DA LI JE SRBIJA ZEMLJA KOŠARKE? Kult reprezentacije se GUBI, uspesi IZOSTAJU, a u Savezu TOTALNO RASULO! Ko će i kada PREUZETI ODGOVORNOST?!

Autor:

Sport

25.07.2023

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Danilović i njegovi saradnici povukli su mnogo pogrešnih poteza...

DA LI JE SRBIJA ZEMLJA KOŠARKE? Kult reprezentacije se GUBI, uspesi IZOSTAJU, a u Savezu TOTALNO RASULO! Ko će i kada PREUZETI ODGOVORNOST?!

Foto: Starsport

Vasilije Micić, Marko Jagodić-Kuridža i Nikola Jokić

Srbija - zemlja košarke!

Ne tako davno, naša država je bila sinonim za igru pod obručima, pa je čak i Evroliga snimala dokumentarac pod nazivom "Srbija, zemlja MVP košarkaša".

Nikola Jokić godinama dominira NBA ligom i drži časove Amerikancima, Vasilije Micić, Miloš Teodosić, ali i ostali te časove su davali igračima i publici na Starom kontinentu... Čak je u bliskoj prošlosti i reprezentacija dolazila do velikih uspeha i medalja, a mlađe selekcije važile su za strah i trepet, te su se svi hvatali za glavu kada bi videli da moraju protiv Srbije!

Republika

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije

 

Šta se u međuvremenu promenilo?

Godine lošeg rada Košarkaškog saveza Srbije, neprimerenih izjava Predraga Danilovića i njegovih saradnika, opšteg haosa u organizaciji utakmica i velikih takmičenja, kao i zapostavljanje mlađih kategorija, doveli su do toga da se izgubi i kult reprezentacije, te da najbolji igrači beže od nastupa za nacionalni tim. Krenimo redom...

Nikola Jokić, Nikola Kalinić i Vasilije Micić neće igrati za reprezentaciju na predstojećem Svetskom prvenstvu. Ako naš tim gledamo kao telo, slikovito prikazano deluje da ćemo na Mundobasket bez glave, ruku i nogu! Zašto najbolji košarkaši Srbije beže od reprezentacije i to pred najvažnije takmičenje u godini?

Republika

Foto: Starsport

Nikola Jokić

 

Ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog, a rad Saveza definitivno nije pomogao da Jokić, Kalinić i Micić prihvate poziv Svetislava Pešića. Takođe, neprimerena izjava Predraga Danilovića sigurno je uticala na odluku Nikole Jokića.

Ne mislim da je Jokić najbolji evropski košarkaš u istoriji. Oštro sam protiv bilo kakvog poređenja prošlih i sadašnjih epoha. Svako vreme nosi neke svoje heroje. Nekada je najbolji bio Kića, pa je onda to bio Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja… Košarka se nekada igrala drugačije, postojala su druga pravila i nemoguće i neozbiljno je praviti takva poređenja. Stvarno me ne zanimaju ta vašarska nagađanja, ali nema dileme da je Nikola jedan od najboljih - rekao je prvi čovek Saveza malo pošto je Džoker odveo Denver do titule u NBA ligi.

Zaista, neprimereno!

Republika

Foto: Starsport

Predrag Danilović

 

Takođe, reprezentacija je već duže vreme bez medalje, a totalni krah desio se u kvalifikacijama za Olimpijske igre i na Evrobasketu kada su nam u dva navrata glave došli Italijani! Imali smo tim, ali je nešto falilo i sve se raspalo kao kula od karata!

Mlađe kategorije su sve lošije i Srbija više nije ona sila kao što je bila nekada, a organizacije utakmica i velikih takmičenja koje se povere našem Savezu obično dožive pravi fijasko!

FIBA je pokrenula istragu o regularnosti utakmice kojom je u Nišu otvoreno Evropsko prvenstvo za igrače do 18 godina kada je krov hale prokišnjavao, a uslovi za igru bili su nemogući. Nešto slično desilo se i na susretu između seniorskih timova Srbije i Belgije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Republika

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije

 

Na sve ovo, u vodećim klubovima Partizanu i Crvenoj zvezdi Meridianbet sve je manje srpskih košarkaša, a još jedna istraga FIBA danima intrigira javnost! Pojedini domaći igrači koji su nastupali u Košarkaškoj ligi Srbije optuženi su za nameštanje mečeva zbog kladionice, te je ovo takmičenje dovedeno na najniže grane.

Kada se sve sabere i oduzme - Srbija više nije zemlja košarke, već zemlja košarkaških skandala, otkaza i izgubljenog kulta reprezentacije! 

Pozitivne stvari su definitivno igrači sa spiska Svetislava Pešića poput Bogdana Bogdanovića koji ponovo u nacionalni tim dolazi "napaljen" i "naoštren" da vodi Srbiju ka ostvarenju snova!

Republika

Foto: Starsport

Bogdan Bogdanović

 

Zbog toga narodu ne preostaje ništa drugo nego da ovu ekipu podrži, ali i da zahteva odgovornost za sve loše što se dešava u srpskoj košarci u poslednje vreme!

Veliko je pitanje da li će i kada tu odgovrnost preuzeti!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Vuk

25.07.2023 11:38

Dok god im novac bude ispred zastave, grba i himne tako cemo i prolaziti. Ovo vazi i za kosarkase i za muceni savez. Sto kaze Gurovic igrao bih sa jednom nogom. Sad se i kosarkaska reprezentacija pretvara u fudbalsku baletsku reprezentaciju