DA SE NE LJUBIMO: Daniloviću, DOSTA JE BILO: Srozao si nas na NISKE GRANE, teraj se iz srpske košarke!

Autor:

Sport

26.07.2023

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je za radikalne promene.

DA SE NE LJUBIMO: Daniloviću, DOSTA JE BILO: Srozao si nas na NISKE GRANE, teraj se iz srpske košarke!

Foto: Starsport

Predrag Danilović

Srbija, zemlja košarke! Ma, važi...

Naša država je, ne tako davno, stvarno važila za velesilu u igri pod obručima. Reprezentacije su se svi plašili, srpski košarkaši i povređeni su igrali za nacionalni tim, mlađe selekcije donosile su ogroman broj medalja sa velikih takmičenja, čitava planeta je pričala o nama u superlativu... Šta se u međuvremenu promenilo?

Sada će Srbija na Svetsko prvenstvo koje se od 25. avgusta do 10. septembra održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima otići u osakaćenom sastavu. Imamo najboljeg igrača na svetu - Nikolu Jokića, ali on je odlučio da odmara... Imamo plejmejkera koji je godinama među najboljima u Evroligi i sada će dobiti šansu u NBA karavanu - Vasilija Micića, ali ni on neće biti u timu. Imamo i Nikolu Kalinića koji je među najvažnijim šrafovima Barselone i reprezentacije, ali - ni njega na kraju nemamo! Ko je za sve ovo kriv?

Umor, prezasićenost, manjak nacionalnog naboja, povrede... Pre će biti Predrag Danilović!

Republika

Foto: Starsport

Predrag Danilović

 

Rad predsednika Košarkaškog saveza Srbije već neko vreme je katastrofalan i od dolaska Danilovića na čelo, još 2016. godine, naša zemlja srlja ka propasti kada je igra pod obručima u pitanju. Nekada jedan od najomiljenijih košarkaša na ovim prostorima, idol mnogih generacija koje su nebrojano puta puštale njegovo zakucavanje preko Sabonisa i slične poteze na video rekorderima, a kasnije i internetu, srozao nas je na niske grane.

Reprezentacija je od tada osvojila samo jednu medalju, srebro na Evrobasketu 2017. godine, te je ostala upamćena po nizu katastrofalnih rezultata od kojih se izdvajaju dva sramna poraza od Italije u kvalifikacijama za Olimpijske igre i Evropskom prvenstvu.

Uz to, mlađe selekcije su nam u totalnom raspadu sistema, FIBA je pokrenula istragu o regularnosti utakmice kojom je u Nišu otvoreno Evropsko prvenstvo za igrače do 18 godina kada je krov hale prokišnjavao, a uslovi za igru bili su nemogući, kao i o nameštanju u Košarkaškoj ligi Srbije. Na pomenutom Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina koje se trenutno održava u Nišu desio se još jedan skandal kada su se igrači i članovi čak šest reprezentacija otrovali i završili sa virusnim infekcijama, te potražili pomoć lekara.

Problema sa organizacijom bilo je i na meču seniorskih timova između Srbije i Belgije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, dok su vodeći igrači u Partizanu i Crvenoj zvezdi Meridianbet stranci, a jedan Nikola Mirotić beži od naše zemlje, te odbija da dođe u Beograd i pored toga što je za naš narod uradio više nego mnogi. 

Republika

Foto: Starsport

Nikola Mirotić nije hteo u Srbiju

 

Kada se sve sabere i oduzme - Srbija više nije zemlja košarke, već zemlja košarkaških skandala, otkaza i izgubljenog kulta reprezentacije, a ovom temom pozabavio se i legendarni Dragan Kapičić koji je dao zanimljivu izjavu za naš portal.

- Organizacija je ta koja vodi srpsku košarku. Trebalo bi se kroz razgovor pozabaviti ovim temama i videti dokle može da se toleriše ta vrsta 'biće, ne mora, igraću sledeće godine' priča. To je nešto što se mora raspraviti. U sport se u Srbiji jako puno ulaže, to ja vidim iz svog ugla i iskustva. Zato moramo postaviti pitanje zašto se ulaže, zašto je to tako, kako da se animiraju mladi igrači? To su problemi koji moraju da se lociraju, razreše u nekom delu zašto i kako, te da se vidi da li se uopšte može raditi taj posao. Selektor koji radi, radi da napravi dobro i sebi i igračima, pa na kraju i državi. E sad, ako to neko nedovoljno poštuje to nije taj nivo ni taj kvalitet ni sve što bi trebalo da bude u perspektivi uspešno kao što je do skoro bilo - rekao je Kapičić.

Na sve ovo, Predrag Danilović je neprimerenim izjavama često stavljao Savez u probleme, a poslednja koju je dao o Nikoli Jokiću definitivno je uticala da as Denvera odbije reprezentaciju.

Ne mislim da je Jokić najbolji evropski košarkaš u istoriji. Oštro sam protiv bilo kakvog poređenja prošlih i sadašnjih epoha. Svako vreme nosi neke svoje heroje. Nekada je najbolji bio Kića, pa je onda to bio Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja… Košarka se nekada igrala drugačije, postojala su druga pravila i nemoguće i neozbiljno je praviti takva poređenja. Stvarno me ne zanimaju ta vašarska nagađanja, ali nema dileme da je Nikola jedan od najboljih - rekao je prvi čovek Saveza malo pošto je Džoker odveo Denver do titule u NBA ligi.

Republika

Foto: Printskrin/Republika

Predrag Danilović i Svetislav Pešić

 

 

Uz to, na konferenciji za medije povodom okupljanja nacionalnog tima i početka priprema za Mundobasket, Danilović je delovao toliko odsutno i nezainteresovano da je to bilo ponižavajuće za sve prisutne. Dok je Pešić pričao, on je čačkao telefon, pokazao nepoštovanje i poslao sramnu sliku u svet.

Dakle, kada se podvuče crta - situacija je katastrofalna, a pitanje koje se samo nameće je - kada će biti bolje? Do 2016. godine bili smo strah i trepet, velesila koja je osvajala medalje na svim većim takmičenjima, čak smo se borili i za zlato na Olimpijskim igrama (2016) i Svetskom prvenstvu (2014). Tada je Predrag Danilović uzeo stvari u svoje ruke i tokom svoje vladavine doveo nas je na rub propasti.

Zbog svega ovoga, samo jedno rešenje može sprečiti našu košarku da nestane sa svetske mape - odlazak Predraga Danilovića sa čela Saveza i prepuštanje posla nekom drugom! Dok nije prekasno...

Saša, da se ne ljubimo, hvala ti za sve, ali vreme je za promene!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (10)

Loading
SrBa

26.07.2023 12:08

Sve "Crnigorčine" pod hitno smeniti sa svih funkcija. Od sporta pa do direktora.

Бака теле

26.07.2023 14:32

@SrBa - Даниловић је Херцеговац, Пешић је је Пироћанац.

dgucic

26.07.2023 12:22

Igrac za primer, LOŠ RUKOVODILAC!!!

Petar

26.07.2023 12:41

Svaka rec na mestu !!! Dosta si Danilovicu primao platu a za NISTA !!!!