NIŠTA OD ISTORIJSKOG ZLATA: Srbija posustala u finišu - Nemačka posle DRAME srušila "orlove" i osvojila Mundobasket!

Autor:

Sport

10.09.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nisu uspeli izabranici Svetislava Pešića da osvoje zlato.

NIŠTA OD ISTORIJSKOG ZLATA: Srbija posustala u finišu - Nemačka posle DRAME srušila "orlove" i osvojila Mundobasket!

Foto: Tanjug/AP

Košarkaši Nemačke novi su prvaci sveta, pošto su u velikom finalu, posle drame, savladali selekciju Srbije sa 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20).

Na taj način su "panceri" stigli do prvog zlata u istoriji, dok je naša reprezentacija ostala bez šestog prvog mesta.

Videli smo pravu dramu, upropašćenu tendencioznim suđenjem na stranu Nemaca, ali su naši igrači propustili veliku šansu u finišu da se vrate i stignu do zlata. Ključan trenutak je viđen na 50 sekundi do kraja, kada je Gudurić promašio otvorenu trojku za izjednačenje.

Već posle jednog minuta je naša selekcija doživela veliki udarac. Povredio se Ognjen Dobrić, a nije mogao da se vrati kasnije u meč. Držali smo se, imali i prednost u prvoj četvrtini, ali je uglavnom prvi deo igre bio u egalu. Tako se i završilo na poluvremenu (47:47).

Ključna je bila treća deonica. Nas je stao šut, bilo je vidljivo da su se ruke stegle, a Nemci su uspeli dobrom igrom da se odlepe i stignu do dvocifrene prednosti, pa su sa +12 ušli u poslednju deonicu.

Pokušali smo da se vratimo, igrali smo bolju odbranu u finišu, ali smo u napadu grešili i tako omogućili Nemcima da drže prednost. Avramović je vratio nadu sa šest poena, zatim smo i ukrali loptu, ali je Gudurić, iako je bio sam, promašio trojku za izjednačenje.

Imali smo još jednu šansu, ali je Šreder pogodio, a zatim Gudurić propustio šansu da šutne, pa je slavlje našeg rivala moglo da počne.

Najefikasniji na meču je bio Denis Šreder sa 28 poena, dok je Franc Vagner dodao 19. Sa druge strane je maestralan bio Aleksa Avramović, koji je ubacio 21, dok je Bogdanović imao 17.

Podsetimo, ranije tokom dana je odigran i meč za treće mesto, a Kanada je sa 127:118 savaldala Ameriku i stigla do bronze.

Finalni meč ste mogli pratiti u live blogu na našem portalu.

LIVE BLOG

Srbija - Nemačka

77:83 (26:23, 21:24, 10:22, 20:14)

TOK MEČA:

Tok četvrte četvrtine:

Kraj meča, Nemačka je osvojila Mundobasket, pobedili su "panceri" sa 83 77!

10. minut - Bogdan krade loptu, ali Gudurić promašuje za izjednačenje. Jedno bacanje Šreder pogađa, sa druge strane Gudura dva penala pogađa. Šreder pogađa na 20 sekundi, +4 za Nemce.

9. minut - Vagner pogađa dva penala, a sa druge strane trojku ubacuje Aleksa. Odbranili smo se, pa je Avramović fauliran na šutu za tri. Pogodio je plej Partizana sva tri, smanjili smo na 78:75. Tajm aut Herbert.

7. minut - Trojka Avramovića, ali šteta pogađa i Fojtman, vraća odmah za tri.

5. minut - Dobre odbrane našeg tima, ali grešimo u napadu, brzopleti smo previše.

3. minut - Pogodio je i Petrušev, Srbija smanjuje na sedam razlike. Tajm aut traži Herbert.

2. minut - Avramović zakucava, ali Moric Vagner vraća. Sada Aleksa pogađa i trojku, a Bonga pravi faul u napadu. Tračak nade za Srbiju.

Tok treće četvrtine:

Kraj treće četvrtine, Nemačka vodi sa 69:57! Srbija bez rešenja, rival ima veliku prednost pred poslednjih deset minuta.

8. minut - Neverovatne sudijske odljuke, a sada i tehnička Guduriću. Nemci na ogromnih devet razlike, u velikom smo problemu. Davidovac promašuje oba bacanja. Vagner polaže, dvocifrena prednost za Nemce.

6. minut - Šreder je napravio evidentan faul u napadu, ali su arbitri dosudili faul Avramoviću. Pogodio je dva bacanja, Srbija u problemu.

4. minut - Vidljivo je da su se stegle ruke i jednima i drugima. Milutinov se muči, i dalje nema poen u meču. Nemci stižu na +4.

2. minut - Tvrd početak drugog poluvremena. Mučimo se sa šutom, ali Nemci to ne koriste previše. Pogodio je Šruder, a zatim Bogdanović vraća posle skoka u napadu.

Počelo je drugo poluvreme velikog finala!

Tok druge četvrtine:

Kraj prvog poluvremena, rezultat je 47:47! Bogdanović je ubacio 15 poena, na drugoj strani Šroder i Vagner imaju po 14.

10. minut - Dosuđena je namerna Vagneru, ali je zatim povučena, iako je bila čista. Skandalozno suđenje na stranu Nemaca.

8. minut - Nismo iskoristili dva napada na +4, stiže kazna. Vagner je pogodio dva penala, a zatim je i Šroder pogodio daleku trojku.Vagner je već devet penala šutnuo, sa druge strane, čitava Srbija je na četiri slobodna bacanja.

6. minut - Kakva košarka u Manili. Igra se koš za koš, a posle nestvarne Bogdanove trojke, Gordi Herbert zove tajm aut. Srbija je na +4 (42:38)

4. minut - Vagner pogađa sva tri bacanja, ali Bogdanović vraća trojku. Davidovac krade i poentira iz kontre, ali vraća Isak Bonga trojkom iz ćoška. Velika borba u Manili.

2. minut - Tvrd početak druge deonice, sjajne odbrane na obe strane. Za nas je koš dao Petrušev, sa druge strane Franc Vagner.

Tok prve četvrtine:

Kraj prve četvrtine, Srbija vodi sa 26:23! Marinković je ubacio devet poena, N. Jović sedam. Sa druge strane, tri igrača su na pet poena.

10. minut - Sjajan meč igra Vanja Marinković, koji ima već devet poena. Skandalozno suđenje u Manili.

8. minut - Druga trojka Srbije od tablu, sada je Nikola Jović pogodio. Sa druge strane se raspucao Endi Obst, najbolji šuter Nemačke.

 

 

6. minut - Raspucali su se igrači na obe strane. Bogdan je pogodio trojku od tablu, a pogađa i Nikola Jović.

4. minut - Vanja je ušao mesto Dobrića i pogodio je dva penala. Stefan Jović pravi prvi faul, iako ga je očigledno odgurnuo Franc Vagner, a zatim srpski plej pravi novi faul. Vagner pogađa dva sada, Nemačka stiže do prednosti prvi put.

3. minut - Katastrofa za Srbiju, povredio se Ognjen Dobrić i iznet je sa terena.

2. minut - Meč je počeo trojkom Stefana Jovića, nakon asistencije Bogdana. Sledi i sjajno kucanje Nikole Jovića iz kontre. Sa druge strane, Franc Vagner je pogodio iz skoka u napadu.

1. minut - Krenulo je finale Srbije i Nemačke.

Počelo je istorijsko finale u Manili!

14:30 - Igrači oba tima su izašli na teren. Čini se da će Srbija imati veću podršku na tribinama "Mall of Asia" arene.

14:15 - Evo šta kaže poslednji presek na kladionicama.

13:25 - Nastavljen je sunovrat američke košarke, pošto njihova selekcija 13 godina neće osvojiti medalju na SP. Više o tome pročitajte OVDE.

13:05 - Odigran je meč za bronzu, Kanada je posle produžetaka savladala Ameriku sa 127:118 i tako stigla do najvećeg uspeha u istoriji.

13:00 - Dobrodošli u live blog portala "Republika", u kom ćemo zajedno ispratiti finale iz Manile.

UVOD

Iako su ispraćeni bez previše pompe i očekivanja, košarkaši su još jednom pokazali šta je sport broj jedan u Srbiji. I pored lošeg dana protiv Italije, naš tim je pokazao neverovatan timski duh, odigrane su tri uzastopne sjajne partije, uz doktorske disertacije Svetislava Pešića, pa je Srbija u finalu Mundobasketa.

Naša selekcija ima pet zlatnih medalja, koliko i Amerika, pa je ovo prilika da se odlepimo na vrhu liste. Prvi put smo prvaci sveta bili 1970, zatim smo titulu osvojili i 1978, upravo u Manili, a zatim smo na vrhu pobedničkog postolja bili i 1990, 1998. i 2002. godine.

Sa druge strane, Nemačka će tek drugi put u istoriji igrati u završnici takmičenja. Najveći uspeh su napravili upravo 2002. godine, u Indijanapolisu, kada su osvojili bronzu. Sada su obezbedili već jedan stepenik više, a napravili su i najveći uspeh u istoriji tamošnje košarke. Ipak, nadamo se da će još čekati na prvo zlato.

Podsetimo, nešto ranije je odigran meč za bronzu, u kom je Kanada porazila Ameriku sa 127:118 i tako stigla do prve medalje u istoriji na šampionatima sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
POP

10.09.2023 19:48

nije Srbija posustala nego sudije Pogurale!Mislim da je faul i izbacivanje Dobrica bio plan Nemacke selekcije!