BEOGRAD POSTAJE CENTAR EVROPE - POČINJE EP U BADMINTONU! Predsednik Upravnog odbora poziva na SPEKTAKL: Stiže više od 800 učesnika, podržimo naše juniore!

Autor:

Sport

17.08.2022

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najvažnije i najmasovnije kontinentalno takmičenje koje se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda, a pod okriljem Evropske badminton konfederacije, okupiće najbolje takmičare do 19 godina iz 37 država Evrope.

BEOGRAD POSTAJE CENTAR EVROPE - POČINJE EP U BADMINTONU! Predsednik Upravnog odbora poziva na SPEKTAKL: Stiže više od 800 učesnika, podržimo naše juniore!

Foto: printscreen/TV Vesti

Badminton

Beograd i Srbija postaju centar Evrope! Naime, u periodu od 18. do 27. avgusta u Atletskoj dvorani održaće se Evropsko prvenstvo u badmintonu za juniore, na kojem se očekuje više od 800 učesnika iz 37 zemalja. Prvenstvo se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda, a u organizaciji Badminton saveza Srbije. Kako je za TV Vesti izjavio Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora ovog saveza, ovo će biti najveće i najmasovnije takmičenje za juniorske igrače.

Foto: printscreen/TV Vesti

 

Srpski badminton proslaviće naredne godine 30 godina postojanja, a naš nacionalni tim već nosi reputaciju favorita, budući da je u poslednje tri kalendarske godine donosio medalje sa svih juniorskih i šampionata za uzrast do 17 godina. Prema Jovovićevim rečima, Beograd će ove godine ugostiti igrače iz 37 država i 800 učesnika, uključujući i organizatore i volontere.

Velika podrška Vlade i ministarstva

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo omladine i sporta u kontinuitetu podržavaju sve programe i aktivnosti Badminton saveza, uključujući i one koji imaju direktan fokus na stipendiranje sportista, organizaciju velikih takmičenja, turnira i redovnih programa, rekao je Jovović. Dodaje da je Badminton savez Srbije 2019. godine imao blizu 120 realizovanih aktivnosti, dok će ih ove godine biti i više. Sve ovo, kako ističe, ne bi bilo moguće bez podrške države i lokalnih samouprava, a ulaganja u ovaj sport su, kaže, velika.

Foto: pixabay.com

 

Jovović se zahvalio Vladi Republike Srbije i Ministarstvu omladine i sporta za ogromnu finansijsku podršku i jer su, pre svega, prepoznali značaj, potencijal i interes za ovaj veliki međunarodni događaj. Reči zahvalnosti imao je i za Grad Beograd.

- U naredne dve nedelje Beograd će biti domaćin za više od hiljadu gostiju iz inostranstva. Odatle će, nadamo se, poneti lepe uspomene, a mi ćemo im pružiti vrhunske sportske uslove na kojima smo vredno radili - kaže Jovović za TV Vesti.

Foto: printscreen/TV Vesti

 

Organizacija Evropskog prvenstva na svetskom nivou

Kako objašnjava predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije, učesnici šampionata mogu da očekuju uslove igre i organizacije po najvišim svestkim standardima. - Badminton kao sport specifičan je po tome što se takmičenja održavaju na više terena, a u Atletskoj dvorani ih imamo osam – šest takmičarskih i dva tzv. „worm up“ terena. Svaki od terena praktično je pojedinačno borilište sa svim pratećim resursima. Svaki teren ima četiri scoreboard-a kojima rukovodi sudija i, sve što se bude dešavalo na Banjici, svako u svetu može da prati putem „Tournament softvera“. Sa druge strane dešavanja od samog početka do finalnog meča moći će da se prate i putem "live stream-a" – objašnjava Jovović. Ističe da će ovo takmičenje zasigurno podići lestvicu kada je reč o organizaciji šampionata.

Nacionalni timovi, kako je objasnio, boriće se za titulu najboljih u Evropi na ekipnom delu prvenstva koje će trajati od 18. do 22. avgusta, dok je nastavak od 22. do 27. avgusta rezervisan za individualni šampionat u svih pet takmičarskih konkurencija: muškarci i žene pojedinačno, muški, ženski i mešoviti parovi.

Svečana ceremonija dodele priznanja planirana je za 22. avgust, kada je u pitanju ekipno, i 27. avgust za kada je planirana dodela za pojedinačne učesnike Evropskog prvenstva za juniore.

Najvažniji rezultati srpskih takmičara

- Više desetina medalja na svetskim i evropskim juniorskim kupovima. - Vodeće pozicije na međunarodnim rang listama, aktuelno prvo mesto na svetskoj juniorskoj listi u konkurenciji mešovitih parova (Anđela Vitman). - Osvojene dve bronzane medalje na prethodnom EP za juniore (Marija Sudimac u konkurenciji žena pojedinačno i Mihajlo Tomić i Sergej Lukić u konkurenciji muških parova).

Viktor Petrović, član juniorske Reprezentacije Srbije, ima tek 17 godina, a već spada u red najuspešnijih srpskih badminton igrača. Jedan je od aktuelnih nosioca evropskih medalja u mlađim uzrasnim kategorijama.

Foto: printscreen/TV Vesti

 

Gostujući na TV Vesti, objasnio je da, ko god želi da se profesionalno ili rekreativno bavi badmintonom, to može učiniti na Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji.

- Sport je dinamičan, mečevi traju dugo, pa su neophodni spremnost, brzina i kondicija - kaže Viktor.

Badminton - jedan od najtežih pojedinačnih olimpijskih sportova

Jovović je otkrio i interesantne činjenice o samoj igri koja se, zbog svojih karakteristika, svrstava u red najtežih pojedinačnih olimpijskih sportova. - Loptica za badminton pravi se od plute i guščjeg pera i najbrži je sportski rekvizit: 493km/h je svetski rekord njene brzine. - Mreža koja deli teren visoka je tek 150 centimetara, iako se iz perspektive kamere čini višom. - Mečevi mogu da traju i duže od sat i po vremena.

Putem ovog linka se možete dodatno informisati o Evropskom prvenstvu za juniore u badmintonu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading