HRVATI NA RIBANJU ZBOG PARTIZANA: Ovo nikako ne mogu da im oproste

Autor:

Sport

07.11.2023

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potez posle utakmice u Splitu zgrozio mnoge, traži se objašnjenje.

HRVATI NA RIBANJU ZBOG PARTIZANA: Ovo nikako ne mogu da im oproste

Foto: ABA liga

Košarkaši Partizana savladali su Split sa 76:53 u šestom kolu AdmiralBet ABA lige. I dok je za izabanike Željka Obradovića to bilo odrađivanje posla, za Hrvate je to bila nova sramota. Međutim, aplauz koji su u čuvenim "Grupama" posle meča dobili Žoc i prvotimci crno-belih zaboleo je mnoge.

I to ne zato što se tapšalo Srbima, već zato što je ispalo kao da je nekom seoskom klubu došao velikan kojem se otpozdravlja bez obzira na međusobnu prošlost i istoriju. A istorija kaže da su Splićani nekada harali Evropom, a sada slave kada ih razbije evroligaš i to iz Srbije. Detaljno se u surovoj analizi ovim fenomenom pozabavio novinar Slobodne Dalmacije Pero Smolčić. Fenomenalan tekst kojim se uzdižu Partizan i srpska košarka prenosimo u celosti:

Foto: ABA liga

 

-  Izveštaji sa poslednjeg debakla KK Split otprilike su svugde isti. Hvalospevi se pišu za utakmicu splitske ekipe na Gripama protiv Partizana, a razlog nije pobeda domaćeg tima (koja se nije ni desila), već - pljesak (aplauz)!? 

Da, pljesak, radnja udaranja dlanom o dlan, u ovoj je priči postala - subjekt. Gripe su pljeskale igračima Partizana, a oni uzvratili njima. Pljeskalo se i treneru Partizana Željku Obradoviću, a on je uzvratio pohvalama na račun domaće publike.

I sve je to predivna, sportska, fantastična scena kakvoj i težimo na sportskim terenima, u dvoranama, na bazenima, stadionima... Samo, ostaje tu neki ‘crv‘ u glavi koji kopka. Ma čekaj malo? Pa mi smo presretni jer smo se eto družili malo s ozbiljnom regionalnom i evropskom ekipom. Došao je klub koji igra ozbiljnu košarku, koji nešto znači u evropskim okvirima, a mi smo sretni jer smo razmenili turu aplauza s njima. Pljesak njima, pljesak nama, pljesak svima.

A ispod svih tih pljeskova, sramota. Sramota kluba koji je nekad bio i daleko iznad nivoa ovog Partizana, kluba koji je bio vladar Evrope. Tri godine zaredom. Ajde, ne može se tako stalno, ali ovo... Postalo je normalno da na Gripama ugostimo tu i tamo ponekog evropskog giganta, aplaudiramo međusobno i napustimo dvoranu ozarena lica. I to je to.

Republika

Foto: ABA LIGA/ Ivica Cavka

 

Pazite kako je njima, ekipi iz Beograda koja dolazi u Split na izlet, onako, ‘u po gasa‘. Otprilike kao kad Hajduk ide na proslavu neke godišnjice po selima u zaleđu s juniorskom ekipom, pa se izmene pokloni, a čuje se, naravno, i pljesak. Ne može bez pljeska. Domaćini zadovoljni jer su imali priliku videti veliki klub, emocije su tu, atmosfera ugodna, ali ode brzo karavan dalje. Ode da igra prave, ozbiljne utakmice, a domorocima ostavi - uspomene.

Baš kao što je i prava evropska košarka u Splitu. Tek uspomena. Bolna. 

Ovi sada ‘žuti‘ ne da nisu ozbiljni evropski takmac, oni su na 1-5 u regionalnoj ligi. Za nešto bolji učinak, da se ostvari neki maksimalni domet poput mirnog opstanka, uglavnom se iz sezone u sezonu čeka hoće li ‘ubosti‘ pravog Amerikanca. A koliko su ostali Split i Partizan? Ma koga briga, aplaudirajmo", zaključuje "Slobodna Dalmacija" tekst o potonuću nekadašeg evropskog prvaka, koji je na prelazu iz pretposlednje u poslednju deceniju 20. veka harao Evropom, pod imenom Jugoplastika i komandnom palicom tadašnjeg trenera, a sada predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, Božidara Maljkovića."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading