SAMO DA NIJE TO: Nadalovi navijači u strahu, MISTERIOZNA BOLEST se vratila?

Autor:

Sport

14.08.2021

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španski teniser Rafael Nadal je odustao od mastersa u Sinsinatiju, a postoji šansa da propusti i US Open, i to zbog dugogodišnjeg zdravstvenog problema.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rafael Nadal

Nadal se vratio u Španiju da pokuša da se oporavi do poslednjeg Gren slema u sezoni, ali izgleda da je problem ozbiljniji nego što se misli.

Njemu je 2005. godine dijagnostikovan ozbiljan problem sa stopalima. Bilo je to tokom Završnog mastersa u Šangaju sa koga se Nadal povukao pre prvog kola zbog "povrede levog stopala".

Pregledima je ustanovljeno da boluje od Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti stopala, a to izaziva veliki bol pri pokretima.

- Dan posle titule u Madridu osetio sam taj problem i detaljne analize su otkrile o čemu se radi. Tada mnogi doktori nisu imali rešenja za ono što se dešava, ali su mi rekli da se radi o Miler-Vajsovoj bolesti, koja je degenrativno oboljenje kostiju u središnjem delu stopala. Zbog simptoma, tu bolest je toliko teško dijagnostikovati da je u ovom trenutku ona deo 'Svetskog dana retkih bolesti - govorio je španski teniser.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Reč je o degenerativnom oboljenju koje napada kosti stopala, a poznata je i kao skafoidni osteohondritis. Ovo je retka bolest - displazija skafoidne kosti, odnosno deformacija jedne od kostiju koja se nalazi u srednjem delu stopala, a koja je od suštinskog značaja za pokretljivost.

Nadalu je bolest dijagnostikovana tek kada je uznapredovala, jer se tada "bol pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, pa ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava".

- Teško je zaključiti da se radi o ovoj bolesti dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava - objašnjavaju španski lekari.

US Open počinje 30. avgusta i traje do 12. septembra, a sve su manje šanse da ćemo ponovo gledati susret dvojice velikih rivala Rafela Nadal i Novaka Đokovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading