Novak ušao u ISTORIJU, ali motiva IMA NA PRETEK! Šta još Đoković JURI do kraja karijere?

Autor:

Sport

12.06.2023

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbin zna za šta će se boriti pre nego što "okači reket o klin".

Novak ušao u ISTORIJU, ali motiva IMA NA PRETEK! Šta još Đoković JURI do kraja karijere?

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Istorija je ispisana - Novak Đoković osvojio je 23. grend slem trofej u karijeri i na taj način prestigao je Rafaela Nadala na večnoj listi.

Đoković je u finalu Rolan Garosa bio bolji od Kaspera Ruda sa 3:0 u setovima (7:6, 6:3, 7:5), te je još jednom potvrdio da je definitivno najbliži tituli "teniski GOAT".

I pored toga što je Nole osvojio skoro sve što se osvojiti može, a ušao je u pozne igračke godine (22. maja napunio 36), motiva do kraja karijere ima na pretek! Za šta će se to srpski teniser još boriti pre nego što "okači reket o klin"?

ČETIRI GREND SLEMA U JEDNOJ SEZONI

Osvojio je 23 grend slem titule u karijeri Novak Đoković, dizao je trofeje svuda - u Australiji deset puta, na Vimbldonu u sedam navrata, a ima i po tri pehara Rolan Garosa i US Opena u svojoj kolekciji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

 

Ipak, nešto mu fali... Nikada u svojoj karijeri Novak nije osvojio sva četiri grend slema u jednoj sezoni.

Bio je blizu 2021. godine, osvojio je Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, ali ga je u finalu US Opena zaustavio Danil Medvedev (6:4, 6:4, 6:4).

Ove sezone Nole je pokorio Melburn i Pariz, da li će nastaviti u istom ritmu ostaje da se vidi.

400+ NEDELJA NA VRHU

Vratio se Novak na vrh ATP liste i započeo je 388. nedelju kao prvi teniser sveta.

Đoković je daleko ispred Rodžera Federera koji je 310 nedelja bio najbolji na svetu, ali i Štefi Graf koja je u ženskoj konkurenciji 377. nedelja bila na vrhu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

 

Nema sumnje da Nole sada teži brojci od 400 nedelja i da će učiniti sve kako bi do iste stigao. Ovim se bavio i sajt ATP organizacije.

Inače, 400 nedelja, Novak može da dostigne u septembru. Đoković takođe vodi u ATP trci do Torina, što ga stavlja na pol poziciju u borbi za broj 1 na kraju godine. On pokušava da "zaradi" svoj rekordni osmi ATP "broj 1" na kraju godine koji je predstavio Peperstoun (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020, 2021) - navodi ATP. 

OLIMPIJSKE IGRE

Novakov veliki san su Olimpijske igre.

Đoković je osvojio tek jednu bronzu, davne 2008. godine, pa mu je zlatna medalja sa ovog takmičenja definitivno najveća želja.

O tome je, kroz suze, govorio i posle neuspeha u Tokiju.

- Povreda je u pitanju. Ne jedna, više. Ali, ne kajem se ni što sam došao, ni što sam dao sve od sebe. Jer, kako bih se i kajao? To je normalna stvar, logično je kada si na Olimpijskim igrama da hoćeš da daš sve od sebe da svojoj zemlji doneseš bar jednu medalju - govorio je tada Novak.

Vrlo verovatno Đokovića ćemo gledati i na Olimpijskim igrama koje će se 2024. godine održati u Parizu. Takođe, izvesno je da će ovo biti poslednja prilika Novaku da stigne do dugo sanjane zlatne medalje.

ZLATNI SLEM

Nemica Štefi Graf jedina je u istoriji osvojila zlatni slem. 

Ovo dostignuće odnosi se na osvojena sva četiri grend slem trofeja u jednoj sezoni, a zatim i Olimpijske igre i moguće ga je ostvariti samo u olimpijskoj godini. Štefi Graf je to uradila 1988. a Novak će priliku imati 2024. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

 

Posle toga, bezbrižno može i u penziju!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading