PLANETA JE POLUDELA ZA PADELOM: Zlatan i Novak ga OBOŽAVAJU, ovaj sport OČARAĆE Beograđane!

Autor:

Sport

05.07.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bodovanja su praktično identična kao u tenisu (gemovi, setovi), ali prilično je teže doći do poena zbog dimenzija terena i stakla koje ga okružuje.

PLANETA JE POLUDELA ZA PADELOM: Zlatan i Novak ga OBOŽAVAJU, ovaj sport OČARAĆE Beograđane!

Foto: Profimedia

Beograđani se godinama susreću sa mnogobrojnim sportskim aktivnostima koje pruža prestonica Srbije, a jedan sport je iz godine u godinu sve popularniji - padel. Nastao je u Meksiku 1969. godine kada je Enrike Korkera modifikovao teren za skvoš i ubacio elemente tenisa. Bodovanja su praktično identična kao u tenisu (gemovi, setovi), ali prilično je teže doći do poena zbog dimenzija terena i stakla koje ga okružuje.

 

 

Žitelji glavnog grada sa padelom mogu da se upoznaju svakodnevno na Adi Ciganliji na terenima gde će ih dočekati ljubazni instruktori ovog zanimljivog sporta.

- Padel je mešavina skvoša i tenisa. Boduje se po principu tenisa, stakla mogu poslužiti sa napad i odbranu. Igra se na dva dobijena seta, ukoliko je u setu nerešenu igra se na razliku. Starosna kategorija ne postiji, mogu da igrati svi - od 7 do 77 godina - rekao je Marko Cvjetković, instruktor u Vamos Padel centru na Ada Ciganliji.

Kolika je popularnost ovog sporta svedoči i izazov Zlatana Ibrahimovića. Naime, legendarni fudbaler izazvao je Novaka Đokovića na megdan u ovom sportu.

Padel se igra na terenu koji je manji od teniskog, dimenzija 10 metara sa 20 metara sa zidom visokim tri metra, koji okružuje prostor za igru i koji omogućuje igraču da isti iskoristi kao "saveznika" tako što loptica može da se odbije od njega - aut praktično ne postoji. Zidovi mogu biti napravljeni od različitih materijala, kao što su beton, staklo ili akril, ali su obično od metala ili stakla kako bi se obezbedila bolja vidljivost.

Teren je podeljen na dve polovine mrežom koja je slična onoj koja se koristi u tenisu. Mreža je postavljena na sredini terena i ima visinu od 88 centimetra. Servisni prostori se nalaze sa svake strane mreže i dugački su 4 metra i široki 3 metra.

 

 

Reketi su kraći od teniskih reketa i imaju rupe za smanjenje otpora vetra. Takođe, imaju kaiš za zglob koji pomaže da ne izlete iz ruke igrača tokom igre, dok je loptica napravljena od gume. Podloge mogu biti različite - šljaka, beton, parket, pa čak i trava, dakle i to kao u tenisu.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading