ĐOKOVIĆ POSLAO U ISTORIJU FEDERERA I NADALA: Novak konačno dobija titulu GOAT, ali mu preti jedna OPASNOST!

Autor:

Sport

31.12.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je odigrao neverovatnu sezonu u 2021. godini, a naredna 2022. će mu doneti još veće izazove! Srpski as je nikada bliže 21. Grend slem tituli koja će mu istovremeno obezbediti i onu prestižniju, najboljeg tenisera svih vremena! Novak je potpuno porazio dva najveća rivala u protekloj godini, a činjenica je da su Rodžer Federer i Rafael Nadal posustali u trci za titulama.

ĐOKOVIĆ POSLAO U ISTORIJU FEDERERA I NADALA: Novak konačno dobija titulu GOAT, ali mu preti jedna OPASNOST!

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Srbin je u 2021. postao tek drugi teniser u istoriji tenisa koji je osvojio "Surface Slam", to jest objedinio pobede na najvećim turnirima na tri različite podloge. Takođe je ponovio svoj uspeh iz 2015. kada je bio učesnik finala sva četiri Grend slema.

Ovo je bila jako specifična sezona za Novaka jer se posle poraza u finalu US Opena od Danila Medvedeva vratio i osvojio i Masters u Parizu, a potom je odlučio da igra za Srbiju u Dejvis kupu gde je sa svojim reprezentativnim saigračima zaustavljenu polufinalu od selekcije Hrvatske.

Pamti se i njegov trofej na Otvorenom prvenstvu Beograda, a stigao je i do svog prvog finala u dublu još od 2010. godine kada je potpuno neočekivano zaigrao na Majorki u sklopu priprema za Vimbldon.

Nekadašnji selektor teniske reprezentacije Srbije Bogdan Obradović smatra da Novakovi uspesi nikada nisu bili veći, ali ima bojazan za narednu sezonu u kojoj možemo videti posledice iscrpne prethodne.

Republika

Foto: Starsport

Obradović i Đoković

- Novak nikada nije odigrao ovako dugu i napornu tenisku sezonu. Posle osvojena tri Grend slema, vratio se u Parizu, a potom odlučio da igra i u Dejvis kupu. U januaru će pre Australijan Opena igrati i ATP kup (Novak je u međuvremenu odustao od nastupa u Sidneju). Zaista on nikada ništa slično nije uradio, ali Novak nije mašina, to su veliki napori, videćemo koliko će moći da izdrži. Tenis je faktički, fizički, psihički i emocionalno najzahtevniji sport, videćemo koliko može naredne sezone- rekao je Bogdan Obradović za "Republiku".

Đoković bez premca u 2021.

Nadmašio rekord Rodžera Federera od 310 nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste

Nadmašio rekord Pita Samprasa od 6 godina na prvom mestu na rang listi - 7

Nadmašio sopstveni rekord od 36 Masters 1000 titula - 37

Nadmašio je Federerov rekord od 224 pobede nad 10 najboljih igrača

Izjednačio se sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom po broju Grend slem titula - 20

Izjednačio Federerov rekord od 31 velikog finala

Đoković vs. Nadal – najveće rivalstvo u istoriji tenisa

U međusobnom skoru najbolji teniser sveta vodi protiv šestog sa 30:28.

Španac je prvi stigao do pobede u 2021. godini, ali onda mu se Srbin revanširao tamo gde je najmanje očekivao. Nadal je osvojio 10. titulu u Rimu  pobedivši Đokovića u finalu u tri seta, 7:5, 1:6, 6:3, i tako osvojio rekordnu 36. Masters titulu, čime se izjednačio sa Đokovićem.

Onda je usledio epski okršaj na Rolan Garosu, bio je to revanš prošlogodišnjeg finala, ali sada je ishod bio drugačiji. Ovog puta, Đoković je slavio posle lavovske borbe u četiri seta sa 3:6, 6:3, 7:6, 6:2. To je bio drugi put da je Đoković pobedio Nadala na mestu gde je apsolutni rekorder sa 13 titula.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rafael Nadal i Novak Đoković

Đoković je igrač sa najviše pobeda u karijeri protiv Nadala, a ista situacija je i obrnuto. Novak je jedini igrač koji je pobedio "kralja šljake" u četiri finala na toj podlozi i jedini igrač koji ga je savladao u sedam uzastopnih finala.

Novak je takođe jedini kome je pošlo za rukom da pobedi Nadala u tri uzastopna Grend slem finala i jedini igrač koji je pobedio španskog asa na sva četiri najveća turnira.

Rivalstvo Đoković - Federer koje se nastavlja i van terena

Novak vodi u međusobnom skoru sa Federerom 27:23, a od 2006. do 2020. odigrali su ravno 50 mečeva.

Đoković vodi sa 13:6 u finalima i 11:6 u Grend slem mečevima. Zanimljivo je da su jedan drugog porazili na sva četiri najveća turnira. Njihovi mečevi su po poravilu dugo trajali i bili izuzetno turbuletni, a najupečatljiviji okršaj je finale Vimbldona 2019. koje je ujedno najduže finale u istoriji Vimbldona, u kojem je Đoković trijumfovao u pet setova sa 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12. 

Poslednji meč su odigrali na Australijan Openu 2020. kada je srpski as priredio dominantnu partiju i velikom rivalu nije prepustio nijedan set - 7:6, 6:4, 6:3.

 
Ono po čemu Federer prednjači je definitivno to što je omiljen u teniskoj javnosti . Iako nije igrao gotovo čitavu sezonu, Švajcarac je dobio laskavo priznanje za "omiljenog igrača godine u 2021", a takođe je rekorder po broju nagrada za fer-plej koju Novak nikada nije dobio.

Đoković rešava GOAT trku u svoju korist

Novak Đoković i Rafael Nadal su na listi za učešće na Australijan Openu. Dok se Španac vraća posle povrede, još uvek postoje sumnje u Đokovićevu odbranu titule zbog obavezne vakcinacije koja je na snazi u državi Viktoriji.

Novak je u oktobru rekao da neće otkriti svoj vakcinalni status jer je to "privatna stvar”, a potom je usedilo besomučno licitiranje da li će se tamo pojaviti, kao i osuda javnosti.

Za sada su Đoković i Nadal na listi za učešće na Australijan Openu, ali njihov rival iz "velike trojke" Federer će sigurno propustiti prvi Grend slem u sezoni pošto se oporavlja od operacije kolena.  Švajcarac je šestostruki šampion u Melburnu, a priželjkuje povratak na veliku scenu na svom omiljenom turniru Vimbldonu.

Foto: Tanjug/AP

Đoković na pragu GOAT titule

Posle pobede na Vimbldonu Novak Đoković se pridružio Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu na 20 Grend slem pobeda u karijeri. Srbin je dominirao na tvrdim terenima u Melburnu, a devet od njegovih 20 slemova je bilo u Australiji.

Nadal je "kralj šljake" svih vremena sa 13 pobeda na Otvorenom prvenstvu Francuske od svojih 20, dok Federer ima osam pobeda na travi na Vimbldonu iz svoje kolekcije od 20 slemova.

Srbin će imati priliku da konačno podigne 21. trofej i to tako što će se boriti za jubilarnu 10. titulu u Australiji. Ko mu može pomrsiti račune?

- Novaku sada preti nova generacija, ali postoje dve nove generacije, jedna su Medvedev, Zverev, Šapovalov, a druga su Siner, Alakaras i ostali. Videćemo koliko će i Nadal biti spreman kada se vrati na teren, ali “velika trojka” ostavlja tenis u dobrim rukama.

Đoković se godinama bori sa pritiskom javnosti i omalovažavanjem uspeha od strane Zapadne javnosti.

Posle bolnih poraza na US Openu i Olimpijskim igrama Obradović smatra da je Novak jači nego ikada.

Republika

Foto: Starsport

Bogdan Obradović

- Novak je kao bakterija koja preživljava u svim uslovima. Novak nije omiljen jer on širi ljubav i jedini validan kriterijum je za njega ljubav. Zapadna javnost je stvorila kult antiheroja, ali Đoković će promeniti tenisku paradigmu.

Najbolji teniser sveta je u protekloj godini krenuo u žestoku borbu za tenis i slabije rangirane tenisere i bez imalo straha rešio da razbije monopol ATP-ja.

- Ne možete vi kao dobra biljka da štitite samo sebe, morate i da štitite druge, nemoćne. Đoković je kao sekvoja, a svet je takav da se uvek bori protiv najjačih, ali on će uspeti da se izbori sa svim tim nedaćama- zaključio je Obradović za naš portal.

Zarada tenisera u 2021.

1. Novak Đoković 9.100.547

2. Danil Medvedev 7.481.271

3. Aleksander Zverev 6.420.344

4. Stefanos Cicipas 3.579.155

5. Andrej Rubljov 3.331.378

6. Mateo Beretini 3.231.908

7. Kameron Nori 2.623.881

8. Kasper Rud 2.314.629

9. Hubert Hurkač 2.313.289

10. Janik Siner 2.233.199

Stari vojnik i nova garda

Aleksandar Zverev je stigao do olimpijskog zlata, nije uspeo da podigne nijedan pehar najvećih turnira, međutim uspeo je da slavi po drugi put na Završnom mastersu u Torinu.

U odsustvu Federera i Nadala, stvorena je nova "velika trojka" Novak Đoković, Aleksandar Zverev i Danil Medvedev.

Rus je naneo Novaku jedan od najtežih poraza u karijeri u finalu US Opena, i tako stigao do prve Grend slem titule.

Pored njih tu su i Janik Siner koji je debitovao na Završnom turniru, Karlos Alkaras je ime kome se u poslednje vreme najviše priča u teniskim krugovima, a tu je i Kameron Nori koji je pravo niotkuda stigao do praga Top 10.

Sve u svemu, u 2022. se očekuje da stara generacija još jednom zablista, a potom da položi oružje pred novom, a onaj ko će se pitati mnogo u narednoj sezoni je Novak Đoković koji je spreman da pošalje Federera i Nadala u istoriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading