BOGDAN MI DUGUJE 6.000 PIĆA: Miroslav Muta Nikolić otkrio PIKANTNE TAJNE iz tabora "orlova"

Autor:

Sport

17.09.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvek sam imao poseban odnos sa igračima, mora ponekad čovek i da se nasmeje, da se opusti, rekao je dugogodišnji član stručnog štaba naše reprezentacije.

BOGDAN MI DUGUJE 6.000 PIĆA: Miroslav Muta Nikolić otkrio PIKANTNE TAJNE iz tabora "orlova"

Foto: Profimedia, Starsport

"Svi za jednog, jedan za svi", izjava je koja je obeležila Svetsko prvenstvo na Filipinima. Selektor Svetislav Pešić je tom rečenicom motivisao igrače u svlačionici, pred odlučujuće utakmice. Takođe, tokom prvenstva mogli smo videti još neka dešavanja iz svlačionice, kao i megdan u stonom tenisu između selektora Pešića i Stefana Jovića. Sve to pokazuje da u svlačionici srpskog tima nikada nije dosadno, a da Kari ima poseban odnos sa igračima, i sam je potvrdio u više navrata.

Kada se priča o odnosu sa igračima i anegdotama iz svlačionice, tu je svakako na prvom mestu bio Miroslav Muta Nikolić. On je dugo godina bio pomoćni trener u reprezentaciji, ali je zato bio glavni za šalu i opuštanje ekipe. Posle pobede nad Italijom i osvajanja titule evropskog šampiona u Barseloni 1997. godine, u svoj onoj euforiji koja je vladala u celom timu, Nikolić je prvi put, praveći se mrtav hladan izgovorio čuveno:

Foto: Starsport

Miroslav Nikolić

- Ljudi, što se mi radujemo? Pa ovo je sve normalno. Nema potrebe da se radujemo. Da li ste normalni? Nema radovanja. Ovo nema veze.

Od tog trenutka ta njegova rečenica postala je antologijska. Godinu dana posle osvajanja Mondobasketa u Atini trijumfom nad fenomenalnim Rusima, Muta je ponovio svoju kovanicu, a onda je to postala tradicija tako što bismo je čuli prilikom svakog novog uspeha naše košarkaške reprezenatcije.

Muta je tako postao sinonim za dobru atmosferu, ali i velike uspehe naše reprezentacije. On je u više navrata istakao da je imao poseban odnos sa igračima i da se on uvek trudio da ih opusti pred velike utakmice.

Republika

Foto: Starsport

 

- Radio sam kao pomoćni trener kod Željka Obradovića, kod Saleta i uvek sam imao poseban odnos sa igračima. Znate, ne može samo ozbiljnost i treninzi. Mora ponekad čovek i da se nasmeje, da se opusti, onda sve nekako bude lakše i lepše. Igrači su motivisani za rad - rekao je Muta.

On je otkrio da je sa svakim igračem imao drugačiji pristup, jer niko nije isti. 

- Svaki igrač je drugačiji, neko više voli da se šale, neko manje. Ja sam to znao. I za svakog sam imao drugačiji pristup. Bilo je tu raznih priča, neke nisu za novine. Ali svakako je na kraju ishod bio pozitivan - kazao je Nikolić.

 

Sale je mnogo ozbiljan, ubijao nas sastancima

Popularni Muta se nije šalio samo sa igračima, već je znao da potkači i selektora Aleksandra Đorđevića s kojim je bio dobar prijatelj. 
-  Sale je mnogo ozbiljan, uvek nas je ubijao sa sastancima. Po 24 sata mi smo samo o košarci pričali, samo o tome razmišljali. Nije nam dao da se odmaramo, da odigramo karte kao ljudi - objasnio je Muta kako je bilo raditi s Đorđevićem.

On je dodao da je igračima "pumpao samopouzdanje", da budu bolji na terenu posebno kad padnu. Sa njima je ulazio u otvorene šuterske obračune iz opklade, a posebno je voleo duele za tri poena sa sadašnjim kapitenom Bogdanom Bogdanovićem i Nikolom Lončarom.

Republika

Foto: Starsport

Bogdan Bogdanović

- Ja im onda vičem da su najbolji, da je to prolazno. Imao sam poseban odnos sa Bogdanom, on kad je davao trojke ja sam mu zato slao poljupce, to je bila neka naša šala. Ali oni su znali da su uvek imali moju podršku, zato su se tako i ponašali. Šta da vam kažem za Bogdanovića, duguje mi 6.000 pića. Mogu magacin i restoran da otvorim.  On, kao najbolji šuter u Evropi... Ali dobro, da on meni tako povremeno da šutnem neku s centra... Malo mi teže ide pošto sam stariji. A uspeo sam da ubacim jednu s centra i dobijem opkladu, zato mi duguje toliko. On je moja stara žrtva - objasnio Nikolić, pa dodao.

- Posle Bogdana voleo sam da se takmičim s Nemanjom Nedovićem. On je bio pun samopouzdanja, pa volim s njim da se takmičim. Čak me je i Milan Gudurić saletao, a bio je mlađi tad, ali je hteo i on. Samo s njim tad nisam hteo, nije još bilo njegovo vreme. To bih mogao sad. Mene je samo dobio Lončar. Uzeo mi u Atlanti 1.000 dolara. Ja sam ubacio 4/5 , a svi ga lože: "Vidi kako Muta može, uzeo ti je pare" i on ubaci 5/5 i dobije me. Znao je da pogodi. Imao je dobru ruku - prisetio se Muta.

 

Simonović: Pričao je viceve za motivaciju

Da je Nikolić bio glavni za atmosferu potvrdio je i bivši reprezentativac Marko Simonović.
- Uvek je pun anegdota, naravno ima tu svega, i mnogo emocija i nervoze. Uvek za primer dajem 2014. kada smo igrali Svetsko prvenstvo. Otišli smo tiho, igrali, u grupi imali samo dve pobede. Međutim, mi smo tempirali formu za drugu fazu.  Dobili smo Grčku i Brazil i došla je na red utakmica sa Francuzima. Mi se spremamo za utakmicu, svi nervozni, svesni uloga, naboj, radi nas adrenalin. Ulazi Muta u svlačionicu lagano i samo počne da priča vic. Kaže: "Bili Mujo i Haso..." i tako dalje", ispriča on taj vic, mi se opustili, veseli, smejemo se. Posle toga smo jedva čekali da izađemo na teren. Najbitnija je motivacija i međusobno bodrenje, a kod nas je uvek toga bilo.

 

 

Dudi pobegli golubovi, a igrači nagrabusili


Međutim, nisu svi igrači u reprezentaciji bili u dobrim odnosima, a trener je bio taj koji je smirivao situaciju kako bi oni dobro funkcionisali. Bivši reprezentativac Ivan Paunić nam je ispričao anegdotu kako je pokojni Dušan Ivković pomirio Nenada Krstića i Miloša Teodosića.
- Teo i Krle nisu godinama pričali, a Duda je to saznao pa ih je stavio zajedno u sobu.  Morali su da provode vreme zajedno, iako nisu bili u dobrim odnosima. Sve dok jednom Krle nije rekao Milošu: "E, ajde sa mnom u grad" i tako su propričali i postali najbolji prijatelji. Ivković je imao taj običaj da igrače koji ne pričaju da stavi zajedno u sobu - objasnio je Paunić.
Dodao je i da su kod Dude najgori trenizi bili kad su mu pobegli golubovi. 
- Došli mi na trening, a Duda nervozan. Pa samo viče, kritikuje, histeriše, što obično nije radio. Mi se pitamo šta mu je. Ubio nas s treningom, nismo mogli da mrdnemo, a onda smo saznali da su mu pobegli golubovi - otkrio je Paunić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading