(FOTO) Softbol u Srbiji: Smena generacije najavljuje uspehe!

Autor:

Sport

27.12.2019

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Softbol u Srbiji je jedan od najmlađih sportova. Čelni ljudi saveza bore se za razvoj i promociju ovog lepog sporta. Ova godina protekla je u velikoj smeni generacije, formirane su nova seniorska, juniorska i kadetska reprezentacija. Uz fast pič koga igraju samo žene, puno se radilo na omasomljavanju slou piča, mešovito, gde u timu na terenu zajedno igra pet devojaka i pet muškaraca. Odrađeno je nekoliko odličnih kampova na Zlatiboru, Beogradu i Somboru.

RepublikaFoto: Slobodan Đurić
Pripreme softbol reprezentacije Srbije na Zlatiboru

- Puno je novih softbolaša i softbolašica i činimo sve da se što bolje uigravamo ove godine. Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših programa i projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njihovo finansiranje. Bez te pomoći teško da bi mogli opstati. Ne samo softbol, već veliki broj sportova u Srbiji. Ove godine glavni cilj nam je bio nastup u Mađarskoj na seniorskom slou pič Evropskom prvenstvu. Nismo uspeli da uđemo među prvih šest i borimo se za medalju, ali smo zabeležili dve važne pobede. Ekipa je podmlađena. Ja sam kao selektor i igrač, najstariji u timu, dok je prosek devojaka bio 17 godina. Imali smo u timu i Natašu Senderak i Nikolu Mrklja, rođene 2004., koji su veoma talentovani. Po prvi put u istoriji pobedili smo Bugarsku, od koje smo godinama gubili. Savladali smo i Mađare – istakao je selektor softbol reprezentacije Srbije, Milan Đorđević.

 

Naredna godina je veoma bitna. Kakva su očekivanja?

- Prvi cilj je nastaviti da uigravamo tim koji je nastupao na seniorskom Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Želimo da igramo finale Balkanijade u slou piču. Ne zapostavljamo fast pič ženski, ali dve odlične bacačice su prestale da treniraju i polako se formiraju nove igračice u klubovima. Cilj nam je i učešće na Evropskom seniorskom za muškarce. A pripremamo se i za novu neolimpijsku disciplinu bejzbol5, koju mogu igrati članovi softbola i bejzbola, zajedno. Čekamo da domaćin tog takmičenja bude odlučen na Kongresu u februaru, u Viljnusu. Što se tiče klubova, moramo pojačati sa promocijama u školama. Verujem da ćemo veliki broj novajlija prikupiti u Inđiji, Novom sadu, Somboru i Beogradu – zaključio je Milan Đorđević.

Inače, Zlatibor je prošle nedelje ugostio softbolašice i softbolaše, sportiste Softbol saveza Srbije, koji su obavili zimske pripreme. Kako nas je obavestio predsednik ovog nacionalnog saveza Slobodan Đurić, pripreme su bile veoma važne, jer su poslužile selektoru Đorđeviću da uvidi formu igrača i igračica. Radilo se dva puta dnevno u velikoj dvorani. Softbolašice su ove godine bila i na kampovima na Zlatiboru i Beogradu. Kampovi sue finansirani od strane Ministarstva omladine i sporta.

Inače i Softbol savez Beograda planira da omasovi ovaj sport u glavnom gradu.

- Nije lako, jer devojčice se najviše odlučuju za odbojku, foklor i ples. Početkom godine smo bili sa gradskom sekretarkom za sport Draganom Belojević i ono što je važno da sekretarka ima jasnu viziju i da želi da pomogne svima koji hoće da rade. Mi smo sredili teren u Ripnju, nikada nije bio u boljem stanju. Nedostaje nam još jedan teren bliže centru. Planiramo da napravimo nove promociju u Ripnju i Varajevu, kao i Železniku. Počinjemo sa treninzima u balonu – istakla je Jelena Cvetković, predsednica Softbol saveza Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading