Veliki uspeh mladog užičkog reprezentativca: Lazar Kostić treći na Svetskom prvenstvu u bilijaru!

Autor:

Sport

30.11.2022

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izuzetnu sezonu, započetu odličnim rezultatima na državnim i balkanskim prvenstvima, a nastavljenu titulom juniorskog prvaka Evrope, šesnaestogodišnji Užičanin Lazar Kostić krunisao je osvajanjem trećeg mesta i bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u bilijaru za juniore do 17 godina, održanom 18–21. novembra u San Huanu, u Portoriku. Svojim rezultatom Lazar se upisao u istoriju ovog sporta u Srbiji kao prvi srpski takmičar koji je osvojio medalju na svetskim prvenstvima.

Veliki uspeh mladog užičkog reprezentativca: Lazar Kostić treći na Svetskom prvenstvu u bilijaru!

Foto: EPBF и Predator Pro Billiard Series

Titula evropskog juniorskog prvaka, kojom se Kostić okitio ovog leta na Prvenstvu Evrope u Bugarskoj, obezbedila mu je direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Portoriku, na kome su se u disciplini „devetka“ (9 ball) takmičila 32 igrača. Lazar je odlično započeo takmičenje i pobedama u četiri meča plasirao se u polufinale, u kome se sastao sa Karlom Gnadebergom iz Estonije, jednim od favorita za osvajanje zlatne medalje. Lazar je odlično otvorio meč, ali u ovom veoma zahtevnom sportu, koji ne dozvoljava ni najmanju grešku, sreća je bila na strani Estonca, koji se plasirao u finale pobedivši srpskog šampiona rezultatom 9 : 6.

- Ostaje žal što nisam iskoristio sve šanse i plasirao se u finale“, ističe Kostić. „Naporno sam radio, prošao kroz složene fizičke pripreme znajući da će konkurencija biti veoma jaka. Međutim, manji pad koncentacije ostavio me je bez borbe za zlatnu medalju. No, bez obzira na to, veoma sam zadovoljan postignutim rezultatom i činjenicom da sam Srbiji doneo prvu medalju sa svetskih prvenstava u ovom sportu. Nadmećući se sa najboljim svetskim igračima, mogao sam da uočim na čemu je još potrebno da radim kako bih unapredio svoju igru, što će, nadam se, rezultirati titulom svetskog prvaka u narednim godinama - navodi mladi užički reprezentativac.

Bronzana medalja Lazara Kostića ogroman je uspeh ne samo za srpski bilijar, već pre svega za ovog mladog sportistu koji svojim primerom potvrđuje da su ljubav, posvećenost, samokontrola i odlučnost nekada dovoljni da prevaziđu brojne probleme finansijske prirode sa kojima se nemali broj sportista u našoj zemlji susreće. 

Bilijar je od davnina poštovana igra, a oko bilijarskog stola su se rešavali mnogi važni istorijski događaji. Od 1586. godine, kada je sahranjeno telo škotske kraljice Marije Stjuart bilo umotano u platno sa njenog bilijarskog stola, preko čestog spominjanja bilijara u Šekspirovim delima, pa sve do danas, bilijar se igra na svim stranama planete. U pitanju je, kako je svojevremeno ocenio Nikola Tesla, jedna od najinteligentnijih igara: „Bilijar je najsuptilinija igra perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovečjeg uma i telesne motorike.“

Uporedo sa rekreativnim igranjem bilijara, širom sveta, pre svega u zapadnoj i severnoj Evropi, jugoistočnoj Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama, bilijar je jedan od vodećih sportova. 

U Srbiji trenutno postoji blizu 30 sportskih bilijar klubova, čiji takmičari postižu zapažene rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading