SVE SAME ZVEZDE: Ovi SRBI su draftovani iste godine kad i JOKIĆ - ELITNO DRUŠTVO!

Autor: Republika

Sport

12.06.2021

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Jokić je postavio nove standarde, postavši najniži pik drafta sa MVP priznanjem u rukama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikola Jokić

Jokić je primio u "Pepsi" centru najprestižniju nagradu za jednog NBA igrača, okružen saigračima koje čini boljima i nosi iz noći u noć.

Put Somborca je bio izuzetno osporavan, ali je on uspeo da se izuzetnim radom na fizikalijama razvije u najboljeg centra u ligi. Talenat i inteligencija su bili tu uvek, samo je to valjalo oblikovati.

Jokić je izabran sa 41. mesta na NBA draftu 2014. godine, sa renomeom MVP-a ABA lige. Sa ove distance taj draft deluje odlično. Ne baš  rangu najboljih svih vremena, ali veliki broj poznatih imena, ozbiljnih zvezda, igrača uloge, momaka koji uvek nađu mesto, potpišu ugovor u najjačoj ligi na svetu.

Pre svega izabran glavni Jokićev rival za MVP-a Džoel Embid je izabran sa trećeg mesta, povrede su ga navele da tek faktički za dve godine krene sa standardnim partijama.

Jokić protiv Embida

Tu su ol-starevi Zek Lavin, Džulijus Rendl, poznata imena poput Džordana Klarksona, Markusa Smarta, Daga Mekdermonta, Spensera Dinvidija, Džoa Herisa, sadašnjeg saigrača Erona Gordona, bivših saigrača Gerija Herisa i Džeramija Grenta, a od igrača iz regiona su visoko pozicionirani Dario Šarić i Jusuf Nurkić.

Draft 2014. ispostaviće se u nekim retrospektivama vrlo važan po srpsku, pa i regionalnu košarku. Izabrana su osim Jokića još tri velika imena, članovi reprezentacije Srbije.

RepublikaFoto: Starsport
Bogdanović i Jokić u akciji

Bogdan Bogdanović je izabran od strane Finiks Sansa sa 27. pozicije prve runde drafta. U Bogdana su se tada polagale ubedljivo najjače nade jer je u dresu Partizana važio za najboljeg mladog beka Evrope, rešetao je evroligaške timove sa 22 godine kao od šale, a posle rukovanja sa Adamom Silverom je otišao u Fenerbahče kod Željka Obradovića. Popeo se na vrh starog kontinenta i otisnuo se "preko bare" 2017. godine u Sakramento Kingse, koji su u trejdovima pokupili prava za njega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bogdanović u dresu Sakramento Kingsa

Fenomenalna debi sezona, nagovestila je velike domete. U sudaru najboljih mladih igrača na ol-staru je dominirao i imenovan za MVP-a utakmice, rešavao je mečeve protiv Lejkersa i Voriorsa, ali utavoreni Kingsi nikako nisu mogli da biknu na veliku scenu. "Srpski Sakramento" se raspao, Divac je dobio otkaz, Bjelica je odstranjen, a Bogdan je otišao u Atlantu sa kojom se prvi put domogao plej-ofa sa mladom i talentovanom ekipom. Tokom proleća je krenuo u izuzetnu šutersku seriju i pokazao da oštrica nije otupela.

RepublikaFoto: Euroleague.net
Vasa Micić

Čeka se Vasilije Micić u NBA ligi. Bivši jokićev saigrač iz Mege je izabran sa 52. mesta, koje je pripalo Filadelfija Seventisiksersima. Igrom slučaja, sada na njega polažu prava Oklahoma Siti Tanderi. Vasa je takođe prošao trnovito. Od osporavanog supertalenta, dominantnog u mlađim kategodijama, ali nesnađenog među seniorima do najboljeg igrača u Evropi. Micić je 2014. prešao u Bajern Minhen gde se opet slabo snalazio, sledila je pozajmica u Zvezdi sa povremenim dobrim partijama sa pozicije rezervnog razigravača.

RepublikaFoto: Starsport
Micić i Jokić

U Žalgirisu je pod palicom Šarunasa Jasikevičijusa nau čio plejmejkerski zanat, uz Kevina Pengosa bio sigurna osnova litvanske ekipe koja je izborila fajnal for Evrolige u Beogradu. Dolaskom u Istanbul dobio je odrešene ruke kod Ergina Atamana i maksimalno je iskoristio priliku. Svedočimo krune Micićeve karijere i NBA je nadohvat ruke. Naravno, ne smemo zaboraviti i njegov doprinos reprezentaciji na putu do srebra 2017. i tužnu sudbinu koju je doživeo 2019. na Mundobasketu u Kini, pošto mu je preminula majka tokom prvenstva.

RepublikaFoto: Starsport
Nemanja Dangubić

Treći je Nemanja Dangubić, dva mesta ispod Micića. I on je produkt Megine fabrike. Spektakularan atleta i fizikalac za evropske uslove jeste otpao sa košarkaške mape usled užasne sezone Partizana, ali se ne sme zaboraviti njegov doprinos u uspesima Crvene zvezde. Odbrana Dejana Radonjića ne bi bila toliko granitna da nije bilo Dangubića da stane u stav i parira čvrstinom i brzinom. Po koje lepo zakucavanje i - puna kapa. Došao je kod Vladimira Lučića u Bajern 2018. godine, ali se nije naigrao. Vratio se u igrački ritam u španskom Estudijantesu, da bi sledio povratak u Beograd. U mlađim kategorijama je bio drugi na svetskom i evropskom prvenstvu, a povreda kolena 2014. ga je sprečila da se domogne finalnih 12. Trenutno na njega polažu prava Bruklin Netsi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading