JOŠ JEDAN VELIKI DAN ZA SRPSKI ŠAH: Svečano otvorena sala "Ive i Glige" (VIDEO)

Autor:

Sport

01.12.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki uspeh u Budvi potvrdio je da je Srbija šahovska zemlja

JOŠ JEDAN VELIKI DAN ZA SRPSKI ŠAH: Svečano otvorena sala "Ive i Glige" (VIDEO)

Foto: ST/Nebojša Mandić

Danas je, u prostorijama šahovskog kluba "Borba", gde je pre nekoliko dana otpočelo 36. po redu međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu pod nazivom "Trofej Beograda", otvorena sala "Ive i Glige".

Predsednik šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić prisustvovao je ceremoniji.

- Imamo gotovo 200 učesnika iz 22 nacionalne federacije. Ponosni smo na taj, kao i na podatak da 24 dame učestvuju na ovom turniru.Tu je puno mladih, želimo uvek da im damo podršku i pošaljemo jasne poruke. Sa nama danas imamo i takmičare iz Azerbejdžana, Jermenije, Rusije, Ukrajine, što još jednom dokazuje da je šah "viteška" igra koja spaja ljude. Želimo da pošaljemo jasnu poruku, da vratimo šah u škole i omasovimo sve ovo što radimo, rekao je za početak Jorgić.

Republika

Foto: ST/Nebojša Mandić

Sekretar za sport grada Beograda Nikola Penić

 

Nije krio zadovoljstvo usled velikog odziva.

- Nisam zadovoljan odzivom, već prezadovoljan. Sama činjenica da je danas tu 200 učesnika, a da prošle godine turnir nije bio održan iz objektivnih razloga je velika stvar. Treba vratiti sve na mesto ponovo, kao i kompoziciju našeg turnira "Najbrži šah u najbržem vozu", jer nam je upravo ta brzina davala vetar u leđa, kao i reprezentaciji u Budvi.Trećeg decembra ćemo se zahvaliti onim najboljima. Partije su izuzetno kvalitetne i jake, ali, naravno, uvek navijam za naše. Istakao bih i našu dojučerašnju selektorku Irinu Čeljuškinu koja bije bitke sa muškima i, pravo da vam kažem, moraće dobro da se pomuče da bi je pobedili. Jedino u šahu, kao pravi vitez ustanete, pružite ruku protivniku i česitate mu na pobedi, pa onda razmišljate što pre da mu se revanširate, dodao je Jorgić.

Prokomentarisao je veliki događaj - imenovanje sale po specijalnim ličnostima.

- Gde će drugo da se odvijaju šahovske borbe nego u zgradi "Borbe"? Ono što spaja velikana jugoslovenskog i srpskog šaha Svetozara Gligorića i jedinog našeg nobelovca je upravo borba. Ivo Andrić je pisao za "Borbu", dok je Svetozar dugo živeo ovde u zgradi i bio jedan od urednika jugoslovenskog sportskog lista "Sport". Zato ćemo danas ovu salu otvoriti i imenovati je salom "Ive i Glige". Mislim da je ovo najmanje što smo mogli da učinimo, zaključio je predsednik šahovskog saveza Beograda.

Jorgić je bio u društvu sekretara za sport grada Beograda Nikole Penić.

- Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde. Hvala gospodinu Jorgiću koji me pozvao da prisustvujem otvaranju ovog turnira. Grad Beograd preko Sekretarijata za sport i omladinu opredeljuje ozbiljna sredstva za "Trofeje Beograda" u svim sportovima - njih 58. Odabrao sam da dođem danas ovde jer šahovski sport u 2023. godini postiže ponovo sjajne rezultate. Drago mi je da se ovaj sport budi i da će ulaganja države u narednom periodu biti još veća, te da će ekspanzija šaha kao sporta biti još veća nego u godini za nama, izjavio je Penić.

Specijani gost bio je i narodni poslanik Uglješa Mrdić.

- Ovaj međunarodni otvoreni turnir u šahu je jedan od najjačih u regionu. Podsetimo da je Srbija novi prvak Evrope u šahu. Ono što sam primetio je, da je svaki sledeći turnir koji organizuje Andrija Jorgić sa svojim saradnicima, sve bolje i bolje organizovan i okuplja sve veće majstore šaha. Ovo je jedan od najlepših sportova i veština, a odličan je i za razvoj dece i jako mi je drago što je zahvaljujući podršci države sve popularniji u školama. Nikada ne treba da zaboravimo na naše šahovske velikane, jer su upravo oni ti koji su utabali put šahu na ovim područjima. Verujem da će upravo ova sala "Ive i Glige" okupljati brojne buduće šampione, a ono zbog čega mi je najviše drago je što ovde vidim i decu iz najnižih razreda kako igraju protiv naših penzionera. To je lepota šaha, zaključio je Mrdić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading