GLAVNI UREDNIK "NJUJORK TAJMSA" OŠTRO PO SKOTU! Đoković je politička žrtva!

Autor:

Sport

13.01.2022

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polako australijska javnost pomera svoju naklonost na stranu Novaka Đokovića!

GLAVNI UREDNIK "NJUJORK TAJMSA" OŠTRO PO SKOTU! Đoković je politička žrtva!

Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković

Dejmijen Kejv, glavni urednik "Njujork tajmsa" za Australiju, uputio je niz kritika po tamošnjim političarima u autorskom tekstu "Kako se Afera Đoković vratila da ih ujede"!

Tekst prenosimo u celosti.

Novak Đoković je dobio loše vesti u četvrtak u 7.42 ujutru. Njegova viza za ulazak u Australiju je otkazana, a on je smešten u pritvor, uprkos tome što je došao sa medicinskim izuzećem od obavezne vakcinacije za inostrane posetioce.

U 8.56 premijer Skot Morison je skočio na Tviter da oglasi kaznu za teniskog superstara.

- Pravila su pravila, pogotovo kad je reč o našim granicama - napisao je Morison: - Niko nije iznad ovih pravila!

 

 

U prvom momentu, mora da se učinilo da je ukidanje vize zvezdi koja se protivi vakcinama protiv kovida očigledan politički dobitak. Australijanci poštuju obaveze, od vakcinacije do obaveznog glasanja. Đoković nije uvek simpatičan lik. A sa izborima koji dolaze u maju, Morison se vratio dobro oprobanoj taktici: skupljanje podrške glasača apelom na strožu kontrolu granica.

Ali sad kad je Đoković oslobođen a njegova viza je ponovo važeća, posle olujnog saslušanja u kancelariji federalnog sudije u ponedeljak, Morisonova spremnost da ga prikaže kao arogantnog kršioca australijskih ideja o jednakosti počinje da izgleda kao neiznuđena greška.

Nacija koje je poslednjih nedelja obuzeta navalom infekcija omikronom koje obogaljuju ekonomiju, i nestašicom testova na koronu, sada debatuje o pravičnosti i sposobnosti svoje vlade, i pita se o prioritetima svog vođe. Ovaj nagli zaokret je "vezao u čvorove" Morisonove konzervativne sledbenike, i naljutio kritičare, koji ga već video kao oportunistu koji više voli predstavu od bavljenja pravim problemima, i nerado preuzima odgovornost. Premijer je sada pred teškim izborom: da li da nastavi kako je krenuo, ili da se preda ili pusti Đokovića da proba da osvoji svoju 10. titulu na Australijan openu, koji počinje u ponedeljak.

Zakon dopušta australijskom ministru za imigraciju da deportuje Đokovića ili bilo kojeg drugog nosioca vize čak i u slučaju najmanjeg prekršaja: u slučaju i najmanjeg rizika za javno zdravlje, netačnu izjavu u formularima za imigraciju ili "karakterni deficit". Aleks Hok (44) je ambiciozni partijski lojalista koji je preuzeo ministarstvo za imigracije pre oko godinu dana, i u ponedeljak uveče je rekao da još uvek razmatra da li da drugi put ukine vizu teniske zvezde.

Foto: Profimedia/Printscreen

 

U utorak, imigracione vlasti su rekle da istražuju da li bi Đoković mogao da bude optužen za to što je u formularu netačno napisano da nije putovao u inostranstvo u prethodnih 14 dana pre leta iz Španije u Australiju, preko Dubaija (na društvenim mrežama se vidi kako proslavlja Božić u rodnoj Srbiji).

Đoković je rekao vladinim zvaničnicima da je treće lice popunilo upitnik umesto njega, ali nije jasno da li bi ovo moglo da ga spasi.

Njegov protivnih u ovom slučaju - Morison - je politički borac koji je došao na vlast u toku predsedništva Donalda Trampa, i negovao je njihovo prijateljstvo. Ako pusti Đokovića da ostane u zemlji, ne samo da bi priznao pravi poraz, nego bi značilo da bi se odrekao svoje prošlosti i političkih inklinacija.

Kad je Morison bio ministar za imigracije u 2013. i 2014. godini, bio je odgovoran za kampanju vojnog tipa zvanu "Operacija suverene granice", u kojoj je ispoljena nulta tolerancija prema svim azilantima koji su pokušavali da se domognu australijskih obala brodovima.

Hiljade su vraćene ili pritvorene, čak i pošto su aktivisti za odbranu ljudskih prava osudili ono što su nazvali "nehumanim pristupom imigraciji".

Ilejn Pirson, direktorka australijskok ogranka "Human Rights Watch", rekla je da je Đoković slučajno uključio "preko potrebni reflektor" kojim je obasjan okrutni, nehumani sistem obaveznog pritvaranja migranata u Australiji. Ona je dodala da je ovo možda dovelo u pitanje, u očima sveta i prosečnih Australijanaca, tendenciju Australije da prvo pritvara a zatim postavlja pitanja. Ovo je tačno ono što je potvrđeno na suđenju Đokoviću u ponedeljak. Slavni sportista je verovao da je uradio sve što je mogao kako bi poštovao pravila, odlučio je sudija. A vladini zvaničnici bili su ti koji se nisu ponašali pravično i razumno, utvrdio je sudija.

Đoković ima dokumente koji potvrđuju da je dobio medicinsko izuzeće od Tenis Australija, organizatora turnira. Izuzeće, zasnovano na infekciji koronavirusom u decembru, potvrdili su lekari i nezavisni panel države Viktorije, gde se prvenstvo održava. Kad je bio ispitivan, satima, od strane agenata granične službe, Đoković je stalno nudio da im pokaže bilo šta drugo što je potrebno vladi, pošto je mogao da nazove svoje agente i organizatore iz Tenis Australija.

Foto: Tanjug/AP

 

Transkript tog razgovora, koji je objavio sud posle puštanja Đokovića, pokazao je više nego što je sudija parafrazirao.

Nešto posle ponoći, pokazao je dokument, graničar koji je razgovarao sa Đokovićem imao je pomirljiv ton.

Želimo da vam damo svaku šansu da dostavite što je moguće više informacija - rekao je zvaničnik.

Ali nekoliko sati kasnije, pošto je agent napustio sobu - pretpostavlja se da bi razgovarao sa pretpostavljenima - i vratio se, njegov ton se promenio. Đokoviću je saopšteno da je proces poništavanja njegove vize počeo.

- Ja stvarno ne razumem koji je razlog što me ne puštate da uđem u vašu zemlju - rekao je: - Mislim, čekam ovde četiri sata i još uvek ne razumem koji je glavni razlog - nedostatak kojih tačno papira? Nedostatak koje informacije?

Na kraju, zvaničnik se složio sa tim da se Đokoviću da malo više vremena, da pozove svog agenta posle 8 ujutru. Onda, oko 7.30, vlada je odustala od tog obećanja, kako je to rekao sudija Entoni Keli. Ako su pravila pravila, zaključio je Keli, pravila procedure nisu poštovana.

Da li će ovo promeniti stavove glasača o Morisonu može zavisiti od toga šta se sledeće bude desilo u "aferi Đoković".

Šon Keli, bivši savetnik Laburističke partije i autor nove Morisonove biografije "Igra", rekao je da premijer ima naviku nepotrebne dramatizacije trivijalnih pitanja i pasivnosti, kad je reč o većim izazovima.

Kroz pandemiju, on je stalno prebacivao odgovornost na države. I ovo je uzrok što Đoković, komplikovan lik poznat po emotivnim ispadima i naklonosti alternativnoj nauci, sad izgleda sve više kao politička žrtva. Morisonova vlada je poslala pomešane poruke Tenis Australiji, oko toga da li se izuzeća od vakcinacije odobravaju na nivou država ili na federalnom nivou, a Đoković je, izgleda, uradio sve što je mogao, a da to nije vakcinacija, da ispoštuje ova pravila.

Šon Keli je rekao da je teško videti politički benefit od produžavanja ove drame, u svetlu toga da predstoje izbori koji će po svemu sudeći biti veoma neizvesni.

Ako u narednih nekoliko nedelja Australijanci budu imali utisak da se pandemija otima kontroli, tada pitanje koje vlada stavlja u prvi plan, kao što je pitanje Đokovića, počinje da izgleda veoma loše po njih - rekao je on.

Neki od Morisonovih saveznika, međutim, još uvek traže deportaciju Đokovića, navodeći da su se Australijanci uredno vakcinisali i izdržavali karantine, i da bi i on morao. Ali premijer se takođe susreće sa upozorenjima iz obično tihih mesta, da odustane. Džon Aleksander, član Morisonove Liberalne partije desnog centra, inače bivši profesionalni teniser, rekao je u ponedeljak uveče da je "u nacionalnom interesu da Đoković ostane".

Lična moć ministra za imigracije da ukine vizu" je omogućena kako bi se sprečili da kriminalci hodaju ulicama Australije, ili da se spreči da zarazna osoba hoda ulicama Australije - rekao je on: - Nije omogućena kako bi se neko obračunavao sa političkim problemom tog dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading