SVE MIRIŠE NA ATINU! Manila piše ISTI scenario kao 98. godine! Da li će se ISTORIJA ponoviti? OVA ČINJENICA to potvrđuje! (VIDEO)

Autor:

Sport

06.09.2023

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaška reprezentacija Srbije grabi ka tituli na Mundobasketu.

SVE MIRIŠE NA ATINU! Manila piše ISTI scenario kao 98. godine! Da li će se ISTORIJA ponoviti? OVA ČINJENICA to potvrđuje! (VIDEO)

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je veliki uspeh plasmanom u polufinale Svetskog prvenstva u Manili.

Pešićevi "orlovi" će u borbi za finale igrati protiv pobednika meča Kanada - Slovenija, ali dosadašnje partije srpskih košarkaša u ogromnoj meri podsećaju na dešavanja sa Mundobasketa pre četvrt veka.

Bilo je leto Gospodnje 1998. godine. Tadašnja reprezentacija Jugoslavije izdominirala je na Svetskom prvenstvu u Atini i osvojila zlatnu medalju, savladavši u finalu Rusiju rezultatom 64:62.

"Baćuški" nema na ovogodišnjem takmičenju, ali put selekcije koju su s klupe vodili Dušan Duda Ivković i njegov pomoćnik Željko Obradović, umnogome podseća na aktuelnu stazu kojom koračaju izabranici Svetislava Pešića.

Naime, pre 25 godina Jugoslavija je pretrpela jedan jedini poraz i to u drugoj fazi takmičenja po grupama, gle čuda, od Italijana 60:61 (25:29), koji su i sada jedini uzeli meru Pešićevom timu.

Republika

Foto: Starsport

 

Ono što je posebno interesantno da su Đorđević, Danilović i ekipa tada u grupi imali Portoriko, opet sticajem okolnosti, rivala Srbije u prvom delu takmičenja po grupama u Manili kojeg smo dobili 94:77. Pre četvrt veka rezultat je glasio 80:66.

- Iz našeg priprema, konkretno onog 1998. kada smo otišli praktično s drugim timom, ispostavilo se kao najbolje moguće. Osvojili smo zlato. Na osnovu onog što imamo, možemo se nečemu nadati - pričao je pred start ovogodišnjeg Mundobasketa Saša Obradović za "Republiku", koji je tada još dodao:

- Ali, ti igrači koji će biti tu moraju da pokažu da su spremni da uzmu ulogu i da ih očekuje vatreno krštenje, da je sada njihov momenat da se pokažu. Ne treba biti pesimista, treba se staviti u ulogu "under doga", što bi rekli Amerikanci, i boriti se na svakoj poziciji. Mislim da uz ekstra motivaciju, koja mora da postoji baš iz razloga jer su pojedinici odustali, treba da nadomeste te nedostatke velikom fizikom, prisutnošći i borbom - istakao je Obradović, tadašnji član zlatne generacije Jugoslavije u grčkoj prestonici.

Podsetimo, pred "plavima" su tada redom padali: Portoriko 80:66 (47:30), Rusija 82:74 (68:68, 33:40), Japan 99:54 (47:26), Kanada 95:55 (44:23),Grčka 70:56 (38:30). U četvrtfinalu je savladana Argentina 70:62 (34:31), polufinalu ponovo "heleni" posle produžetka 8:73 (57:57, 31:33) i već pomenuti Rusi u finalu posle preokreta 64:62 (30:35).

Boje Jugoslavije branili su: Dejan Bodiroga, Vladimir Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević i Milenko Topić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading