SRBIJA OSVAJA MEDALJU NA SP! Ovi momci biće najzaslužniji za to

Autor:

Sport

15.08.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši košarkaši već 60 godina redovno igraju na velikim takmičenjima sa Portorikom, rivalom večeras i u grupi na Mundobasketu, i gotovo uvek stizali smo bar do finala.

SRBIJA OSVAJA MEDALJU NA SP! Ovi momci biće najzaslužniji za to

Foto: Starsport

Nikola Milutinov

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojiće medalju na predstojećem Svetskom prvenstvu i to srebro! Izabranici Svetislava Pešića igraće u na Mundobasketu, koji se održava od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, na Filipinima i Indoneziji u B grupi protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana i za očekivati je da će bez problema proći u drugu fazu, a onda će sve zavisiti i od malo sreće u ukrštanja.

Međutim, jedan rival iz grupne faze je proteklih decenija bio prava talija za našu reprezentaciju jer u gotovo svim situacijama kada smo se sreli sa njima, osvajali smo upravo pomenuto srebro, ili zlato. U pitanju je Portoriko, selekcija sa kojom "orlovi" igraju sutra u Areni poslednju proveru pred SP, a sastaće se i u grupi 28. avgusta. Naime, protiv Portorikanaca imamo pozitivan skor 10-4, a gotovo u svim situacijama kada smo ih pobedili imali smo sreće da osvojimo medalju.

Republika

Foto: Starsport

Bogdan poznaje Portorikance - Kvalifikacioni turnir 2016.

Krenimo od kraja, pa ćemo onda hronološki. Jedan od kvalifikacionih turnira za odlazak na Olimpijske igre u Riju 2016. održao se u Srbiji a na njemu smo dva puta pobedili Portoriko. Prvo u grupi (87:81), a onda i u finalu sa 108:77. Naši momci su otišli u Brazil i osvojili drugo mesto iza Amerikanaca porazom u finalu sa 96:66.

Ali vratimo se na početak. Prvi put smo se sreli pre tačno 60 godina na Svetskom prvenstvu u Kuritibi. Slavila je tadašnja Jugoslavija nad Portorikom dva puta te 1963, prvo sa 83:78, zatim sa 73-57. Ta generacija u kojoj je bio čuveni Radivoj Korać došla je do srebra jer je domaćin Brazil bio bolji u ligaškom formatu takmičenja.

Portoriko nam je na putu bio i na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968, a upisana je sigurna pobeda sa 93:72. Posle je osvojeno novo srebro iza zlatnih Amerikanaca. Četiri godine kasnije bili smo peti na OI u Minhenu i to baš zbog poraza od Portorikanaca sa 79:74. To je, sećaju se stariji ljubitelji košarke, bila afera oko dopinga Portorikanaca, tačnije Migela Kola, ali kako je rezultat ostao isti naši igrači su pretili bojkotom. Za ne igranje za reprezentaciju pretio je tada i zatvor, ali je Ljubodrag Duci Simonović istrajao do kraja i praktično zato bio žigosan u budućnosti i jedno vreme bio obrisan iz istorije.

Foto: KSS

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije

Sa Portorikom smo opet igrali na Mundobasketu 1974. na njihovom terenu, slaivili smo sa 93:85, a na kraju je osvojeno srebro iza Sovjeta. Več na OI 1976. opet smo igrali sa Portorikom, slavili smo sa 84:63, a do srebra smo došli porazom od SAD u finalu sa 95:74. Na Portoriko smo išli i na OI u Seulu 1988, izgubili smo sa 74:72 u grupi, ali osvojeno srebro porazom u finalu od SSSR sa 76:63. Sreli smo se i na SP 1990. u Argentini, poraženi smo sa 82:75, ali to nije uticalo na momke pa je osvojeno zlato pobedom na Sovjetima u finalu sa 92:75.

Sa Portorikom je igrala i SR Jugoslavija. Na OI u Atlanti smo slavili sa 97:86 i posle osvojili srebro jer su domaćini bili nemilosrdni u finalu sa 95:69. I dve godine kasnije na SP u Atini igrali smo sa Portorikom i dobili ih sa 80:66, a na kraju je osvojeno zlato pobedom u finalu protiv Rusa sa 64:62.

Foto: www.profimedia.rs

Zlato - Indijanapolis 2002.

I za kraj čuveni Indijanapolis 2002. kada je selektor bio kao sada Kari Pešić. Mnogi su otpisali "orlove" posle poraza od Portorika sa 85:83 u grupi, a u stvari opet su nam bili talični. Jugoslavija je stigla do finala pobedivši Amerikance u četvrtfinalu (81:78), Novi Zeland u polufinalu (89:78), a onda Argentince u čuvenom finalu sa 84:77.

Šta posle svega reći. Portorikanci, talijo naša, bilo da vas pobedimo ili izgubimo od vas mi  gotovo uvek idemo do finala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading