PATIKE PLAĆENE OSAM MILIONA DOLARA! Efekat Majkl Džordan!

Autor:

Sport

03.02.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatan iznos izdvojen je za deo istorije..

PATIKE PLAĆENE OSAM MILIONA DOLARA! Efekat Majkl Džordan!

Foto: Tanjug/AP

Na aukciji u Njujorku, šest različitih patika "Nike Air Jordan" patika koje je nosio legendarni košarkaš Majkl Džordan tokom 1990-ih godina prodate su za neverovatnih osam miliona dolara. Ova prodaja postavlja novi rekord za najvišu cenu ikada plaćenu za kolekciju sportskih suvenira.

 

 

 


Šest različitih patika, koje predstavljaju ključne trenutke u karijeri Majkla Džordana, nisu bile obična obuća. One su bile poklon od Džordana direktoru komunikacija Čikago Bulsa, Timu Halamu, nakon svake odlučujuće utakmice koja je dovela tim do pobede u šest NBA šampionata između 1991. i 1993. godine, kao i ponovo od 1996. do 1998. godine. Kolekcija uključuje Air Jordan VI (1991), VII (1992), VIII (1993), XI (1996), XII (1997) i Air Jordan XIV (1998).


"Sotheby's" je u saopštenju uz fotografiju iz 1993. istakao značaj ovih patika, navodeći:

 

 

 

- Sa svakom pobedom u finalima, proslavljajući uz cigare, šampanjac ili pozivajući voljene, bilo je jasno da su Džordanu nedostajale njegove patike - napisala je aukcijska kuća.

Ovaj uvid pruža pogled na lične i proslavne trenutke koji su bili povezani sa ovim ikoničnim patikama.


Ova izuzetna prodaja nije prvi put da su sportski suveniri Majkla Džordana dostigli rekordnu cenu.

U septembru 2022. godine, dres nošen od strane Džordana tokom finala NBA lige 1998. prodat je za  10.1 miliona dolara, postavljajući novi rekord za najskuplji sportski dres ikada prodat. Ovaj uspeh dodatno potvrđuje neprevaziđeni uticaj Majkla Džordana na tržište suvenira, prevazilazeći prethodni rekord koji je držao dres Dijega Maradone sa četvrtfinala Svetskog kupa 1986. godine.

Zaključno, prodaja "Air Jordan" patika Majkla Džordana ne predstavlja samo izuzetno dostignuće u svetu sportskih suvenira, već takođe služi kao dokaz o trajnom nasleđu jednog od najvećih ikona košarke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading