KALENDARE PRAVIMO GODINAMA UNAPRED, POŠTUJEMO JEDNI DRUGE: Prvi čovek FIBA o odnosu sa Evroligom i NBA

Autor:

Sport

07.12.2023

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdi da se radi na međusobnim odnosima

KALENDARE PRAVIMO GODINAMA UNAPRED, POŠTUJEMO JEDNI DRUGE: Prvi čovek FIBA o odnosu sa Evroligom i NBA

Foto: Kss.rs

Prvi čovek FIBA Andreas Zaglis je, tradicionalno, organizovao konferenciju za medije na kojoj je govorio na brojna pitanja novinara. Najviše se govorilo o odnosu sa Evroligom i NBA o čemu se Zaglis raspričao.

- Važno je za rast, to je jedini način za rast u evrposkoj košarkaškoj familiji, zato se toliko i trudimo. Pokušavali smo sa strane FIBA, federacija i liga da budemo još jedinstveniji kada sednemo za sto sa kolegama iz EKA i da brže dođemo do zaključaka. Pre dve i po godine pokrenuli smo inicijativu, doveli NBA za sto, ali proces je usporen zbog korone i unutrašnjih promena u EKA. Uvek smo se trudili da dajemo konstruktivne predloge - počeo je Zaglis.

Prvi deo sporazuma postignut je letos kada je ukinut novembarski "prozor" za reprezentacije, a Evroliga je pomerila utakmice u februaru.

- To smo uspeli jer smo poštovali jedni druge. Vi nama ne pričate kako radite svoj posao, nećemo ni mi vama. Ali, mora da postoji sinergija u zajedničkom rastu. Napravili smo male korake. Ispunili smo ono što su tražili od nas što se tiče osiguranja, iako smo već u tome bili napredovali. Napravili smo i korak sa novembarskim prozorom. Moramo da nastavimo da budemo jednoglasni, ali i da budemo odgovorni prema članovima i navijačima. Moramo da pokažemo i transparentnost, iako smo se dogovorili da ne izlazimo u javnost - nastavio je generalni sekretar FIBA i potom detaljnije pojasnio izlaganje.

Republika

Foto: fiba.com

Poslednje svetsko prvenstvo u Manili

 

Već smo se videli dva puta posle Svetskog prvenstva. Trebalo je da bude i treći put, uskoro će biti. Uz mene idu ljudi iz FIBA Evrope, Garbahosa i Novak, kao i izvršni direktor Lige šampiona, Komninos. Imamo jasne odgovornosti. Moramo da shvatimo da je Evroliga imala takođe promene. Sa novim izvršnim direktorom imamo dobre odnose, dobru komunikaciju. Voleo bih da CEO i predsednik Evrolige dobiju i duže mandate, kako bismo svi videli u kom smeru je budućnost. U suprotnom, bićemo zarobljeni u kratkoročnim poslovima. Moramo da primetimo i da vlasnici klubova imaju želju da naši dogovori budu usvojeni - dodao je Zaglis.

Potom je usledilo i zanimljivo pitanje koje se odnosilo na odnos sa Rusijom.

- Postoji dobra komunikacija sa Andrejem Kirilenkom koji je i član nbašeg Borda. Postoje dva elementa. Pitanja neutralnih sportista nama kao timskom sportu ne pomaže. Uskoro će biti i odluka MOK-a. Neki od njih će se takmičiti po IMA, ali ne postoji takav za timski sport. Trudimo se da pronađemo način pre svega za mlade sportiste. U razgovoru sa RBF to je glavna priča. Znam da se razvijaju centri, igrači mogu da igraju za klubove, Šved je u Kini. Zašto bi neko mogao da igra Australija Open. Naša briga su mladi. Pratimo šta se dešava i sa fudbalom. Ne znam kada, ali čim se pojavi šansa u skladu sa statutom FIBA, naša briga mora da bude za mlade. Znamo šta znači da nema košarke na međunarodnoj sceni za mlade - rekao je Grk i za kraj negirao glasine o domaćinstvu Kariba Svetskog prvenstva 2031. godine.

Ovo je drugi put da to čujem poslednjih dana a nemam nikakvu informaciju. Tek ćemo da počnemo da pričamo sa kandidatima. Bili smo tamo 1974. Znate kako funkcioniše. Potrebne su nam najmanje četiri dvorane - zaključio je Andreas Zaglis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading