VLADA KUZMANOVIĆ O ROLERKOSTER GODINI CRVENE ZVEZDE: Dejo i Kalina pregurali Partizan, Jovanovića koštao Zadar, Duškova tajna je vera u igrače

Autor:

Sport

31.12.2022

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crveno-beli su u 2022. išli od sjaja do očaja i nazad.

VLADA KUZMANOVIĆ O ROLERKOSTER GODINI CRVENE ZVEZDE: Dejo i Kalina pregurali Partizan, Jovanovića koštao Zadar, Duškova tajna je vera u igrače

Foto: Starsport/Ilustracija

Vladimir Kuzmanović analizirao Zvezdinu 2022. godinu

KK Crvena zvezda se u 2022. "provozao" na rolerkosteru, pošto je sa vrhunca u prvoj polovini godine pao na dno, a potom se podigao kao feniks iz pepela.

Klub sa Malog Kalemegdana je prvo odbranio triplu krunu koju je osvojio godinu dana ranije, zatim je upao u "kanal" početkom ove sezone, iz kog je morao da ga izvadi dokazani stručnjak.

Stoga, Zvezdinu 2022. godinu možemo da podelimo na tri dela, a za portal Republika.rs se na nju osvrnuo bivši košarkaš crveno-belih Vladimir Kuzmanović.

Republika

Foto: Starsport

Vladimir Kuzmanović

Dejan Radonjić

Crveno-beli su u, sada već prošlu, godinu ušli vođeni najtrofejnijim trenerom u istoriji kluba, a to je Dejan Radonjić.

Republika

Foto: Starsport

Dejan Radonjić

Crnogorski stručnjak je na početku godine imao ukupno 12 osvojenih pehara na klupi crveno-belih (po četiri titule prvaka regionalne lige, Srbije i nacionalnog Kupa), ali je do juna meseca povećao tu brojku na čak 15. Sada trener Panatinaikosa je prvo odbranio "Žućkovu levicu", pošto je u finalu Kupa Radivoja Koraća pobedio Partizan, a zatim je istog rivala srušio i u finalu AdmiralBet ABA lige.

Na kraju je do novog pehara šampiona Srbije došao preko FMP Meridiana koji je savladan u finalu plej-ofa.

- Teško je bilo da se potvrdi još jedna dobra sezona, pogotovo posle velikih promena u Partizanu, koji je Zvezdi glavni konkurent, ali Dejo Radonjić je uspeo to da pregura i da odbrani triplu krunu. Glavni igrač i apsolutni vođa ekipe bio je Nikola Kalinić, što je velika promena, jer se prethodnih godina nije dešavalo da klub ima povratnike takvog kalibra. On je definitivno uz Radonjića bio najzaslužniji za sjajnu prvu polovinu 2022. godine - rekao je za naš portal Vlada Kuzmanović.

Vladimir Jovanović

Popularni Dejo je letos odlučio po drugi put da napusti Mali Kalemegdan, a na njegovo mesto je došao talentovani Vladimir Jovanović.

Republika

Foto: Starsport

Vladimir Jovanović

Uprava kluba je perspektivnom treneru obezbedila sjajne uslove i još bolji roster, ali kockice se jednostavno nisu poklopile.

- Ove sezone je najavljena još bolja igra, sve je bilo drugačije, jer se krenulo u jedan novi projekat koji sam ja razumeo i podržao. Pogotovo jer je bilo reči da neće biti na kratke staze, što je i te kako potrebno svakom treneru koji kreće od nule - istakao je Kuzmanović.

To je dovelo i do slabih rezultata, pa je Crvena zvezda bila zakucana za dno tabele Evrolige sa skorom 1-6. Ipak, s obzirom na težak raspored na startu elitnog takmičenja, reklo bi se da to nije bila inicijalna kapisla za razlaz sa Jovanovićem, koliko poraz od Zadra u regionalnoj ligi, što nam je i potvrdio Kuzmanović.

- Međutim, u klubovima kakav je Zvezda kada rezultati nisu očekivani, nešto mora da se uradi. Verujem da problem nije bio skor u Evroligi, koliko neočekivani poraz od Zadra koji je došao neplanirano. Zbog toga su morali da se povuku neki potezi.

Duško Ivanović

Taj potez je na Malom Kalemegdanu povučen 14. novembra 2022. godine, kada je kao novi trener postavljen jedan od najboljih evropskih stručnjaka Duško Ivanović.

- Urađena je odlična stvar, iako niko nije mogao ni da sanja da će Zvezda nastaviti baš u ovakvom ritmu posle promene na klupi. To je zbog toga što promena trenera često donese turbulencije u klubu, pa rezultati krenu "gore-dole", ali ovde je krenulo u fantastičnom ritmu. Igrači su se preporodili, mnogi su počeli da igraju dosta bolje nego do tog trenutka i nekako je sve "leglo" - rekao je Kuzmanović o početku Ivanovićeve karijere u klubu.

Republika

Foto: Starsport

Duško Ivanović

Otkad je Ivanović seo na klupu apsolutnog vladara regiona u poslednjih nekoliko godina, sezona crveno-belih se okrenula za 180 stepeni. Pobedili su večitog rivala dva puta, zauzeli prvo mesto na tabeli AdmiralBet ABA lige, a u Evroligi su se ravnopravno uključili u borbu za Top 8.

- Ivanović je složio ekipu i napravio je dobru hemiju, što nikako nije bilo lako s obzirom na probleme sa povredama, zbog kojih ekipa često nije bila kompletna. Posebno mi se sviđa njegov odnos na konferencijama za medije, pošto se tu jasno vidi da čovek uliva samopouzdanje svojim igračima, koji treba da budu zadovoljni što on nastupa na taj način i pokazuje im da veruje u njih.

Republika

Foto: Starsport

Luka Vildoza i Kevin Panter

- Tako da Duško Ivanović jeste neko ko je pokrenuo Zvezdu. Naravno, biće tu još dosta uspona i padova jer je sezona dugačka i ne treba se uljuljkati i misliti da će ovo teći kao po loju, ali treba biti spreman i na neke poraze, jer će oni svakako dolaziti, bez obzira na to koliko je Zvezda jaka - upozorio je naš sagovornik.

Na kraju je Vladimir imao jasan zaključak kada se osvrnuo na Zvezdinu 2022. godinu.

- Zvezda treba da bude apsolutno zadovoljna ovom godinom zbog triple krune, ali i početkom ove sezone. Bio je taj kiks protiv Zadra, ali potom i dve pobede u "Večitim derbijima". To pokazuje da Zvezda i ove sezone može na prvoj poziciji da završi regularni deo sezone AdmiralBet ABA lige - poručio je Kuzmanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading