TUGA U SRPSKOM SPORTU: Preminuo legendarni odbojkaš!

Autor:

Sport

10.11.2022

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraća bolest uzela je danak.

TUGA U SRPSKOM SPORTU: Preminuo legendarni odbojkaš!

Foto: Pixabay

Sveća

Magistar Srđan Ilić, nekadašnji odbojkaš, odbojkaški trener, profesor i dobitnik nacionalnog sportskog priznanja, preminuo je posle kraće bolesti u 89. godini.

Srđan Ilić je rođen u Sremskim Karlovcima, gde je 1949. Počeo da igra odbojku u OK “Stražilovo”. Pored odbojke, bavio se i gimnastikom, fudbalom i rukometom. Za Vojvodinu iz Novog Sada je igrao 1955.

Završio je Srednju Fiskulturnu školu u Novom Sadu, a zatim Višu pedagočku školu i Fakultet fizičke kulture i magisterijum.

U Zavodu za fizičku kulturu Vojvodine je radio 12 godina do 1991. i napisao jedan naučni rad, 2 mongorafije, 19 priručnika za odbojku, 74 priloga i stručnih časopisa i scenario za film “Fizička i tehnička priprema odbojkaša”.

Republika

Foto: Odbojkaški savez Srbije

Srđan Ilić

 

U Centru za Fizičko vaspitanje studenata je radio kao Viši predavač, a u isto vreme je predavao na Višoj trenerskoj školi pri Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu. 

Srđan Ilić je trenirao odbojkašice Partizana iz Sremskih Karlovaca od 1955. do 1979. godine, a zatim i od 1999. do 2003.

Tokom 1958. bio je trener odbojkaša Jedinstva iz Stare Pazove.

Srđan Ilić je bio trener i predsednik Stručne komisije OK Vojvodina iz Novog Sada od 1979. do 1997. godine.

Bio je jedan od osnivača OK “NS Volej Tim” iz Novog Sada 2006.

Srđan Ilić je četiri godine bio prvi trener ženske juniorske reprezentacije Jugoslavije i godinu dana trener muške seniorske reprezentacije Libije.

Srđan Ilić je posle 55 godina trenerskog staža završio sportsku karijeru 2010.

Republika

Foto: Odbojkaški savez Srbije

Srđan Ilić

 

Kao trener muške reprezentacije Jugoslavije u sedećoj odbojci od 1987. do 1990. osvojio je 3. mesto i bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1990, drugo mesto i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1987. i četvrto mesto na Paraolimpijskim igrama 1988.

Srđan Ilić je dobitnik nacionalnog sportskog priznanja za osvojenu bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. u sedećoj odbojci.

Srđan Ilić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Orden rada sa srebrnim vencem, nagrada Jovan Mikić Spartak, plaketa zaslužnog pedagoga SOFK Vojvodine, Oktobarska nagrada Novog Sada i Nagrada Sremskih Kalovaca, Plaketa Odbojkaškog saveza Vojvodine, Plaketa grada Sremskih Karlovaca i Zlatna plaketa Odbojkaškog saveza Srbije.

Srđan Ilić će biti sahranjen u petak, 11. novembra u 13.00 časova na Čeratskom groblju u Sremskim Karlovcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading