MNOGOBROJNE BLAGODETI! Joga stvara rešava sve probleme

Autor: M. N.

Sport

25.12.2023

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca su pravi jogini

MNOGOBROJNE BLAGODETI! Joga stvara rešava sve probleme

Foto: pixabay.com

Joga je veoma popularna među starijom generacijom na našim prostorima, a u poslednje vreme i najmlađi mogu da se oprobaju u ovoj veštini. Posebno jer joga pomaže u promovisanju boljeg zdravlja. Vežbanje je dobro za celo telo, a najveće koristi su primećene kod mentalnog opuštanja, kao i poboljšanja funkcionalnosti i smanjenjenja bola kod degenerativnih stanja.

Joga pozitivno utiče i na decu, a čak se može reći i da su deca po prirodi jogini, ako uzmemo poze koje prave kad se igraju. Dok odrasli jogu prihvataju putem razuma, deca je doživljavaju neposredno i samim tim joga njima više koristi. Joga deci pomaže da svoje emocije kanališu na pravilan način i razviju se u zdrave i pozitivne ličnosti.

Instruktor joge Maja Vučković objasnila je zašto je ova veština dobra za decu. 

- Joga je disciplina i umetnost življenja. Povezana je sa evolucijom ljudskog uma i tela tako da objedinjuje razvoj svih aspekata ljudskog bića u svim periodima rasta i razvoja deteta. Joga za decu održava telo deteta zdravim i fleksibililnim, čisti um i razvija intuiciju, podspešuje pažnju, raspoloženje i pamćenje - stoji u njenom objašnjenju. 

 

Takođe, nedavna istraživanja su pokazala da su deca koja od malih nogu vežbaju jogu naprednija i da bolje savladaju sve prepreke. Pored toga, smanjuje se problem gojaznosti kod dece, koja je veoma izražena poslednjih godina. Budući da vežbe uključuju mnošvo istezanja i savijanja, podstiču sve mišiće tela u akciju, masira organe i podstiče digestiju.

Osim toga, deca takođe uče kako da pravilno dišu, koristeći kompletan kapacitet pluća, poboljšavaju držanje i grade samopouzdanje. Meditativni aspekt joge pomaže deci da se nose sa stresom i anksioznošću i omogućava detetu da kontroliše unošenje hrane nastalo zbog anksioznosti ili iz dosade. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading