ZLA KOB REKORDERA: Postigli NAJVEĆI broj poena, pa POGINULI!

Autor:

Sport

27.01.2024

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudbina je odlučila da nas prerano napuste.

ZLA KOB REKORDERA: Postigli NAJVEĆI broj poena, pa POGINULI!

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Luka Dončić postigao je 73 poena u pobedi svog Dalasa nad Atlantom rezultatom 148:143, a ono što je još impresivnije je to da je njegov šut iz igre bio 25 od 33. Dodao je Luka i 10 skokova i sedam asistencija za veče karijere.

Dončić je postigao najveći broj poena još od čuvenih 81 pokojnog Kobija Brajanta 2006. godine protiv Toronta, a košgeterski učinak reprezentativca Slovenije je četvrti u istoriji NBA lige.

Kada pomenemo Lukin rekord karijere, ne možemo da se ne setimo velikana košarke, koji su oduševljavali svojim dostignućima, a život im je okončan prerano.

PROKLETSTVO REKORDA

Kobi Brajant nas je napustio 26. januara 2020. godine, poginuvši u helikopterskoj nesreći u Los Anđelesu. Zajedno sa Brajantom, život je izgubila i njegova ćerka Điđi. Pokušali su da izbegnu gužvu i da stignu na utakmicu helikopterom. Vremenski uslovi su bili loši, pilot je izgubio kontrolu i letelica se srušila, a svi u njoj su poginuli. Brajant je bio  jedan od najboljih košarkaša u istoriji, a njegovu smrt košarkaška zajednica nikada neće preboleti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

 

Najviše poena u istoriji na jednoj utakmici!

1. Dražen Petrović 114 poena 1985. godine

2. Vilt Čembrlen 100 poena 1962. godine

3. Radivoj Korać 99 poena 1965. godine

4. Kobi Brajant 81 poen 2006. godine

5.Vilt Čembrlen 78 poena 1961. godine

6. Luka Dončić 73 poena 2024. godine

ŽUĆKO I MOCART

Radivoj Korać bio je jedan od najboljih košarkaša u istoriji Srbije i Jugoslavije, a popularni Žućko je u svoje vreme bio najbolji košgeter u Evropi. Njegove partije ostale su upisane zlatnim slovima u istoriji, a posebno se istakla ona kada je nastupajući za OKK Beograd u Kupu šampiona 1965. godine postigao 99 poena protiv Alvika iz Stokholma. Ono što je kuriozitet je da u to vreme nije bilo šuta za tri poena, a Korać je poslednjih šest minuta proveo na klupi! Prerano nas je napustio, poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1969. godine, vraćajući se sa prijateljskog meča u Sarajevu, a njegova smrt ostavila je enormnu prazninu i tugu u srcima svih ljubiteljima košarke. Korać je u trenutku smrti imao samo 30 godina.

Republika

Foto: printscreen twitter

Radivoj Korać

 

Dražen Petrović sa nadimkom Mocart bio je jedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije, a njegove partije očaravale su Evropu i Ameriku. Najbolji meč karijere Petrović je odigrao nastupajući za Cibonu 1985. godine, a u meču prvog kola šampionata Jugoslavije protiv Olimpije iz Ljubljane, Dražen je postigao nestvarnih 114 poena.

Oborio je rekord po broju poena koji je do tada držao Radivoj Korać sa 74, a sudbina je htela da osam godina kasnije okonča život na isti način kao i Žućko.

Dražen se vraćao sa utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 1993. godine. Odlučio je da ne putuje avionom sa ekipom, već je seo u automobil sa svojom devojkom Klarom Šalantzi, koja je bila za upravljačem. Automobil marke Golf zakucao se u kamion, Klara je prošla sa povredama, a Dražen je ostao mrtav na mestu.

Petrović je bio jedan od pionira evropskih košarkaša u NBA, a i dan danas važi za jednog od najboljih košarkaša u istoriji košarke na Starom kontinentu. Poginuo je na vrhuncu karijere sa samo 28 godina.

Republika

Foto: printscreen twitter

Dražen Petrović

 

Svaki izgubljen život je tragedija, a posebno boli kada je u pitanju neko ko je mlad i na vrhuncu. Košarka je ostala zavijena u crno jer je izgubila svoje rekordere, ali Luka Dončić, Nikola Jokić, Džoel Embid i ostali vrhunski košarkaši pokazuju nam da su rekordi tu da bi se rušili, a da će u godinama koje dolaze postaviti nove standarde.

To neće umanjiti sećanje na legende, koje će zauvek ostati u srcima svih ljubitelja košarke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading