OVO SE SLABO ZNA: Brat Dude Ivkovića bio VELIKI TRENER, prvak JUGOSLAVIJE, stao na korak do trofeja EVROLIGE!

Autor: Republika

Sport

16.09.2021

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarka je bila prva stvar u kući Ivkovića. Duda je redovno govorio o svom starijem bratu Slobodnu "Pivi", koji je preminuo 1995. godine.

Republika

Foto: Starsport

Dušan Ivković

Izlišno je pričati o svim medaljama, peharima i priznanjima Dude Ivkovića, a on skroman, pošten kakav je uvek bio, uvek je naglašavao svog starijeg brata Slobodana za velikog uzora. 

Malo je poznato koliko je Piva bio značajan trener u istoriji jugoslovenske košarke.

Duda i Piva su ponosni "Krstaši". Njihova borba i posvećenost košarkaškom klubu "Radnički" doneli su najveće trofeje u vitrine malog kluba sa Vračara.

Šest godina stariji Slobodan bio je veliki talenat, što je i Dušan redovno isticao, sa sjajunim predispozicijama, ali njegov talenat nije valjano odgajan od starne trenera i pretočen u potencijalnog člana reprezentacije. Veliki problem bio je oslabljeni vid, zbog kog rano kači patike o klin i uzima trenersku pištaljku.

Već sa 30 godina je počeo da vodi "Radnički" u izuzetno jakkoj jugoslovenskoj ligi. Korak po korak, Piva i "Krstaši" su stigli do titule u sezoni 1972/73, trijumfom nad sarajevskom Bosnom u pretposlednjem kolu. Od Miluna Marića je napravio reprezentativca, startni plejmejker i jedan od lidera bio je izuzetno cenjeni Srećko Jarić, otac Marka Jarića.

Titula "Radničkog" bila je ogromno iznenađenje pored Zadra, Crvene zvezde, Jugoplastike, Partizana. Dokazali su kvalitet na evropskoj sceni, stigavši do polufinala Kupa evropskih šampiona, gde ih je izbacio moćni italijanski Vareze.

Tri godine kasnije domogao se i Kupa Jugoslavije.

Bio je jedan od prvih stručnjaka sa ovih prostora koji je otišao u SAD na usavršavanje, učivši od Džona Vudena, tada najboljeg trenera koledž košarke.

Pored košarke, Duda je isticao da je Piva bio multitalentovani vunderkind apsolutnog sluha i dara za slikarstvom.

U karijeri je vodio još OKK Beograd, MZT Skoplje i klubove po Kuvajtu i UAE. Preminuo je 1995. godine, poslednja sezona mu je bila baš u svom voljenom Radničkom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading