GROBARI U EKSTAZI: Željko Obradović IMA BRUTALAN TIM! Partizan na srpsko-poljsko-američki POGON!

Autor:

Sport

18.08.2023

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi centar je doveden, ostale su finese...

GROBARI U EKSTAZI: Željko Obradović IMA BRUTALAN TIM! Partizan na srpsko-poljsko-američki POGON!

Foto: Starsport, Profimedia

Kao bomba je odjeknula vest da je Frenk Kaminski novi košarkaš Partizana. U nedostatku kvalitetnih visokih igrača koji su slobodni u Evropi, čelnici crno-belih su morali da traže "preko bare", a izbor je pao na vrhunskog igrača koji je prihvatio da dođe u zemlju iz koje vuče korene.

Frenk Kaminski ima američki pasoš, ali mu je deda sa majčine strane Srbin, a deda sa očeve strane Poljak, tako da ima vrlo zanimljivo poreklo.

Dok je bio u srednjoj školi, Frenk je nastupao na turnirima koje organizuje najstarije srpsko udruženje u Americi "Srpski narodni savez", a bio je član ekipe "Srpski orlovi".

Malo je falilo da Kaminski postane "orao" i u reprezentativnom smislu, jer su u svom sastavu želeli da ga vide bivši selektor Aleksandar Đorđević i Igor Kokoškov, ali do dogovora nije došlo.

Republika

Foto: printsreen KK Partizan

Frenk Kaminski

 

Visoki centar mekane ruke prvi put dolazi u Evropu da igra košarku, izabrao je da radi sa najtrofejnijim trenerom "starog kontinenta", došao je u zemlju svojih predaka i vrlo lako je moguće da će Partizan tražiti pasoš za Frenka i probati da ga koriste kao domaćeg igrača.

Željko Obradović je ovim potpisom dobio širinu u rosteru kakvu nije imao prethodnih sezona. Matijas Lesor je igrao fenomenalno, ali njegov posao nije bio da šutira, posebno ne trojke, dok je Frenku to jedna od ključnih specijanosti. Pored visine od 213 cm, krasi ga sjajan osećaj, pa često pogađa popularne "pogačice" sa ivice reketa koje su nemoguće za branjenje kada ih ka košu uputi igrač konstitucije Frenka Kaminskog. Majstor ovakvih šuteva bio je bivši igrač Makabija Lior Elijahu, a donekle i skoro penzionisani as iz Olimpijakosa Jorgos Printezis (jednim takvim šutem je doneo titulu prvaka Evrope Olimpijakosu protiv CSKA)

Stilom igre Kaminski donekle podseća na veliku želju crno belih ove godine Nikolu Mirotića, iako igra malo bliže košu.

Ove godine Partizan će moći da izadje na teren sa petorkom u kojoj svi šutiraju za tri poena, što je u današnjoj modernoj košarci možda i najveća prednost.

Uzmimo primer Jaramaz, Panter, Ponitka, Ledej, Kaminski - ova postava ima čvrstinu, odličan šut spolja, a i napad na obruč. Centar koji ubacuje za tri poena ostavlja prostor bekovima da napadaju obruč, jer njegov čuvar mora da izadje visoko što ostavlja reket praznim. Uz Nanelija, Aleksu Avramovića, Smailagića, Doužera, Anđušića, Partizan dobija snagu i sa klupe, tako da neće morati da igra sa 7 igrača u rotaciji.

Crno-beli nisu još uvek završili sa pojačanjima, dovešće se makar još jedan igrač na krilnim pozicijama.

Foto: Tanjug/AP

Mateus Ponitka

 

Mateus Ponitka će biti veliko pojačanje, reprezentativac Poljske koji je fenomenalnim partijama na Evrobasketu prethodne sezone privukao pažnuju na sebe će preuzeti ulogu Janisa Papapetrua, a čini se da će biti jače napadačko oružje od Grka.

Ponitka je kao i Papapetru odličan defanzivac, krase ga brze ruke i veliki broj ukradenih lopti, a zbog svoje skočnosti i jačine nije mu strano ni da to kruniše atraktivnim zakucavanjima. Čini se da Mateus ima bolji šut, a ume i da podeli dvocifren broj asistencija, što donosi kreaciju i sa pozicije tri.

Što se Pi Džej Doužera tiče, iako je primarno bek ili nisko krilo, Doužer je korišćen kao plejmejker sa rezervama, a tu ulogu je fenomenalno koristio. Krasi ga izuzetna košarkaška inteligencija, čita igru i uvek zna da napravi pravo rešenje. Fizički je jak, a sa svojih 199 cm će praviti problem protivničkim organizatorima igre igrom sa niskog posta. Uloga će mu biti da odmeni Dantea Egzuma, a kao i bivši miljenik grobara, pokrivaće sve tri niske pozicije. Ukoliko treba da se traži mana Doužeru, to je onda svakako šut za tri poena koji nije konstantan, ali je pokazao da itekako ume da pogodi.

Republika

Foto: Starsport

Ognjen Jaramaz

 

Ognjen Jaramaz je ostao grobarima u najlepšem sećanju. Od prvog mandata u Partizanu je dodatno napredovao. Šut mu je odličan, a zbog izrazito brzih i jakih nogu može da napada obruč, ne plaši se visokih centara i često ide i na zakucavanje.

Partizan još uvek nije ni počeo priprememe, ostaje da se vidi kako će se novi igrači uklopiti u tim i koliko će razumeti zadatke koje stavlja pred njih Željko Obradović, ali na papiru ovaj tim izgleda odlično.

KK PARTIZAN

OTIŠLI:

Dante Egzum, Janis Papapetru, Jam Madar, Matijas Lesor, Tristan Vukčević

DOŠLI:

Ognjen Jaramaz, Mateus Ponitka, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading