KOŠARKAŠKA TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA DRŽAVU: Odlazak ljubimca GROBARA!

Autor:

Sport

15.12.2022

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najtragičnijih dana u istoriji jugoslovenskog sporta.

KOŠARKAŠKA TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA DRŽAVU: Odlazak ljubimca GROBARA!

Foto: Republika

Na današnji dan, pre 22 godine, preminuo je Haris Brkić, legendarni košarkaš Partizana, koji je tri dana ranije upucan na parkingu ispred beogradske hale "Pionir" (sada hala "Aleksandar Nikolić").

Tog 12. decembra 2000. godine, Haris Brkić je napustio trening crno-belih jer mu je bilo loše, a kada je krenuo ka svom automobilu na parkingu, prišao mu je i dalje nepoznati napadač i ustrelio ga sa dva metka, jedan ispod oka, a drugi u jagodičnu kost.

Jedan od prolaznika je zatekao Harisa Brkića kako leži, pozvao je pomoć, koja je Brkića prevezla u Urgentni centar, gde su ubrzo počeli da se okupljaju igrači, treneri, porodica i novinari.

Foto: Starsport

Haris Brkić je u karijeri igrao za Partizan, Borac, Bosnu i Budućnost

Telo Harisa Brkića se borilo naredna tri dana, ali je 15. decembra nastupila smrt, što je izazvalo neopisivi šok i tugu kod svih ljubitelja košarke, ali i svih stanovnika tadašnje države.

Počinilac i dalje nije uhvaćen, iako je od tog dana prošlo 22 godine.

- U početku se intenzivno radilo na tome da se otkrije ko je ubica, bili smo u stalnom kontaktu sa policijom, ali bez rezultata. Jedino što su nam rekli je da nije bilo motiva. To je bilo sve što smo saznali tokom prvih godinu dana, a posle nam se više niko nije obratio - ispričala je Radmila Brkić, majka ubijenog Harisa.

Majka je više puta pukušavala da javno prozove ubicu da joj odgovori na pitanja, koja je muče, uz obećanje da nikada neće otkriti ko je on. Prošlo je 22 godine, a odgovora i dalje nema.

- Samo da mi kaže zašto je to uradio. Koja je to Harisova greška bila, šta je toliko skrivio da neko puca u njega? Ništa drugo. Nikome ne bih rekla, ni policiji o kome se radi, meni njegova kazna ništa ne bi značila.

Foto: Starsport

Haris Brkić

Ubica i dan danas i dalje nije pronađen, ali kao što je jednom prilikom izjavio Predrag Danilović, legenda Partizana, cilj je Brkića sačuvati od zaborava.

-Partizan ne može da otkrije Harisovog ubicu, ali može da ga čuva od zaborava. Dok je nas i navijača tako će i biti.

U njegovu čast se svake godine organizuje turnir mlađih kategorija, na kom učestvuju Partizan, Budućnost, Bosna i Borac, klubovi za koje je Brkić nastupao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading