SEDMORICA TRENERA U ELITI GOVORE NAŠ JEZIK: Pričaj srpski da te svi u Evroligi razumeju

Autor:

Sport

23.12.2022

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obradovićima, Ivanoviću i Radonjiću je maternji, Trinkijeri ga naučio u porodici, Itudis na studijama i poslu, dok je Jasikevičijus pokupio psovke.

SEDMORICA TRENERA U ELITI GOVORE NAŠ JEZIK: Pričaj srpski da te svi u Evroligi razumeju

Foto: Starsport

Željko Obradović i Duško Ivanović

Srpski jezik može da bude službeni jezik Evrolige! Na njemu bi komotno mogli da se održavaju sastanci rukovodstva elitnog takmičenja s predsednikom Dejanom Bodirogom na čelu s trenerima klubova jer čak šestorica stratega govore naš jezik kao maternji, dok je i sedmi dokazao nebrojeno puta da ume da se snađe s našim rečima, doduše onim najpoznatijim širom planete - psovkama.

POLA TAKMIČENJA

Naime, osim aktuelnih šefova struke naša dva najveća kluba Crvene zvezde i Partizana - Duška Ivanovića i Željka Obradovića, još dvojici je srpski maternji jezik, dok su ga još dvojica dovela do savršenstva zbog svojih korena, tokom školovanja i trenerskog rada. Prva dvojica su očekivano Saša Obradović, strateg Monaka, i Dejan Radonjić, koji je na klupi Panatinaikosa. I dok za dvojicu bivših trenera Zvezde to ništa nije čudno jer je prvi rođeni Beograđanin, a drugi poreklom iz Crne Gore, za preostalu dvojicu su se mnogi proteklih godina uverili u govorne mogućnosti na našem jeziku.

Republika

Foto: Starsport

Dejan Radonjić

Italijan Andrea Trinkijeri, trener Bajerna, radio je u Partizanu i tada su svi mogli čuti da priča naš jezik, doduše sa čudnim akcentom. Bolji poznavaoci košarke su već znali, a oni drugi su saznali da mu je baba iz Crne Gore, a majka iz Hrvatske, te da zato nema problem s komunikacijom u regionu. S druge strane, Grk Dimitris Itudis, osim što je košarkaški odrastao uz kuma Žoca, jezik je naučio i tokom studija. Bilo je to u Zagrebu, dok se još govorio srpsko-hrvatski jezik. Srpski je usavršio radeći sa Željkom Lukajićem u PAOK, a onda je usledilo 13 godina saradnje s Obradovićem, s kojim se i pobratimio i s kojim je sinoć odmerio snage u 15. kolu Evrolige na klupama Fenerbahčea i Partizana.

Republika

Foto: Starsport

Andrea Trinkijeri

UČITELJI ŽOC I KARI

I za kraj dolazimo do Šarunasa Jasikevičijusa, trenera Barselone. Litvanac je često igrao protiv Srba, bio je i njihov saigrač, a onda ih je i trenirao, kao što sada radi s Nikolom Kalinićem. Međutim, najveći uticaj na njegov srpski imali su Željko Obradović i selektor Srbije Svetislav Pešić. Uz Žoca tvrdi da je sazreo, dok se s Karijem poštuje iako taj odnos nikada nije bio savršen. Zato ne čudi da je usput pokupio i brojne psovke, koje se mogu često čuti tokom tajm-auta, dok grmi na svoje igrače i to čak i kada među njima nema naših asova.

Republika

Foto: Starsport

Šarunas Jasikevičijus

ONI GOVORE SRPSKI:

Duško Ivanović, Željko Obradović, Saša Obradović, Dejan Radonjić, Andrea Trinkijeri, Dimitris Itudis, Šarunas Jasikevičijus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading