UPRKOS BLISTAVOJ KARIJERI: Zbog OVOGA Federer NIKADA neće biti GOAT!

Autor:

Sport

22.09.2022

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lejver kup, koji se održava ovog vikenda u Londonu, protiče u znaku oproštaja Rodžera Federera od atkivnog bavljenja tenisom.

UPRKOS BLISTAVOJ KARIJERI: Zbog OVOGA Federer NIKADA neće biti GOAT!

Foto: Tanjug/AP

Đoković i Federer

Švajcarcu će ovo biti poslednji turnir, pošto je u saopštenju za javnost objavio da će se povući iz tenisa po završetku Lejver kupa.

Oproštaj Federera od tenisa je ponovo pokrenulo priče o tome ko je zapravo teniski GOAT, rasprava koja se vrlo često pokretala poslednjih nekoliko godina. U konkurenciji su naravno, uz Federera, Novak Đoković i Rafael Nadal.

Teniser, rodom iz Bazela, započeo je svoju karijeru davne 1998. godine,a samo šest godina kasnije, tačnije 1. februara 2004. godine je postao prvi igrač sveta, nakon osvajanja Australian Opena. Pre toga ima osvojen i Vimbldon 2003. godine, što mu je prvi Grend slem trofej u karijeri.

Krenule su Federerove godine dominacije, a posle Australijen Opena 2010, Federer je na svom kontu imao već 16 titula na najvećim turnirima, sa nepunih 29 godina. Delovalo je da juriša ka rekordu koji nikada neće biti oboren, s obzirom da je jedinu pravu konkurenciju imao protiv Nadala na šljaci, uz retke poraze na drugim Grend-slemovima. 

Dok je mogao da kupi "besplatne" titule, Federer je to i činio. Prvih godina njegove vladavine, tenis je upao u probleme, pa je Švajcarac do trofeja dolazio pobedama u finalu protiv Filipusisa, Bagdatisa, Nalbandiana, Fernanda Gonzalesa...Nadal je svoju seriju na Roland Garosu započeo 2005, pa je tako sprečavao Federera da objedini sve četiri velike titule tokom godine. Njihovo veliko rivalstvo, poznatije pod imenom Fedal, je započelo, a ceo svet je prižekljkivao njihove mečeve u finalima Grend slemova. To su i dobijali, pa su od 2006. do 2009, Rodžer i Rafa igrali jedan protivu drugog u čak sedam finala. Međutim, tada se pojavio Novak Đoković.

Srbin se pojavio i kao "furija" odneo tri Grend slema 2011. Nadal se držao svojih titula u Parizu, a Federer je prosto nestao. Od 2010, u narednih sedam godina je osvojio samo jedan trofej. Iskoristio je Novakov pad zbog povrede, pa se na kratko vratio u vrh 2017. i 2018, ali je to sve od Švajcarca. Svoju veliku karijeru je završio sa 20 Grend slemova, od čega su samo četiri osvojena od trenutka stupanja Đokovića na scenu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đoković sa peharom Vimbldona, Federer sa "tacnom"

Rekord po broju osvojenih Grend slemova nije u vlasništvu Federera, kao ni rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste. Švajcarčevih 310 je delovalo kao nedostižna brojka, međutim, Novak je lestvicu podigao na 373 nedelje.

Takođe, ima negativan skor i protiv svojih najvećih rivala. Đoković vodi u međusobnim susretima sa 27-23, a Nadal je još ubedljiviji sa 24-16. Ni po broju Maters titula Rodžera nema među dvojicom najboljih. Novak predvodi listu sa 38 titula, Rafa ih ima 36, a Federer "samo" 28. Nema ga ni u Top 2 kada se pogleda broj godina koje su igrači završavali na prvom mestu ATP liste. Đoković je na sedam, Sampras na šest, a Federer ima pet, baš kao i Nadal.

Federer je ikona tenisa. Neko ko je bio tu za tenis u njegovim "mračnim" godinama i verovatno ga spasio propasti. Njegovi dueli sa Nadalom jesu vratili pažnju javnosti na tenis i za to mu se mora odati priznanje. Međutim, Rodžer Federer nije GOAT. Nijedan statistički podatak ne ide njemu u prilog, Nadal i pre svega Đoković su u svemu uspešniji. Federer će, ipak, morati da se zadovolji trećim mesto u GOAT trci, a da borbu prepusti Đokoviću i Nadalu da u godinama koje slede završe bitku za najboljeg tenisera svih vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading