PLJAČKA VEKA! Sraman potez Amerikanaca, Nikola Jokić PONIŽEN!

Autor:

Sport

03.05.2023

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deluje da Srbin jednostavno nije smeo da osvoji MVP priznanje treći put uzastopno.

PLJAČKA VEKA! Sraman potez Amerikanaca, Nikola Jokić PONIŽEN!

Foto: Tanjug/AP

Džoel Embid osvajač je MVP priznanja u NBA ligi za ovu sezonu.

Kamerunski centar ostavio je iza sebe Nikolu Jokića i Janisa Adetokumba, a sudeći prema brojkama koje su igrači ostvarili tokom sezone - ovo je bila pljačka veka i Srbin kao da nije smeo do trećeg uzastopnog priznanja za najkorisnijeg igrača NBA lige.

Jokić je bio dominantan, Denver bez njega u timu jednostavno nije bio ista ekipa, a Srbin je briljirao na svim poljima. Čini se dovoljno za nagradu, ali ipak nije bilo tako. Da krenemo redom...

Nikola Jokić je u proseku beležio 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija po meču, a odigrao je  69 utakmica. Embid je imao 33,1 poen, 10,2 skokova i 4,3 asistencije na 66 mečeva. Kada je u pitanju Janis, on je na 63 utakmice imao 31,1 poen u proseku i 11,7 skokova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić

 

Ove sezone Jokić je upisao 29 tripl-dablova, a interesantno je da je Kamerunac imao samo jedan. Takođe, prema "+/-" parametru je takođe najbolji u ligi, što ukazuje da su Nagetsi dominirali sa njim na parketu. Kada se podvuče crta, imao je +640, Embid je recimo osmi na toj listi sa +424.

Kada se gleda uticaj na igru tima, tu je tek situacija više nego zanimljiva.

Džoel Embid je odigrao 66 utakmica ove sezone i imao procenat pobeda od 65,2 odsto (43 trijumfa). Nikola Jokić je upisao tri nastupa viša, uz procenat 69,6 odsto (48 trijumfa).

Filadelfija je bez Kamerunca upisala učinak 11-5, sa njim na parketu 43-23. Denverov bilans sa Jokićem je 48-21, bez njega 5-8.

Poznato je i da je Embid "bežao" od Jokića, te da je doživljavao misteriozne povrede kad je trebao da igra protiv Denvera. Kamerunac je samo prema jednom parametru bio bolji, a to je defanzivni učinak. Mada, ni tu nije briljirao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džoel Embid i Nikola Jokić

 

Naime, Embid je imao najslabiji "defanzivni rejting" u karijeri (na nivou jedne sezone) - 108,8, ali je i pored toga bio bolji od Jokića. Nikolin je za nijansu lošiji - 109,6. Lider lige je treći MVP kandidat, Janis Adetokunbo sa 107,7. 

Još jedno poniženje dobio je Nikola Jokić od košarkaških stručnjaka. I pored svih navedenih brojki koje jasno ukazuju da je Jokić trebao da bude MVP, Džoel Embid je od mogućih 100 glasova dobio čak 73 za najboljeg igrača lige. Srbin je, sa druge strane, ostao na 15, a za Adetokunba kao MVP igrača za sezonu 2022/23 glasalo je njih 12.

As Denvera je najviše glasova dobio za drugo mesto (52), dok ga je kao trećeg u izboru stavilo njih 32. Interesantno je, mada je moguće i da je u pitanju tehnička greška, kada se saberu svi glasovi koje je Nikola Jokić dobio, bude ih 99, što znači da je moguće da srpskog centra neko uopšte nije uvrstio među pet najboljih u ligi.

 

 

Dakle, kada se sve sabere i oduzme - Nikola Jokić definitivno je zaslužio da ponese prestižnu nagradu i treći put uzastopno i dodela MVP priznanja Džoelu Embidu može se nazvati pljačkom veka!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading