U SKLADU S NAUKOM?! Vrhuška MOK hitno zahteva: PUSTITE TRANSRODNE osobe na Olimpijske igre!

Autor:

Sport

18.07.2023

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postavili smo jasna pravila, kaže predsednik Tomas Bah.

U SKLADU S NAUKOM?! Vrhuška MOK hitno zahteva: PUSTITE TRANSRODNE osobe na Olimpijske igre!

Foto: Tanjug/AP

Pošto su Međunarodna biciklistička unija i Međunarodna plivačka federacija zabranile transrodnim osobama da se takmiče u konkurenciji žena, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zahteva od njih i ostalih krovnih organizacija u svim sportovima da dozvole transrodnim osobama nastup na Olimpijskim igrama. Očekuje se da u nakraćem roku promene svoje odluke, izjavio je niko drugi do predsednik MOK Tomas Bah.

Najveća planetarna smotra sporta biće održana naredne godine u Parizu.

- Postavili smo jasna pravila po kojim međunarodne federacije mogu da donesu pravilne odluke o očešću transrodnih osoba u takmičenjima. Jasno je da ne mogu da se upoređuju vozači ili na primer bacači kladiva u atletici - rekao je Bah i potom dodao:

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tomas Bah

Odredili smo tračna pravila po kojima međunardone federecije mogu da dođu do ispravnih odluka u skladu sa stanovištima nauke. Sada odluke moraju da se donesu. Pre nekoliko dana su i Ujedinjene nacije pozvale krovne sportske organizacije da postupe po pravilnicioma MOK.

Prethodno je vrhuška objavila nekoliko novih smernica po kojima bi međunarodne federacije trebalo da se vode u donošenju odluka, između ostalog i da "sportista koji ispunjava kriterijume ima dozvolu da se takmiči u konkurenciji u kojoj se bolje oseća".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Mumi

19.07.2023 07:45

Znaci zene izvisile ste. Nakaradno vreme doslo.