POČINJE SVETSKO PRVENSTVO: Mogu li srpske odbojkašice do NOVOG ZLATA?

Autor:

Sport

23.09.2022

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, duelom između Poljske i Hrvatske, počinje 19. po redu Svetsko prvenstvo u ženskoj odbojci.

POČINJE SVETSKO PRVENSTVO: Mogu li srpske odbojkašice do NOVOG ZLATA?

Foto: Tanjug/AP

Odobojkašice Srbije

Prvenstvo će trajati do 15. oktobra, kada je zakazano finale u holandskom Arnemu. Upravo je Holandija jedan od domaćina, dok je drugi koorganizator Poljska, za koju se stiče utisak da organizuje svako veliko odbojkaško takmičenje.

Srbija na prvenstvo dolazi kao aktuelni šampion, nakon što su 2018. posle drame osvojile zlatnu medalju na prvenstvu u Japanu, pobedom nad Italijom u finalu, rezultatom 3:2. Uz naše devojke, kao kandidati za najviši plasman izdvajaju se upravo Italijanke, ali i reprezentacije Brazila, SAD-a, Kine, Turske i Japana. Šansu će iz drugog plana tražiti i zemlje domaćina.

Naše devojke su smeštene u C grupu, zajedno sa ekipama SAD-a, Kanade, Bugarske, nemačke i Kazahstana. Jasno je da je oprez potreban protiv svakog protivnika, čak pet od šest ekipa su učestvovale u ovogodišnjoj Ligi nacija, međutim, deluje da su Amerikanke svakako najveći rival.

Raspored Srbije:

25. septembar: Srbija-Kanada (20:00)

26. septembar: Srbija-Bugarska (16:00)

29. septembar: Srbija-Nemačka (16:00)

30. septembar: Srbija-Kazahstan (13:00)

1. oktobar: Srbija-SAD (19:00)

Prve četiri selekcije će izboriti plasman u narednu rundu, preneće bodove, a tamo se ukrstiti sa četiri najbolje ekipe iz grupe B, gde je Turska glavni favorit, a očekuje se prolaz i Tajlandjanki, Poljakinja i ekipe Dominikanske Republike. Od osam ekipa novoformirane grupe, najbolje četiri će izboriti plasman dalje. Tu stvari postaju zanimljive.

Odbojkaška federacija uvek voli da komplikuje sa sisteom takmičenja, a ni ovaj put stvari nisu drugačije. Naime, kada četiri najbolje ekipe iz novoformirane grupe F prođu u četvrtfinale, one neće ukrštati sa ekipama iz druge grupe, već će ponovo igrati između sebe. Prvoplasirana će igrati sa četvrtoplasiranom ekipom, dok će "koplja" ukrstiti drugoplasirana i trećeplasirana ekipa iz grupe. Pobednici ova dva meča će igrati u polufinalu prvenstva. To znači da Srbija sve do mečeva za medalje, ako do tamo dođe, neće moći da igra sa ekipama iz A i D grupe, gde se, između ostalog, nalaze Italija, Brazil, Kina, Japan, Holandija...

Dometi naše ekipe nisu poznati, posebno jer će Srbija biti bez pomoći Maje Ognjenović. Ipak, tu su Tijana Bošković, Brankica Mihajlović je u dobroj formi, a mlade snage su pokazale da se na njih može osloniti, pre svega u Ligi nacija, gde su bez pomoći Boškovićeve osvojile treće mesto, a malo je falilo da u polufinalu "padne" i moćna Amerika.

Prvenstvo je izuzetno dugo, preko tri nedelje, tako da će i tempiranje forme igrati bitnu ulogu. Ipak, Srbija u Santareliju ima iskusnog stručnjaka, koji će sigurno znati sve da isplanira unapred.

Četvrtfinala su na programu 11. oktobra, dok će se polufinala igrati 12. i 13. Mečevi za medalje su zakazani za subotu, 15. oktobar, a veliko finale i meč za treće mesto će biti odigrani u Arnemu, u hali GelreDom, koja prima preko 20 hiljada gledalaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading