(VIDEO) Skandal! Kolinda ljubi otmičarku aviona!

Autor: Tanjug

Svet

01.02.2019

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvenim mrežama se brzometno širi snimak na kojem se predsednica Kolinda Grabar Kitarović ljubi sa teroristkinjom Julijanom Bušić, ženom hrvatskog nacionaliste Zvonka Bušića, koji su svojevremeno u SAD osuđeni na doživotne robije zbog otmice aviona, piše hrvatski portal Index.

RepublikaFoto: twitter.com/pogledizstklma

Bušićeva je zajedno sa mužem Zvonkom i još trojicom muškaraca učestvovala u otmici putničkog aviona na liniji Njujork - Čikago.

Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu od koje je stradao njujorški policajac Brajan Marej.

Otmičari su posadi i putnicima pretili bombom, pa avion nije sleteo u Čikago, nego je nastavio do Londona, iznad kojeg su bacili letke tražeći nezavisnost Hrvatske od tadašnje Jugoslavije.

Nakon višesatne drame otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su pretili na letu pokazao lažnim, otmica je rezultirala jednom žrtvom. 

Policajac Marej bio je član pirotehničarske ekipe, a trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su otmičari ostavili u ormariću na njujorškoj želeničkoj stanici.

Zvonko i Julijana Bušić su osuđeni na doživotni zatvor, s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. 

 

Julijana je pomilovana 1989. godine, a njen suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubistvo.

Fotografija Grabar Kitarović i Julijane Bušić nastala je marta prošle godine na promociji knjige "Ko je ubio Zvonka Bušića". 

Knjigu je napisao ekstremno desni publicist Tihomir Dujmović, a na promociji knjige koja je tada održana u dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu bila je prisutna sva sila desničara. 

Bio je tu drugi čovek HDZ-a Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, pa i ekstremno desni saborski zastupnik Željko Glasnović, kao i Zdravko Tomac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miki

02.02.2019 10:53

Za Srbe je sve što dolazi iz Hrvatske skandal!