KLUPKO SE ODMOTAVA: Međunarodna organizacija pokrenula istragu - istina će isplivati na videlo!

Autor:

Sport

30.09.2022

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je formiranje komisije koja će ispitati optužbe aktuelnog svetskog prvaka Norvežanina Magnusa Karlsena da je američki šahista Hans Niman varao, prenose britanski mediji.

KLUPKO SE ODMOTAVA: Međunarodna organizacija pokrenula istragu - istina će isplivati na videlo!

Foto: Twitter.com/Grand Chess Tour

Magnus Karlsen i Hans Niman

Hans Nieman (19) je pre nekoliko nedelja u trećem kolu Sinkefild kupa s crnim figurama iznenađujuće pobedio peterostrukog uzastopnog svetskog prvaka Magnusa Karlsena, koji je bio neporažen u prethodne 53 partije.

Norvežanin se dan kasnije povukao s turnira uz objavu u kojoj je odbio da iznese svoje stavove o tom meču, jer mu navodno prete "velike nevolje". Pojedini mediji su potom objavili da Norvežanin sumnja da američki šahista vara.

Niman i Karlsen su se sastali 15 dana kasnije na Juliju baer kupu na onlajn turniru. Karlsen je kao crni povukao jedan potez, a već nakon Nimanovog drugog se isključio iz prenosa i predao partiju.

Foto: Twitter.com/chess24.com

Sukobi dvojice šahista traju već određeno vreme

 


Karlsen je početkom nedelje izjavio da veruje da je Niman "varao više nego što je javno priznao". Amerikanac je priznao da je dva puta varao u onlajn šahu, i to kao 12-godišnjak i 16-godišnjak.

FIDE je najavila da će ispitati tvrdnje svetskog prvaka, kao i izjave američkog šahiste u vezi s varanjem na internetu.

- Veće će obezbediti poštenu presudu, štiteći prava obe strane tokom istrage - navodi FIDE dodavši kako će komisiju činiti tri osobe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading