DA LI ĆE BORIŠA SIMANIĆ NASTAVITI KARIJERU? Reči dr Radovanovića sve OTKRIVAJU!

Autor:

Sport

28.12.2023

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski reprezentativac povredio se tokom Mundobasketa, kada mu je odstranjen bubreg.

DA LI ĆE BORIŠA SIMANIĆ NASTAVITI KARIJERU? Reči dr Radovanovića sve OTKRIVAJU!

Foto: star sport

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je na potonjem Svetskom prvenstvu u Manili srebrnu medalju i napravila veličanstven uspeh, ali je podvig Pešićevih izabranika ostao u senci teške povrede Boriše Simanića.

Bivši igrač Crvene zvezde Meridianbet je tokom meča drugog kola takmičenja po grupama, u prvoj fazi, zadobio udarac u utakmici protiv Južnog Sudana, zbog koje je morao na operaciju.

Asu Saragose odstranjen je bubreg, zbog čega je i njegova karijera bila dovedena u pitanje.

- Simanićev oporavak teče dobro, podvrgnut je redovnim kontrolama i analizama. Pridržava se režima života adekvatnom trenutnom stanju dok se ne usklade sve neophodne funkcije. Kada bude u potpunosti fit sa svim parametrima, tada će se vratiti svojim redovnim sportskim aktivnostima - rekao je profesor dr Dragan Radovanović za Sport Klub.

Republika

Foto: Starsport

dr Dragan Radovanović i selektor Srbije Svetislav Pešić

Višegodišnji lekar srpskog košarkaškog tima je objasnio i zašto je (ne)moguće precizirati kada će srpski reprezentativac ponovo pod obruče.

- To ne može niko da predvidi, jer je reč o zasebnom slučaju, koji je dosta redak kroz istoriju sportskih ozleda. Nema takvih iskustava na svetskom nivou, pa ni odgovarajućih studija na osnovu kojih bi moglo da se obavi praćenje i ponašanje, pa bi eventualno moglo da se prognozira kada će ponovo moći da se posveti sportu, košarci. Daću jedan primer, sa povredom, pa operacijom prednjih ukrštenih ligamenata. Nekada je trebalo pola godine, kasnije devet meseci, a ponekad i više, da bi se igrač vratio u trenažni proces. To je relativno uobičajena povreda, zna se kako se tretira i prilično određeno može da se da procena o povratku. A sa bubregom odnosno onim što se desilo Boriši, stvari stoje drugačije, prilično je specifično.

Objasnio je potom termin "pridržavanja režima života" srpskog košarkaša:

- To je ponašanje koje obuhvata propisanu vrstu ishrane, više tečnosti, određene testove opterećenja u okviru svakodnevnog života. Simanić normalno živi i redovno se javlja na kontrole u Beogradu.

Dr Radovanović priznaje da ne pamti sličan primer, kao što je bio slučaj sa Borišom Simanićem.

- U sportu sam od 1996, ali ne mogu da se setim nečeg toliko dramatičnog kao u njegovom slučaju, to je sigurno najteža povreda sa kojim sam se suočio. Dodao bih, ne samo mog iskustva kada su u pitanju sportski tereni - istakao je profesor dr Dragan Radovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading