IMA NEŠTO PROTIV ZVEZDE!? Zaustavio meč zbog "Delija", oštetio crveno-bele VIŠE puta, u Atini preživeo NAPAD HULIGANA!

Autor: Žarko Sokić

Sport

11.10.2022

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živopisna biografija...

IMA NEŠTO PROTIV ZVEZDE!? Zaustavio meč zbog "Delija", oštetio crveno-bele VIŠE puta, u Atini preživeo NAPAD HULIGANA!

Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost u derbiju kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 69:65, a meč je, pored čvrstih odbrana i jakih duela, kao i pobede domaćina, obeležio i detalj iz prvog poluvremena.

Tada je slovenački sudija, Damir Javor, zaustavio utakmicu i zapretio da će je prekinuti, ako "Delije" ne prestanu sa uvredljivim skandiranjem. Naime, navijači Zvezde pogrdne reči uputili su upravo Javoru, kome se to očigledno nije svidelo.

 

 

Ipak, posle reakcije kapitena Branka Lazića, "Delije" su prestale, pa je meč nastavljen.

Daleko od toga da je ovo prvi slučaj u kom se Javor zamerio navijačima Zvezde...

U dva navrata je Crvenu zvezdu oštetio protiv Olimpijakosa. Pre pet godina u begradskoj "Areni" tim iz Pireja stigao je do pobede posle odluke Javora za koju se kasnije ispostavilo da se kosi sa pravilima Evrolige, oštetio Beograđane.

U akciji koja je usledila posle toga Grci su, opet preko Printezisa, došli do pobede.

Podsetimo, on je u jednom od najbitnijih momenata meča dodelio loptu za Olimpijakos, kada je 20 sekundi pre kraja Gudurić bio u prodoru, ali je posle duela sa Papanikolauom lopta završila u autu. Prvobitni utisak bio je da se bek Zvezde snašao i da je loptom napucao grčkog košarkaša, nakon čega je ona izašla u aut. To je i drugi sudija pokazao, a on je bio najbliže pomenutoj situaciji.

Na insistiranje upravo Javora, gledao se ponovljeni snimak, to je trajalo čitavu večsnost, a ni tako nisu mogli da utvrde čija je lopta. Damir Javor je na kraju odlučio da dosudi "mrtvu loptu", nakon čega je pokazao da lopta pripada Olimpijakosu pošto je strelica za posed bila na njihovoj strani.

Međutim, upravo je Javor tu povredio pravila, jer u slučaju "mrtve lopte" nakon pregledanog snimka, gde ne može da se ustanovi čija je lopta, na snazi ostaje prvobitna odluka koja je doneta pre pregledavanja snimka, a ta odluka je bila da je lopta Zvezdina.

Javor je oštetio Zvezdu i 2020. godine u duelu istih rivala i to brojnim kontroverznim odlukama koje su uticale na konačan ishod i pobedu Olimpijakosa. Ovo su dva najupečatljivija detalja sa tog meča:

Situacija 1:

Čist faul nad Džordanom Lojdom

 

 

Situacija 2:

Pri rezultatu 79:79, na osam sekundi pre kraja, gosti ubacuju loptu sa strane, u borbi za poziciju Spanulis uleće u Lazića, gura ga sa obe ruke, ovaj pada i gosti dolaze do "viška" u toj akciji. Printezis koristi brzinu, prolazi pored O'Brajanta, pogađa i biva fauliran - za pobedu Atinjana.

Sudije su smatrale da Spanulis nije napravio faul.

Takođe, Javor je sudio i meč finalne serije regionalnog takmičenja 2018. godine kada je toiliko iznervirao crveno-bele da je stigla reakcija Nebojše Čovića:

Ovo je bruka i sramota za regionalnu ligu i pitanje je da li će opstati. Pitanje je šta će sutra biti. Nijednu izjavu do ove nisam dao. Istu ovu izjavu bih dao i da je dobila Crvena zvezda. O Javoru, drvetu znamenitom, bolje i da ne pričam. Suđenje je bilo skandalozno, ovo je otimačina, krađa... Ovog petka sam prvi put video svašta, još je samo ostalo da sudija da za protivničku ekipu koš. Ovde Javor sudi kako mu narede i kako mu se objasni. Neće da vidi instant riplej da je pogrešio, jer je ta tvrdoglava mazga promenjenog identiteta. I to smo isto rekli, nemojte da gurate Javora jer imamo loše iskustvo. Pitam se kako je moguće da se sudije znaju četiri meča unapred? Oni su određeni na proslavama, to vidimo - grmeo je predsednik Zvezde Nebojša Čović tada.

Republika

Foto: Starsport

Nebojša Čović

 

Damir Javor imao je situacije i u Evropi, a najgora se desila u Grčkoj. On je delio pravdu na meču Panatinaikos - Barselona, a iz bezbednosnih razloga sudije su iz "OAKA" Arene išle taksijem do hotela, ali su ih spazili Panatinaikosovi navijači i napali. Epilog tog incidenta bile su lakše povrede koje je pretrpeo Lamonika, zbog kojih je završio u bolnici, i pretrpljen stres Javora.

Na kraju, kada se sve sabere i oduzme, pitanje koje se nameće je više nego jasno - da li Damir Javor ima nešto protiv Zvezde? Koje je vaše mišljenje?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading