SKANDAL TRESE FORMULU 1: Svetski prvak OSTAJE bez ŠAMPIONSKE TITULE?!

Autor:

Sport

05.04.2023

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo bi promenilo istoriju ovog sporta.

SKANDAL TRESE FORMULU 1: Svetski prvak OSTAJE bez ŠAMPIONSKE TITULE?!

Foto: Tanjug

Maks Ferstapen i Luis Hamilton

Luis Hamilton, jedan od najboljih vozača Formule 1 u istoriji, mogao bi da ostane bez titule koju je osvojio u šampionatu 2008. godine.

Tada je Hamilton, u finalnoj trci sezone, pretekao Tima Gloka u jednoj od poslednjih krivina, i po kiši u Interlagosu uspeo da osvoji titulu, sa 98 bodova, jedan više od Felipea Mase, koji je završio na 97.

Iako je kraj sezone bio šokantan, ali i vrlo sumnjiv, brazilski vozač ne osporava ovu trku, već Singapur, kada se Nelson Pike zakucao u zid u ključnom trenutku trke, čime je bezbednosno vozilo izašlo na pistu baš kada je to odgovaralo njegovom timskom kolegi Fernandu Alonsu, ali ne i Masi.

 

 

Tada je prvi čovek Formule 1 bio Berni Eklston, koji je i sam otkrio detalje koji su ozbiljno naštetili Masi, koji je sa prve pozicije pao na tek 13. mesto, dok se Hamilton popeo na treće, što je na kraju i odlučilo titulu te sezone. Na toj trci je slavio upravo Alonso, kome je najviše išlo u prilog događanje na pisti, jer je jedini u tom trenutku završio sa dosipanjem goriva.

Ekipa Renoa, Nelson Pike i Flavio Brijatore su kažnjeni za ovu malverzaciju, ali Masi se niko nije iskupio, pa će sada pokušati da do titule dođe za zelenim stolom.

- Maks Mozli(tadašnji prvi čovek FIA) je znao za ovu situaciju, ali smo odlučili da ne uradimo ništa tim povodom u cilju sprečavanja većeg skandala i spašavanja našeg sporta. Zbog toga sam se trudio da ništa ne procuri i da Nelson Pike drži jezik za zubima neko vreme. Imali smo dovoljno informacija da bismo znali šta se dešavalo, trebalo je da suspendujemo trku i poništimo rezultate. Da se to nije dogodilo, Hamilton ne bi postao šampion već bi Felipe Masa imao titulu - naveo je Eklston.

Iako su male šanse, Hamilton bi mogao da ostane bez jedne od svojih sedam titula prvaka sveta, dok bi Masa mogao da stigne do svoje jedine šampionske krune.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading