IZDAJNICI ILI PLAĆENICI? ONI su šokirali košarkašku Evropu!

Autor: Stefan Mišljenović

Sport

08.07.2023

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernost je jedna od najcenjenijih vrlina, ali svakako ne može biti jednostrana.

IZDAJNICI ILI PLAĆENICI? ONI su šokirali košarkašku Evropu!

Foto: Starsport

Košarkaška "bomba" je eksplodirala u Grčkoj danas, Kostas Slukas je prešao iz Olimpijakosa u redove omraženog gradskog rivala Panatinaikosa što je razbesnelo navijače.

Nije iskusni plejmejker prvi koji je uradio tako nešto, nije sigurno ni poslednji, a vratićemo se malo kroz istoriju i videti ko je sve "prodao veru za večeru" i uradio ono neoprostivo u košarkaškoj Evropi.

Počnimo od večitih rivala u Srbiji Crvene zvezde Meridianbet i Partizana, i setimo se nekih najznačajnijih "preletača".

IZ PARTIZANA U ZVEZDU MERIDIANBET:

Kori Volden je u leto 2020. posle sjajne sezone u dresu Partizana koja je prekinuta pandemijom korona virusa prešao direktno u redove crveno-belih. Zabolelo je ovo "grobare" jer je Amerikanac za kratak vremenski period ostavio dubok trag i profilisao se kao jedan od vođa tima.

Foto: Starsport

Kori Volden

 

Pre Korija, direktnu zamenu dresa imao je Raško Katić 2012. godine. Bitnu ulogu imao je stameni centar u osvajanju dve šampionske titule sa Partizanom, tako da mu najvernije pristalice nikada nisu ovo oprostile.

Milan Gurović je 2005. ipak bio nešto što je najvernijim pristalicama Partizana "zarilo nož" u srce. Bivši reprezentativac je odigrao 17 utakmica za Huventud pre prelaska u redove najlućeg rivala, tako da nije direktno samo zamenio uniforme, ali to nije ublažilo gnev grobara. Vređali su ga na svakom koraku, pretili mu porodici, postao je neprijatelj broj1.

Foto: Starsport

Milan Gurović

 

Vlade Divac je tokom lokauta u NBA ligi obukao crveno-beli dres 1999. godine, potpisao je za tadašnje standarde ogroman ugovor, ali ipak njegova odiseja u klubu sa Malog Kalemegdana nije trajala duže od par utakmica pa mu grobari i nisu previše zamerili.

IZ ZVEZDE MERIDIANBET U PARTIZAN:

Nemanja Dangubić je 2020. godine prešao u Partizan. Tadašnji reprezentativac Srbije je nosio crveno-beli dres od 2014-2018, između je bio član Bajern Minhena i Estudijantesa, a iako je bio omiljen među delijama prilično mirno su prihvatili ovo. Momak iz Pančeva je poznat kao veliki radnik i sportista koji uvek daje 100 posto svojih mogućnosti tako da su to znali da cene i jedni i drugi navijači.

Foto: Starsport

Nemanja Dangubić

Lorens Roberts  je 2009. godine bio jedan od nosilaca crveno-belih, da bi na leto potpisao za Partizan i bio jedan od glavnih igrača u timu Duška Vujoševića u napadu na F4 Evrolige i titulu ABA lige, i domaćeg šampionata, kao i pehar Kupa Radivoja Koraća.

Luka Bogdanović je 2004.godine prešao u Partizan direktno iz redova večitog rivala. Bio je u to vreme ogroman talenat tako da su mu navijači zamerili.

Miloš Vujanić je bio dete Crvene Zvezde Meridianbet, jedan od miljenika i najboljih igrača kluba, a 2001. je prešao u redove najljućeg rivala. Delije su bile besne i nisu se pomirili sa tim, a Miloš je imao fantastičnu karijeru koja je mogla da bude i još bolja da ga povrede nisu omele.

Istu stvar je uradio i Dejan Tomašević koji je 1995. preleteo naklon četiri godine u crveno-belom iako je imao ponude i drugih velikih evropskih klubova.

Foto: Starsport

Dejan Tomašević

Bilo je još mnogo ovakvih primera, ali su ovo neki od najznačajnijih.

Ne dešavaju se ove stvari samo kod nas, pozabavićemo se nekih od najbolnijih transfera u Evropi.

TRANSFERI U EVROPI:

Vasilis Spanulis je 2010. godine prešao iz Panatinaikosa u Olimpijakos i izazvao pravi građanski rat u Grčkoj. Nikada mu tifozi nisu oprostili ovo, a ni njegovom menadžeru Mišku Ražnatoviću koji je svojevremeno rekao da ne sme da ide u deo Atine gde su pristalice Panate. Možda je transfer Kostasa Slukasa i osveta za ovo.

Foto: Tanjug/AP

Vasilis Spanulis

 

Adam Hanga je prešao iz Real Madrida u Barselonu direktno, a neki od igrača vrednih pomena a da su nosili oba dresa su i Mario Hezonja i Nikola Mirotić koji su to radili zaobilaznim putem. Barselona trenutno pregovara sa Vilijem Hernagomezom koji bi mogao da učini isto.

Foto: Starsport

Adam Hanga

 

Košarka je kao i sve drugo za mnoge igrače samo posao. Svako bira šta je najbolje za njegovu karijeru i porodicu. Vremena su se promenila, kao i lojalnost. Retki su košarkaši koji su spremni da celu svoju karijeru provedu u jednom klubu. Priča uvek ima dve strane medalje, i klubovi gledaju svoj interes i nekada ne poštuju svoje legende.

Bilo kako bilo, direktan prelazak u omraženog rivala nikada nije prijatan ni za jednu stranu. Na navijačima je da oproste ili ne, a jedino čemu možemo da se nadamo je da će sve uvek biti u sportskim okvirima, i da ostrašćenost neće nadjačati istinsku ljubav prema klubu i sportu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading