SKANDALČINA POTRESA SVETSKI SPORT: Olimpijske igre su NAMEŠTENE!

Autor:

Sport

01.10.2021

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki skandal otresa svet boksa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Veliki broj bokserskih borbi na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru pod sumnjom su da su nameštene, nakon što je nezavisna istraga utvrdila da arbitri u dosluhu nameštali borbe.

Ovu istragu izvršio je Ričard Meklaren, koga je angažovala Međunarodna bokserska federacija (AIBA).

On je otkrio da su pojedini zvaničnici AIBA sa namerom birali one sudije koje će im pomoći da nameštaju borbe.

Ključni ljudi su odlučili da se pravila ne odnose na njih - rekao je Meklaren i dodao da među sudijama vlada „kultura straha, zastrašivanja i poslušnosti“.

Iako istragom nije utvrđen tačan broj nameštenih mečeva, smatra se da je taj broj dvocifren!

Kako navodi Meklaren sudije su svakog jutra dobijale informacije ko treba da pobedi, ali i dalje nije jaso ko je bio na čelu ove velike prevare.

Glasine o nameštanju u Riju bile su veoma jake, svojevremeno je irski bokser Majkl Konlan čuo da su organizatori dogovorili da nameste borbu u korist njegovog protivnika Vladimira Nikitina. Konlan je u tom duelu bio maltene savršen, činilo se da će odneti laganu pobedu, ali su sudije presudile u korist Nikitina. Irac je potpuno pobesneo, te je arbitrima pokazao srednji prst i nazvao ih varalicama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Duel Konalana (u crvenom) i Nikitine

Meklaren nije zvanično potvrdio da li se ova borba našla među tim sumnjivim, ali je otkrio da je bilo razgovora o mitu od 250.000 dolara za pobedu mongolskog borca nad francuskim u polufinalu. Mito na kraju nije prošao, a Mongolac je na kraju doživeo poraz nakon veoma "neobičnog bodovanja".

Postoje naznake da je korupcije bilo i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading