POČINJE ADMIRALBET ABA LIGA: Sve što treba da znate o elitnom takmičenju na Jadranu!

Autor:

Sport

29.09.2022

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utakmicom u dvorani "Krešimir Ćosić", u kojoj se u petak od 18 časova sastaju Zadar i Studentski Centar, počinje AdmiralBet Aba liga, elitno regionalno košarkaško takmičenje.

POČINJE ADMIRALBET ABA LIGA: Sve što treba da znate o elitnom takmičenju na Jadranu!

Foto: Starsport

Ognjen Dobrić i Kevin Panter

Titulu brani Crvena zvezda, koja je prošle godine posle pet utakmica savladala Partizan, u finalnoj seriji koja je obilovala incidentima, a poslednjih 17 minuta finala je odigrano i bez prisustva publike. Čini se da će ove godine ista dva tima biti glavni favoriti.

Makar, ako je sudeći po kladionicama. Partizan je glavni favorit za titulu, a malo iza njih se nalazi Crvena Zvezda. Daleko iza, kao treći i četvrti, nalaze se Budućnost i Cedevita Olimpija, a šansu iz prikrajka će vrebati Mornar, Igokea i FMP.

Crveno-beli su, uprkos triploj kruni, doživeli radikalne promene. Otišao je Dejan Radonjić, najtrofejniji trener Zvezde, a sa njim je u Atinu otišao i Nejt Volters. Otišli su i ostali igrači koji su činili okosnicu tima. Kalinić je otišao u Barselonu, Holins u Makabi, a Dejan Davidovac je novi član moskovskog CSKA. Takođe, klub je napustio i Eron Vajt, koji je otišao u Budućnost.

Na Mali Kalemegdan je stiglo nekoliko pojačanja. Pozicija startnog plejmejkera je poverena Džejlenu Adamsu, koji je igrao u Australiji i videćemo da li će uspeti da se privikne na evropsku košarku. Stigli su i Holand, koga navijači Partizana ne pamte po dobrom, Bentil, Petrušev, Martin, kao i Miroslav Raduljica.

Pripreman period je pokazao da će crveno-beli igrati drugačije nego pod Radonjićem, a da će akcenat možda i više biti na napadu. Ipak, debakl u poslednjoj pripremnoj utakmici pokazuje da Crvena zvezda mora očigledno još da radi da bi stigla do željenog nivoa.

Sa druge strane, Partizan je takođe doveo nekoliko odličnih pojačanja, ali su u odnosu na Zvezdu, crno-beli sačuvali okosnicu tima. Panter je ostao, baš kao i Ledej, Lesor i Madar, a kvarove pravi povreda Alekse Avramovića, koji će morati da odsustvuje duže sa terena. Stigli su Dante Egzum, Naneli i Papapetru, a u dresu Partizana ćemo gledati i Danila Anđušića. Klub su napustili Dalas Mur, zatim Rade Zagorac, koji je bio kapiten, kao i Dušan Miletić.

Partizan je na pripremama izgledao toplo-hladno. Savladana je Barselona, kao i Manresa, ali su crno-beli doživeli poraze od Huventuda i Fuenlabrade. Na VTB kupu, Partizan je takmičenje započeo ubedljivom pobedom protiv Lokomotive, ali su onda usledili vezani porazi od Zenita i Uniksa.

Egzum je neko ko će atletski pojačati Partizan, Papapetru donos ozbiljno iskustvo, a Anđušić odličan šut za tri, baš kao i Naneli, koji je zvanično najbolji šuter Evrolige.Obradović je pri dolasku u Partizan rekao da treba sačekati sa trofejima, ali čini se da je to vreme prošlo, pa Partizan ove godine sigurno cilja titulu.

Od ostalih konkurenata, izdvajaju se Budućnost i Cedevita Olimpija. U Podgoricu je stigao Vlade Jovanović, koji je dobio da radi sa totalno izmenjenim sastavom. U "Moraču" su stigli Alfa Kaba, jedan od najboljih centara turskog prvenstva, Fil But, Kem Rejnolds, a iz Zvezde je stigao Eron Vajt. Lopta će, uz Fila Buta, verovatno najčešće biti u rukama Bela-Hejnsa, koji je stigao iz Breogana. Uz Petra Popovića, Kamenjaša, Jagodića-Kuridžu i Edina Atića, deluje da su Podgoričani ponovo okupili konkurentnu ekipu.

Ozbiljna pojačanja su stigla i u Ljubljanu. Karlo Matković će sledeću sezonu provesti u Cedeviti, a na nedavno završenom Evropskom prvenstvu je pokazao da Cedevita može ozbiljno da računa na njega. Eron Herison je stigao iz Turske, a tu su i Džoš Adams i Amar Alibegović, bivši košarkaši Virtusa iz Bolonje. Ipak, videćemo kako će se ekipa navići na odlazak Blažiča i Pulena.

Od ostalih ekipa, Igokea se pojačala Mariom Nakićem, Brajantom Krofordom iz Ređo Emilije i Kendrikom Rejom, koji je prošle sezone igrao Evrokup u dresu Promiteasa. Za plej-of, deluje dovoljno. Plej-ofu mogu da se nadaju i Mornar i  FMP, dok će ostale ekipe probati da se umešaju u bitku za TOP 8.Najmlađi tim će po običaju biti Mega MIS, čiji će igrači u proseku biti stari 20 godina.

Na dnu treba očekivati ekipe iz Hrvatske, pre svega Cibonu koja se nalaze u ozbiljnim finansijskim problemima. Split se prošle godine spasio, međutim, i ove godine ih treba očekivati pri dnu, baš kao i Zadar, koji se posle tri godine oprostio od Mavre. Treba videti i kako će se MZT snaći u povratničkoj sezoni.

ABA liga je od ove sezone promenila pravilnik, pa će se u plej-ofu naći osam ekipa, u odnosu na dosadašnjih šest. Četvrtfinala i polufinala će se igrati na dve dobijene utakmice, dok će finale biti do tri pobede. Na taj način, preko pola lige će završiti u plej-ofu, pa će gotovo sve ekipe imati razlog da igraju do poslednjeg kola.

Sve je spremno za spektal u AdmiralBet Aba ligi, a pobednika ćemo dobiti pred sam kraj maja, ukoliko neka od ekipa sa Jadrana ne stigne do samog kraja nekog evropskog takmičenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading