UMRO ČUVENI AKEBONO!

Autor:

Sport

11.04.2024

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je legenda sumo rvanja.

UMRO ČUVENI AKEBONO!

Foto: Tanjug/AP

Bivši sumo rvač Akebono Taro, prvi jokozuna rođen u inostranstvu, preminuo je od srčanog udara u 54. godini javljaju japanski mediji!

Rođen na Havajima kao Čedvik Haheo Rouan, igrao je košarku kao mlađi i dobio je stipendiju za bavljenje tim sportom. Međutim, na kraju je ušao u istoriju sumo rvanja.

Pstao je jokozuna 1993. godine, naturalizovan je kao Japanac 1996.  i tokom karijere osvojio je 11 turnira. Takođe, ušao je u istoriju i kao jedan od najviših i najtežih sumo rvača sa 2.03 metra visine i 233 kilograma težine.

Akebono je još pre sedam godina imao ozbiljnih zdravstvenih problema i tom prilikom je i hospitalizovan u blizini Tokija, dok se njegovo stanje sada pogoršalo i umro je početkom aprila.

Japanski mediji objavili su da je rvač, koji je uzeo ime Taro Akebono kada je postao japanski državljanin 1996. godine, umro od srčane slabosti ovog meseca.

Kako prenosi Gardijan, Rahm Emanuel, američki ambasador u Japanu, rekao je da je tužan zbog te vesti. On je u postu na Ks rekao da je rvač, koji je bio visok 203 cm (6 stopa 8 inča) i najteže imao 233 kg (514 lb), bio „džin u svetu sumoa, ponosni Havajac i most između Sjedinjenih Država i Japan:

- Kada je Akebono postao prvi veliki šampion rođen u inostranstvu... otvorio je vrata drugim stranim rvačima da postignu uspeh u sportu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading