Partizanu sam doneo evrotitulu '92: Čović doprineo najvećem uspehu crno-belih!

Autor: Marija STEFANOVIĆ

Sport

14.07.2022

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da ne uvažavam njihov uspeh, pljunuo bih sebe jer sam tada bio gradski funkcioner i obezbeđivali smo sredstva da naprave rezultat u Istanbulu, objasnio je Nebojša.

Partizanu sam doneo evrotitulu '92: Čović doprineo najvećem uspehu crno-belih!

Foto: Tanjug

Nebojša Čović

Nebojša Čović, otkako je postao predsednik Crvene zvezde 2011, na ratnoj je nozi s večitim rivalom Partizanom. Međutim, situacija nije uvek bila takva. Prvi čovek crveno-belih, kako je otkrio, pomogao je 1992. klubu iz Humske da osvoji Kup šampiona, sadašnju Evroligu, u Istanbulu, gde su u finalu savladali Huventud sa 71:70. Evo kako se to desilo.

ZA 11 GODINA 20 TROFEJA

- Crvena zvezda je naš najuspešniji klub u Evroligi. Zašto? Jedno je bio Kup šampiona, a drugo je Evroliga. Daleko da ja ne uvažavam osvajanje evropske titule Partizana. Na taj način bih pljunuo i samog sebe jer sam u to vreme bio visokopozicioniran gradski funkcioner i sećam se kako smo obezbeđivali sredstva da naš Partizan napravi rezultat u Istanbulu. Grad im je tad obezbedio 60-70 odsto sredstava - objasnio je Nebojša u intervjuu za Sportal.

Republika

Foto: Starsport

Nebojša Čović

Košarkaški klub Crvena zvezda proteklih sezona beleži vrhunske rezultate za poslednjih 11 godina, kada je osvojeno čak 20 trofeja. Međutim, Čović je otkrio da crveno-beli ne bi postigli takve rezultate da se pitala bivša vlast s Borisom Tadićem na čelu.

- Zvezda je planirana za odstrel od prethodne Tadićeve vlasti. Tada je bilo zabranjeno da državna preduzeća pomažu crveno-bele. Mi smo tada otišli pod stečaj i napravljen je unapred pripremljen plan reorganizacije, prema kom svi poverioci dolaze na sud i glasaju da li se plan usvaja ili ne. Naš dug je bio preko 12,5 miliona. Deset miliona je plaćen ceo iznos, a 2,5 miliona 2,5 odsto od tog duga - rekao je Čović.

PITAJTE RADONJU ZAŠTO JE OTIŠAO

Ovog leta Zvezda je promenila trenera i na mesto Dejana Radonjića, koji je karijeru nastavio u Panatinaikosu, došao je mladi stručnjak Vladimir Jovanović.

Republika

Foto: Starsport

Dejan Radonjić i Nebojša Čović

- Zašto je Radonjić otišao morate pitati njega, ja samo mogu da kažem da nije bilo nikakve afere, nikakvog pucanja i tome slično. Došao je novi mladi trener Vladimir Jovanović. Moram da kažem da me ne plaši njegovo neiskustvo jer moje ime nosi taj naziv "ne boji se" - Nebojša. Mada, vidim da u medicinskim atlasima ima nova bolest opterećena Čovićem, ali ja nemam vakcinu za nju - zaključio je Nebojša.

Sudije vrckanjem provocirale delije

Predsednik Zvezde osvrnuo se i na nerede koji su obeležili finalnu seriju protiv Partizana u ABA ligi.

- Sve može da se spreči ako postoje mere. Sada imamo glupe kazne koje ničemu ne služe. Sudije bi trebalo da skinu pištaljku i kažu: "Ne može", a ne da to rade pomoću trika kao što se desilo. Nisu prekinuli meč ni posle četiri topovska udara, ali jesu na 57 sekundi do kraja, posle trojke. Onda mi izlaze s terena i vrckaju, pa normalno da neko želi da ih pipne i gađa - poručio je Čović.

Republika

Foto: Starsport

Nebojša Čović i Luka Mitrović

Igrači Valensije nas zanimaju

Crveno-beli tokom leta doveli su Nemanju Nedovića, a zatim i strance Hasana Martina i Džona Holanda. Čović očekuje još pojačanja na Malom Kalemegdanu.

- Biće malo stranih igrača, malo domaćih, malo Crnogorca. Neki igrači su nam interesantni iz Valensije. Žao mi je što Davidovac i Kalinić nisu ostali, ali im želim sreću u daljoj karijeri - objasnio je Nebojša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
NIKAKO SEVER I JUG

15.07.2022 22:56

Ti si mali bolesnik. Tebe je ZOC iznenadio znanjem I titulom. Zato si besan. Poznajemo te sujetni potrcko svakoj vlasti. Da ti odloze zatvor !

DISTOJEVSKI

21.07.2022 20:58

Juda BALKANA

Za tvoju Iskrenost znamo

20.09.2022 19:23

KOLIKO SI TI TITULU DONEO TOLIKO SRECE I USPEHA DA IMAS NI VISE NI MANJE.