MUHAMED ALI I NJEGOVO ISTORIJSKO "NE": Lekcija za 21. vek!

Autor:

Sport

28.04.2022

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je jedan čovek promenio tok istorije.

MUHAMED ALI I NJEGOVO ISTORIJSKO "NE": Lekcija za 21. vek!

Foto: Tanjug/AP

Kasijus Klej je bio apsolutna zvezda u SAD 60-ih godina. Njegove legendarne borbe se prepričavaju i danas. Svako apsolutno zna ko je on.

Međutim, većina ga zna po imenu koje je samom sebi odabrao, Muhamed Ali.

Ipak, njegova najveća borba i najveća pobeda, dogodila se na današnji dan 1967. godine, van ringa, kada je kao Kasijus Klej izašao iz centra za regrutaciju i rekao "ne" odlasku u Vijetnam, ratu čijem se učešću SAD otvoreno protivio.

To je bila prekretnica za javno mnjenje u SAD u vezi sa tim ratom. Mnogi su počeli otvoreno da se protive vojsci SAD i pozivali su da se njihovi vojnici vrate kući i prekinu teror nad Vijetnamcima.

- Savest mi ne dozvoljava da upucammog brata, ili neke tamnije ljude, ili neke siromašne, gladne ljude koji su u blatu za veliku, moćnu Ameriku - cinično je izjavio Klej tada.

Ko nije to razumeo, razumeo je sledeće reči.

- Da ih upucam, za šta? Kako mogu upucati te jadne ljude? Samo me odvedite u zatvor - poručio je.

 

 

Osuđen je na pet godina zatvora. Zbog pritiska javnosti, ostao je na slobodi, a 1971. godine, odluka je preinačena.

U ovim vremenima kada sportisti ispaštaju zbog pogrešnih postupaka njihovih država, trebali mi smo se setiti 1967. godine i najjačeg čoveka na svetu. Ne zbog siline svog udarca u ringu, već zbog siline kojom je bacio najveći i najmoćniji sistem na kolena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading