REPUBLIKA ANALIZA: Meloun na klupi Srbije? Ovo su argumenti ZA i PROTIV, a evo šta kaže struka!

Autor:

Sport

20.09.2022

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle reprezentativnog "kraha" u Berlinu, povela se debata oko stranog selektora, a da li bi to mogao da bude upravo Jokićev trener iz Denver Nagetsa?

REPUBLIKA ANALIZA: Meloun na klupi Srbije? Ovo su argumenti ZA i PROTIV, a evo šta kaže struka!

Foto: profimedia/ilustracija/shutterstock

Ilustracija trenera Denvera Majka Melouna

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se domogne medalje na ovogodišnjem Eurobasketu, pošto je u osmini finala na iznenađenje mnogih poražena od Italije.

"Orlovi" su na taj način nastavili seriju loših rezultata, koja je počela ispadanjem u četvrtfinalu Mundobasketa 2019. godine, pa je nastavljena propuštanjem Olimpijskih igara prošlog leta, a sada u Berlinu je dodatno produžena.

Zajedničko za prva dva neuspeha je bilo to što je naša reprezentacija posle njih ostajala bez selektora, Aleksandra Đorđevića, pa Igora Kokoškova, a postoji realna šansa da se isto dogodi i ovog puta. Aktuelni selektor Svetislav Pešić se suočava sa velikim pritiskom posle neuspeha na Evropskom prvenstvu, a u nekim košarkaškim krugovima su se pojavile spekulacije da bi njega mogao da zameni Majk Meloun, trener Denver Nagetsa.

Amerikanac je u Kolorado stigao na leto 2015. godine, isto kad i Nikola Jokić, sa kojim na taj način fenomenalno sarađuje već punih sedam sezona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jokić i Meloun

Popularni "Džoker" je pod trenerskom palicom 51-godišnjeg Melouna enormno napredovao, da je došao do toga da bude dvostruki uzastopni MVP NBA lige. Osim toga, četiri puta je igrao na Ol-staru, tri puta je bio najbolji centar lige, a jednom se našao u drugoj idealnoj petorci. Sve to govori da je trener Denvera izbrušio Jokića da postane najbolji košarkaš na svetu, pa nema sumnje da bi mnogi voleli da vide njihovu saradnju i u reprezentaciji Srbije.

Na tu temu smo razgovarali sa nekim od legendi srpske košarke, kao što su Duško Vujošević i Dragan Kapičić.

Kapičić nema ništa protiv, Vujošević "promenio mišljenje"

Proslavljeni as Crvene zvezde Dragan Kapičić ideju da inostrani stručnjak, poput Melouna, preuzme klupu Srbije, ocenio je interesantnom, uz poruku da "nema ništa protiv".

- Trener - stranac je zanimljiva ideja o kojoj može da se diskutuje. Ima tu stvari zbog kojih sam "za", ali je neophodno da se napravi duboka analiza - rekao je Kapičić za naš portal, a potom je jasno dodao:

Republika

Foto: Starsport

Stranac na kormilu "Orlova" Kapičić nema ništa protiv

- U principu, nemam ništa protiv.

Paunić ne želi stranca

Bivši reprezentativni bek Ivan Paunić ne slaže sa idejom da bi stručnjak iz inostranstva "preporodio" Srbiju.

- Nisam za ideju inostranog trenera, ko god to bio. Smatram da imamo dovoljan broj naših kvalitetnih stručnjaka - ocenio je košarkaš Lokomotive.

Za mišljenje smo upitali i trofejnog stratega Duška Vujoševića koji je kratko poručio da košarkaši možda i zaslužuju "takvu vrstu konkurencije".

- Ja sam načelno protiv, ali kako se neki igrači ponašaju čini mi se da žele tu vrstu konkurencije - odgovorio je bivši selektor naše zemlje Duško Vujošević na pitanje portala "Republika" da li nam je potreban stranac na klupi "Orlova".

Republika

Foto: Starsport

Dule Vujošević u jednoj rečinici "objasnio" na temu odnosa igrača

Proterao srbomrsca

Tokom prvih godinu i po dana u Denveru, Nikola Jokić je minutažu delio sa Jusufom Nurkićem, čovekom koji nikada nije krio mržnju prema Srbiji. Međutim, u martu 2017. godine je Majk Meloun po prvi put baš "kupio" ljubitelje košarke iz naše države, pošto je odlučio da trejduje Nurkića u Portland i da centar iz Sombora postane lice franšize.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jusuf Nurkić u dresu Portlanda

Tada je već bilo jasno da između Melouna i Srbije može da se rodi nešto lepo, a sve bi možda moglo da bude krunisano nekom olimpijskom, svetskom ili evropskom medaljom ukoliko Amerikanac postane novi selektor "Orlova".

Melounove brojke

Tokom sedam godina na klupi Denver Nagetsa, Meloun je u regularnoj sezoni vodio 555 utakmica, a ostvario je učinak od 314 pobeda i 241 poraza. Procentualno, tim iz Kolorada je od tad pobedio u 56,58 odsto utakmica, a negativan skor je imao samo u prve dve sezone, dok se Nikola Jokić još probijao na najveću scenu.

Osim pomenute dve sezone, Denver samo u još jednoj (trećoj) nije nastupio u plej-ofu, dok je u poslednje četiri godine redovan učesnik doigravanja. Nagetsi su jednom stigli do finala konferencije, dva puta su zaustavljani u polufinalu, dok su ove godine po prvi put stali već na startu postsezone.

Meloun na klupi Srbije
ZA PROTIV
"Cementiranje" statusa Nikole Jokića Rušenje reprezentativne tradicije (prvi strani selektor)
Atraktivna košarka kao u Denveru Nepoznavanje srpskog mentaliteta
Radikalan zaokret Dovoljan broj kvalitetnih domaćih stručnjaka

Pre Denvera, Majk Meloun je sezonu i po sedeo na klupi Sakramento Kingsa, ali se tu nije proslavio. Na 106 utakmica je upisao svega 39 pobeda, ali ruku na srce sa rosterom kakav je imao u "Kraljevima" teško da je i mogao više.

Dugogodišnja karijera na mestu pomoćnog trenera

Meloun je u trenerskoj karijeri šef stručnog štaba bio samo u pomenutim Kingsima i Nagetsima, ali je prethodno dve decenije radio kao pomoćnik.

Jokićev "drugi otac" je patike o klin okačio odmah posle koledža, pa je već sa 22 godine ušao u odelo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Majk Meloun

Prve sezone je radio kao pomoćnik u jednoj srednjoj školi u Baltimoru, a zatim je od 1994. do 2001. godine na istoj funkciji bio u koledž košarci, u ekipama Ouklanda, Providensa i Menhetna. Potom je dobio šansu da se pokaže u najjačoj ligi na svetu, gde su ga prvo zaposlili Njujork Niksi. U "Velikoj jabuci" je bio do 2005. godine, a zatim je do početka samostalne karijere bio asistent glavnim trenerima Klivlend Kavalirsa, Nju Orleans Hornetsa i Golden Stejt Voriorsa.

Vaše mišljenje oko mogućnosti da Majk Meloun preuzme reprezentaciju Srbije možete izneti u anketi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading