JEDAN OD RETKIH! Braun nema emocije prema crveno-belima, ali ne bi se svi složili s njegovom izjavom

Autor:

Sport

04.12.2023

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranci koji se u Beogradu osećaju kao kod kuće

JEDAN OD RETKIH! Braun nema emocije prema crveno-belima, ali ne bi se svi složili s njegovom izjavom

Foto: Starsport

Dolazak stranog igrača u Kk Partizan ili Crvenu Zvezdu Meridianbet uvek je predstavljao kao veliki potez na transfer tržištu. Od stranaca se uvek očekuje da prave razliku na terenu dok je emotivni odnos sa navijačima neretko umeo da izostane.

Povodom šokantne izjave Lorenca Brauna, bivšeg igrača Crvene Zvezde Meridianbet, predstavljamo neke od primera kada su stranci postajali miljenici publike i sa ponosom se osvrtali na period proveden u Beogradu.

Neračunajući igrače iz regiona, za Partizan je do sada nastupilo 73 igrača iz različitih delova sveta, dok Crvena zvezda Meridianbet prednjači sa 85 inostranih igrača u svojoj istoriji. 

Na crno-beloj strani, najsvežiji primer igrača koji je ostavio značajan trag u srcima navijača je Matijas Lesor. 

Francuski centar je pre početka utakmice sa Panatanajkosom dobio ovacije navijača i specifičan poklon u vidu megafona, što dovoljno govori o prisnosti koju je Lesor razvio sa "grobarima". 

Foto: Starsport

Matijas Lesor pre utakmice

 

Ostaće upamćene mnoge partije iz prošle sezone, ali i sukobi sa igračima Crvene zvezde Meridianbet kojima je centar kupio publiku. Kao jedan od najbolji igrača Partizana, vratio je titulu AdmiralBet Aba lige posle osam godina i bio nominovan za MVP-a regualrne sezone Evrolige. 

Za vreme najdužeg mandata Duška Vujoševića, Partizan je na evropskom tržištu bio poznat kao tim koji je dovodio mlade strance, čije će karijere vrtoglavo napredovati u nadolazećim godinama. 

Dva igrača iz ovog perioda su svakako Jan Veseli i Boris Dalo. Češki košarkaš se nakon Partizana otisnuo "preko bare", ali kako se tamo nije snašao vratio se u Evropu i nastupao za Barselonu i Fenerbahče

Na poslednjoj utakmici koju je odigrao za Partizan protiv Hemofarma, Veselom je čitava hala "Aleksandar Nikolić" skandirala "Jane, ostani", a u narednim godinama je ovaj poklič bio zamenjen rečima: "Jane, vrati se". 

Boris Dalo je takođe karijeru počeo da gradi pod palicom Duleta Vujoševića 2013. godine. Nastavljajući tradiciju razvijanja mladih inostranih igrača, Dalo je nakon odlaska Veselog okarakterisan kao još jedan veliki prospekt iz Partizanove "fabrike". 

Zbog svoje srčanosti, posvećenosti, i takozvane "lude glave" razvio je vezu sa Grobarima i pored igara kojima nije ispunio očekivanja. 

Iako nije napravio karijeru kakva mu je previđana, Dalo je ove godine potpisao za Asvel iz Liona. Njegov povratak pred Partizanovu publiku će se desiti 2. januara, a sigurni smo da će dobiti topli doček od navijača. 

Neki igrači poput Lesora zaigrali su u oba kluba, što je uništilo reputaciju u jednom taboru, ali i donelo simpatije publike u drugom.

Terens Kinzi je nastupao za Partizan u sezoni 2013-2014. Najbolje partije u karijeri do tog trenutka je nažalost pokvarila povreda zgloba u martu protiv Cibone, kojom je završio sezonu. 

Godinu dana kasnije, nakon sezone provedene u Rusiji, dešava se neočekivani transer u Crvenu zvezdu Meridianbet. Ovaj potez ga nije propraćen simpatijama navijača Partizana, od kojih je navodno dobijao pretnje.

Sa crveno-belima osvojio je duplu krunu i postao jedan od omiljenih  igrača delija. Na profilu kluba s Malog Kalemegdana je u komentaru da i dalje gaji emocije prema Srbiji. 

-Nedostaje mi ovaj tim i navijači- napisao je Amerikanac ispod videa sebe na Instagram profilu Crvene zvezde. 

 

https://www.instagram.com/p/B-ZfAVfp5Uz/?utm_source=ig_embed&ig_rid=2922881b-5d23-4f12-bd89-ae5228394555

 

U srcima Delija ostao je i Čarls Dženkins. Popularni Đenka je nosio dres crveno-belih u tri mandata, prvo od 2013. do 2015, potom godinu dana kasnije provodi jednu sezonu u klubu sa malog Kalemegdana, da bi poslednji povratak načinio u sezoni 2019-2020.

Koliko je ime Čarls Dženkins vezano za Srbiju govori podatak da bivši igrač Goldenstejta i dalje nastupa za FMP. 

U januaru ove godine Dženkins je ponovo istakao svoju vezu sa nacijom i navijačima.

- Kako se osećam kada sam ovde, podrška koju dobijem od kluba, igrača, navijača, osećam se kao da igram kod kuće- navodi Amerikanac. 

Dženkinsovi uspesi nadovezali su se na sezonu 2012-2013, i fantastičnog plejmejkera Demarkusa Nelsona.

Bivši igrač Panatanajkosa, Asvela i Monaka je stigao u Zvezdu u pomenutoj sezoni kao veliko pojačanje. Popularni "admiral" je prvi Amerikanac u istoriji srpskog šampiona koji se zadržao više od jedne sezone na malom Kalemegdanu. 

Dobre partije nisu ostale nepropraćene, pa je tako Nelson za vreme svog igranja za Crvenu zvezdu Meridianbet proglašen za MVP-a kola Evrolige, selektovan je u prvu petorku Evrokupa, kao i za idealan tim AdmiralBet Aba lige. 

Njegov povratak u halu "Aleksandar Nikolić" 2015. sa ekipom Panatanajkosa propraćen je gromoglasnim ovacijama sa tribina, čime su Delije pokazale veliku posvećenost bivšem igraču. 

Navedeni primeri nisu jedini. Svakako se ne smeju izostaviti imena Markus Vilijams i Majk Cirbes, igrači iz legendarnih ekipa Dejana Radonjića u Crvenoj zvezdi Meridianbet. 

U crno-belom su tu  svakako Bertans, Lovernj, Vesterman, Egzum, Džavaji, Pejdž, Hečer... Čak i oni koji nisu ostavili dublji trag u Partizanu, vraćaju se na utakmice i podrđavaju klub sa tribina. Najsvežiji primer tog tipa je Brajan Angola koji je prisustvovao utakmici Partizana i Panatanajkosa prošle nedelje. 

Pravilo pokazuje, ko dođe u Beograd jednom vrlo verovatno će ga upamititi kao jedan od važnijih koraka u karijeri. 

 

 

 

  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading