PEŠIĆ JASNO PORUČIO: Pripreme počinjemo već sutra - CILJ je plasman na OI!

Autor:

Sport

27.02.2023

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju čeka Mundobasket u avgustu i septembru ove godine.

PEŠIĆ JASNO PORUČIO: Pripreme počinjemo već sutra - CILJ je plasman na OI!

Foto: Republika.rs

Republika.rs

Košarkaška reprezentacija Srbije je savladala u Beogradu Veliku Britaniju sa 101:83, i na taj način obezbedila mesto na predstojećem prvenstvu sveta.

Posle meča je izjavu za medije dao selektor Srbije Svetislav Pešić.

- Nemamo mi ni na jednoj poziciji previše igrača. Mi imamo što imamo, ja sam to govorio, mi smo se smanjili, ptencijal vrhunskhi igrača se smnajuje. Ono što nam može pomoći da budemo kompetetivni sa svim ekipama na Svetskom prvenstvu je odnos prema odbrani. Ne bih želeo da ovde pravim "kouč" kliniku, ali to se zna, napadom ponekada možes da kontrolišeš utakmicu, da dva igrača igraju, a ostali da gledaju. Ali u odbrani, ako samo jedan ne igra u odbranu, to je problem. Vi vidite kako se smanjila razliku između zemalja košarke i ostalih koji su u dolasku, kao što je Velika Britanija, tako da naš odnos prema odbrani mora biti dobar, da nam se ne bi desilo ono što se dogodilo protiv Italije. To je poruka za nas, ali i za vas, da više cenite odbranu i da cenite loptu. Ne sme da se desi da nam skoče 18 puta u napadu - započeo je Pešić.

Zatim je dodao i da je podrška navijača bila sjajna.

- Podrška navijača je bila sjajna. Nije to navijanje kao da igraju Crvena zvezda ili Partizan, ali je bilo odlično.

Istakao je da je kontinuitet ključ svega, a pre svega za odbranu.

- Za odbranu je potrebno mnogo vremena. Ovo što pričaju stručnjaci i analitičari, moraju da znaju - odbrana je znanje, anticipacija, poštovanje principa, a za to je potrebno vremena, na bilo kom nivou. Za odbranu je potreban kontinuitet. Ako želimo da odemo na prvenstvo sveta bez odbrane, vrlo brzo moćemo da se slikamo. To je jedna poruka, pošto se mi ne viđamo često, da vam kažem kakvo je stanje.

Foto: FIBA

Svetislav Pešić je odveo Srbiju na SP

Istakao je i koliko je teško bilo voditi preko 40 igrača u kvalifikacijama.

- Suočavaš se sa dosta stvari koje ne zavise od tebe, već od svih drugih. Pa se pisalo evo Pešić pregovara sa Čovićem, Obradovićem, Savićem...Mi ne pregovaramo, mi razgoaramo. Najteže kvalifikacije do sada, imali smo preko 40 igrača koji su igrali, tu ne postoji nikakav kontinuitet, mi nemamo vremena. Igrači su došli juče, neki su izgubili teške utakmice, videli ste kako je Dobrić šutirao večeras, a kako protiv Albe.

Istakao je ipak da to nije samo problem reprezentacije Srbije.

- Videli ste Argentinu, putovali su 20 sati, na kraju Laprovitola promaši dva slobodna bacanja. Da ih je dao, možda bi se i našli na prvenstvu sveta.

Letoniju je istakao kao moguće iznenađenje na prvenstvu sveta.

- Letonija je jača od Litvanije. Dominatno su osvojili prvo mesto i u ovoj, ali i u prvoj grupi, oni ciljaju medalju tamo.

Pešić kaže da zna koga će otprilike zvati na spisak.

- Videli smo 40 igrača, znamo ko bi mogao da se nađe na spisku i da da doprinos za reprezentaciju.

Istakao je da pripreme počinju već od sutra.

- Počinjemo pripreme od sutra. Sutra pravimo kalendar, imamo pozive za neke utakmice u pripremnom periodu, moramo da vidimo kako da izaberemo protivnike, to nam je sad prioritet. Sešćemo i videti šta bi i gde bi mi trebalo da igramo, na kojim turnirima. Drugo, znamo samo jednu stvar, prema sporazumu NBA i FIBE, igrači mogu da počnu pripreme 28 dana pred prvrenstvo. Jokić će možda osvojiti NBA ligu, ne znamo dokle će Bogdanović da stigne, Evroliga je sada svaka utakmica plej-of, najbolji timovi završavaju u trećoj nedelji juna, a mi već tada trebamo da počnemo da se skupljamo. Tada ćemo početi polako da se skupljamo, odradimo neki trening, damo neke zadatke pred odmor. Ako bude loša priprema, biće i loši rezultati. Sada je priprema prioritet.

Foto: Starsport

Istakao je i da je cilj plasman na OI

Dodao je i da je cilj plasman na Olimpijske igre.

- Cilj je pobediti svaku sledeću. Krajnji cilj će biti da napravimo plasman za OI, to je za mene osnovni cilj, sve preko toga ćemo bacati trenerke u vazduh i ljubiti tri ili četiri puta u usta. OI su u Evropi, ta generacija koju imamo ima i iskustva i mladosti, dosta njih je igralo zajedno u u18 i u16 selekciji, sada na njih treba dodati neke mlađe. Ali, bez iskustva nema kvaliteta.

Kada je Miloš Teodosić u pitanju, selektor nije dao direktan odgovor.

- Ja sam tada govorio da niko nije isključen, ni precrtan. Ekipa se sastavlja od igrača koji mogu da zadovolje kriterijume, tako da, mislim da imamo u planu koje ćemo igrače zvati na spisak. Dugačka je sezona, videćemo šta će biti, ali na ovo pitanje je nemam odgovor, jer sam ga dao već puno puta i sa tim je zavšeno.

Dodao je ponovo da dosta stvari ne zavisi od njega.

Prošle godine su se svi igrači Partizana javili na poziv, ali je sada sitaucija drugačija. Partizan je sada igrao u četvrtak jako težak meč protiv Fenerbahčea, odmah posle meča su došli, kao i igrači Crvene zvezde. Ali to nije na nama, već na onima koji odlučuju o budućnosti ovoga sporta - zaključio je Svetislav Pešić.

Podsetimo, prvenstvo sveta je na programu od 30. avgusta do 15. septembra, a Srbija je poslednja selekcija koja je izborila vizu za turnir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading