TRAGEDIJA: Legendarni vozač preminuo na stazi!

Autor: P. Z.

Sport

30.12.2023

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuz doživeo srčani udar dok je vozio na Floridi.

TRAGEDIJA: Legendarni vozač preminuo na stazi!

Foto: Tanjug/AP

Žil de Feran

Slavni vozač Žil de Feran preminuo je u 57. godini na stazi, dok je u društvu svog sina vozio u Klubu Konkurs u Opa-loki na Floridi, nakon što je doživeo srčani udar.

Ovaj dvostruki šampion CART serije i pobednik trke Indianapolis 500 ostavio je dubok trag u svetu auto-moto sporta.

De Feran je započeo svoju karijeru u britanskoj Formuli Ford, da bi zatim prešao u Formulu 3 gde je ostvario značajan uspeh. Osvojio je šampionsku titulu u Formuli 3 i prešao u Formulu 3000. Iako se najavljivao njegov prelazak u Formulu 1, De Feran nikada ipak nije seo u bolid "najbržeg cirkusa na svetu". Umesto toga, oprobao se u drugim kategorijama i osvojio je uzastopne titule u CART seriji 2000. i 2001. godine, a vrhunac karijere postigao je 2003. godine, kada je kao član tima Penske pobedio na legendarnoj trci Indianapolis 500.

Iako se De Feran nije takmičio u Formuli 1 kao vozač, proveo je određeno vreme u ovom takmičenju kao sportski direktor. Na pomenutoj funkciji je bio član BAR-Honde od 2005. do 2007. godine, kao i u Meklarenu od 2018. do 2021. Njegovo iskustvo i znanje doprineli su uspesima pomenutih timova tokom njegovog angažmana.

Tragična smrt Žila de Ferana ostavlja prazninu u svetu auto-moto sporta. Njegov doprinos i ostvareni uspesi ostaće upamćeni kao deo istorije ovog uzbudljivog sporta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading