili o tome kako su ga spasili kao zarobljenika koji je uhvaćen u okviru Handžar divizije.

- Ne razumem zašto je Bakiru stalo da dokazuje nešto što je svima veoma jasno. Na kraju krajeva, bilo je tih tvrdnji i u vreme dok je Alija bio živ, pa je ćutao jer je znao istinu.

Na pitanje da li će u slučaju da ga Izetbegović tuži, reagovati kontratužbom, predsednik Dodik kaže:

- Ne razmišljam o tome. On preti tužbom godinama, ali je još nije podneo. Ako misli da će tužbama da opere Alijinu biografiju, teško će mu to poći za rukom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading